Povežite se s nama

Kultura

Memorijalna kuća Ladislava Kralja Međimurca spremna je za obnovu

Objavljeno:

- dana

U Riznici Međimurja 13. prosinca je predstavljen kalendar za 2024. godinu Muzeja Međimurja Čakovec posvećen najvećem slikaru ovih prostora – Ladislavu Kralju Međimurcu.

Ladislav Kralj rodio se u Čakovcu 24. 4. 1891. godine te je tijekom života rodnom kraju ostavio neprocjenjivu likovnu baštinu, o kojoj danas svjedoči memorijalna zbirka u Ulici Ruđera Boškovića u Čakovcu, u kući pokojnog akademskog slikara i likovnog pedagoga, naglasila je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

– Uz život velikog slikara koji je na neki način ostao zamrznut u prostoru njegove kuće, tu je i vrlo očuvan vrt, s autohtonim stablima voćaka te skulpturom od bršljana koju je sam Kralj formirao, a mi danas održavamo – rekla je ravnateljica.

Kralj je preminuo 9. 2. 1976. godine i njegovo posljednje počivalište je na čakovečkom gradskom groblju, u obiteljskoj grobnici, uz skulpturu koju je sam izradio. Slikareva supruga Slavica Kralj, nakon njegove smrti, darovala je kuću i slike tadašnjoj Općini Čakovec.

U galerijskom dijelu Memorijalne zbirke kronološki su izložena 43 reprezentativna Kraljeva djela nastala u razdoblju od 1923. do 1972., koje je postavila kustosica Priska Kulčar, a danas Memorijalnu zbirku vodi muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković.

Tijekom 2024. godine navršit će 45. godišnjica formiranja Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca u Muzeju Međimurja Čakovec, što je bio povod izboru ovogodišnjih motiva kalendara. Kalendar s Kraljevim motivima najavljuje i novo veliko ulaganje u kulturu Međimurja – skori početak projekta energetske obnove Kraljeve kuće.

Novi kalendar Muzeja Međimurja može se nabaviti u suvenirnici Riznice Međimurja.

Najavljeno i novo veliko ulaganje u kulturu Međimurja. Riječ je o projektu energetske obnove Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, najvećeg slikara ovog kraja, o čijoj ostavštini već 45 godina skrbi Muzej Međimurja.

– Iduće godine navršava se 45 godina otkada je formirana Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca, a naš Muzej obilježava 70 godina postojanja. Velike obljetnice prati i novi veliki projekt – energetska obnova Memorijalne zbirke. Nastavak je to ulaganja u prostor Muzeja nakon što smo u potpunosti završili rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine, projekt vrijedan više od 45 milijuna kuna kojim je obnovljen najvrjedniji spomenik hrvatske kulturne baštine te nakon konstrukcijske sanacije sjevernih krila palače Zrinskih – istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

Projekt je vrijedan 226.402 eura, pri čemu prihvatljivi troškovi iznose 214.256 eura,uz stopu sufinanciranja od 95 %. Dokumentaciju izrađuje tvrtka GIP Šarić iz Vučetinca u suradnji s Ivanom Vindišem, dipl. ing. arh., koji posjeduje licencu Ministarstva kulture za rad na kulturnim dobrima.

  • Ulaganjem u sanaciju palače Zrinskih, kao i u revitalizaciju utvrde, pokazali smo koliko nam je kultura Međimurja važna, a skrb za našu baštinu nastavljamo pripremom projekta revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu. Kao kruna djelovanja na kraju godine stiže i najava ovog velikog projekta projekta obnove Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, velikog slikara i velikog čovjeka koji nam je ostavio neprocjenjivo nasljeđe – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ravnatelj Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić je kazao: „Izrada projektne dokumentacije je u tijeku, a kada se pristupi radovima, uredit će se oko 200 metara kvadratnih građevinske bruto površine. Po izvedenoj energetskoj obnovi, osim ugodnijeg ambijenta i ušteda, poboljšat će se mikroklimatski uvjeti u objektu što je iznimno važno za očuvanje Kraljevih djela i ostalih eksponata koji se nalaze u ovoj zbirci“.

U Kraljevoj kući u Čakovcu će se do okončanja projekta, početkom 2026., obaviti zamjena podova, stolarije, elektroinstalacija te ugradnja suvremenog sustava grijanja, uz obnovu fasde.

Kuća je izgrađena koncem 19. stoljeća i primjer je ondašnje poluurbane prizemnice s klasicističkim obilježjima te je dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Čakovca.

Kraljeva Memorijalna zbirka sastoji se od stambenoga dijela (slikarov atelje, dnevni boravak, spavaća soba) i galerije. To blago dio je Muzeja Međimurja koji raspolaže s više od 25.000 eksponata i 50 muzejskih zbirki te predstavlja srce međimurske kulture, povijesti i baštine.

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje