Povežite se s nama

Kultura

Svečani godišnji koncert Gradskog puhačkog orkestra HŽ Varaždin oduševio publiku

Objavljeno:

- dana

Gradski puhački orkestar kulturno-umjetničkog društva Hrvatskih željeznica Varaždin u petak navečer je pred prepunom Koncertnom dvoranom varaždinskog HNK održao godišnji koncert.

Osnovan 24.1.1931. godine pod nazivom Željezničarska glazba Varaždin, djeluje do 1949. godine kada postaje KUD Ivo Mikac – po osnivaču varaždinske limene glazbe. Orkestar tako djeluje sve do 2000. godine, da bi potom postao Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin. Po mišljenju struke orkestar danas spada među najbolje amaterske orkestre u Hrvatskoj što je dokazao nastupima na državnim smotrama, kao i brojnim osvojenim zlatnim plaketama. Orkestar vodi umirovljeni profesor trube Glazbene škole u Varaždinu Darko Navoj, s kojim orkestar usko surađuje i bez koje suradnje ne bi opstao.

Izvedbom „Uvertire Royal” Reinharda Summerera i „Sudbine Bogova” Stevena Reinkea, Orkestar je publiku uveo u svijet glazbenih snova, kakve je skladao i nadaleko poznati skladatelj Giuseppe Verdi. Uslijedila je izvedba sklopa svih najpoznatijih skladbi ovoga opernog autora, čime je povezana povijest Orkestra i varaždinskoga kazališta. Naime, i varaždinski HNK u ovo vrijeme slavi veliki jubilej obilježavajući 150. obljetnicu, pa je Orkestar tim povodom nedavno nastupio i na kazališnoj obljetnici.

Zatim je izvedena poznata arija još poznatijega filmskog ostvarenja „Pirati s Kariba”, potom i „Marš europskoga Saveza povijesnih postrojbi”, koji je Gradski puhački orkestar dobio na poklon od Varaždinske građanske garde s kojom surađuje dugi niz godina. U svom je djelovanju orkestar nastupao u svim hrvatskim krajevima, a njegovim prvim nastupom u inozemstvu godine 1965. u austrijskom Welsu počela su i gostovanja u većini europskih zemalja – od Norveške do Zapadne Makedonije, od Cardiffa u Velikoj Britaniji do Pečuha u Mađarskoj, i dalje.

Svečani glazbeni program potom je nastavljen „Mađarskim čardašem” Vittorija Montija u solo izvedbi na klarinetu Ivana Lajnvaša, te „Američkom pričom”, odnosno spletom najpoznatijih američkih skladbi koje se rado slušaju širom svijeta. Potom je uslijedila vrhunska izvedba operete „Grofica Marica” skladatelja Emmericha Kalmana, kojom je Varaždin zauvijek predstavljen kazališnoj sceni Europe čime je dobio svoje zasluženo mjesto među europskim glazbenim velikanima poput Budimpešte, Beča i Praga. Groficu Maricu svojom je izvedbom utjelovila mlada varaždinska sopranistica Lucija Spevec, apsolventica studija pjevanja ugledne Muzičke akademije u Beču.

– Vrhunac odlične atmosfere upotpunila je izvedba „Ambus polke” autora Alberta Parlowa i Hansa Climenta, koju je Orkestar izveo uz bubnjarski nastup kovačkim alatom – čekićem i nakovnjem, a koji je uprizorio najstariji bubnjar u Orkestru ujedno i jedini zaposleni željezničar Orkestra – Franjo Novak.

Pučku blagdansku pjesmu „Sveta tri kralja” povodom istoimenog blagdana potom je izvela solistica Lucija Spevec, nakon čega Orkestar na bis publike izvodi poznatu ariju „Ja sem Varaždinec”. Za sam kraj svečanog godišnjeg koncerta Gradskog puhačkog orkestra KUD-a Hrvatskih željeznica – u maniri Bečke filharmonije, varaždinski Orkestar pod ravnanjem maestra Darka Navoja odabrao je „Radetzky marš” Johanna Straussa.

Kultura

U Muzeju Međimurja izložba “Oton Iveković – slikar Zrinskih“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložbom Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, Muzej Međimurja Čakovec obilježava 70. obljetnicu svoga postojanja. Izložba se otvara u petak, 10. svibnja u 19 sati.

Iz iznimno velikog i značajnog slikarevog opusa, za ovu izložbu odabrana su vrlo specifična djela, tj. niz radova na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski, koji svjedoče o Ivekovićevoj okupiranosti poviješću ove obitelji i njezinom tematiziranju u umjetničkim djelima od samih početaka slikarskoga djelovanja.

Upravo zbog toga je za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih!

Izložba prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti.

Autorica izložbe je dr. sc. Snježana Pintarić, renomirana povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica, koja za ovu izložbu kaže:

„Ako bi slike trebale imati neki svoj autentični ambijent, prostor u kojem njihovo postojanje ima puno opravdanje, a umjetnički izraz najjači učinak, ako postoji neko okruženje u kojem ćemo osjećati jedinstvo umjetničke namjere i dojma kojeg umjetničko djelo ostavlja u oku promatrača, onda je to u ovom trenutku zasigurno prostor Staroga grada Zrinskih u Čakovcu. Predstavljanjem Otona Ivekovića u Muzeju Međimurja Čakovec završeno je na najljepši način jedno uzbudljivo putovanje od punih stotinu i trideset godina u kojem su, dvorac sa svoje strane, a umjetnik s druge, prošli kroz bure i oluje, doživljavali uspone i padove, bili zaboravljani i zanemarivani, da bi nakon desetljeća ponovno bili otkriveni i adekvatno valorizirani. Mogli bismo isto tako reći da su se slike Otona Ivekovića, iako nisu naslikane ovdje, vratile u Čakovec! Vratile su se u stvarni prostor kojeg je u svojoj imaginaciji Iveković stvorio davne 1887. kada je kao netom završeni đak Obrtne škole, pun prkosa i želje za učenjem slikarskog zanata, sa slikom pod rukom kao dokazom svojeg talenta, krenuo pješice u Beč, prijestolnicu Austro-Ugarskog Carstva da bi se upisao na tamošnju Likovnu akademiju i da bi postao hrvatskim historijskim slikarom.”

Nastavite čitati

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje