Povežite se s nama

U fokusu

Problem u romskim naseljima: dođe inspekcija, volonteri odvedu pse, a onda država ne odradi svoje…

Objavljeno:

- dana

Župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge Prijatelji životinja i prirode Aleksandra Hampamer potpisali su ugovor kojim Županija i u 2024. godini podržava program sustavne skrbi za napuštene životinje koji provodi navedena udruga.

Ugovorom vrijednim 26.545 eura Međimurska županija, kao jedina u Hrvatskoj, nastavlja sedmogodišnju podršku programu skrbi o napuštenim životinjama, koja podrazumijeva ulaganje od gotovo 160.000 eura proračunskih sredstava u proteklih šest godina.

Konferencija za medije održana je u Skloništu za napuštene životinje u Čakovcu, najvećem u našoj zemlji, kojoj je uz župana i predsjednicu udruge, prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić.

Župan Matija Posavec naglasio je da podrška znači i slanje poruke svima koji mogu ili su dužni participirati u rješavanju problema nastalih velikim brojem napuštenih životinja.

– Volonteri udruge odrađuju veliki posao o čemu svjedoči da su tijekom prošle godine zbrinuli 730 pasa, a trenutno ih na ovoj lokaciji više od 500. Ovdje se ne radi samo o ljubavi prema životinjama, već i odgovornosti prema zajednici, te podizanju svijesti među građanima, dakle o plemenitom i značajnom poslu u društvu. Zbog toga dajemo svesrdnu podršku programu, bez obzira što nam to nije zakonska obveza – istaknuo je župan Matija Posavec.

Predsjednica ZEU Prijatelji životinja i prirode Aleksandra Hampamer dodaje da je čakovečko sklonište daleko najveće u Hrvatskoj zbog čega je volonterima vjetar u leđa koji im daje Međimurska županija neprocjenjiv.  Zahvaljujući pomoći Županije, prošle godine je preuređeno i 350 kvadratnih metara u prostoru skloništa.

– Tijekom 2023. godine uspjeli smo udomiti 645 pasa, što je također značajan rezultat, a polovica tih pasa bila je iz romskih naselja. Inspekcija je s nama bila u romskim naseljima šest puta tijekom protekle godine i svakim izlaskom smo nailazili na 20-ak novih pasa. Izdano je 40 prekršajnih naloga, sud je brzo odradio uz izricanje visokih kazni, ali je proces stao u FINA-i koja nije mogla ovršiti krivce. Zato smatramo da riječ o problemu države – naglasila je Aleksandra Hampamer, apelirajući na građane da steriliziraju ljubimce, te da ih čipiraju.

Dodala je da se na obzoru pojavljuje novi problem – neovlašten uzgoj pasa –  mjesta koja također postaju izvor velikog broja nezbrinutih životinja.

U fokusu

Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće radnicima Varteksa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku je štrajk radnika nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa. No, izgleda da bi radnici konačno mogli dobiti polovice plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak.

Iz Varteksa su izvijestili da je jedan od dioničara, Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, a pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa.

– Gospodinu Čajiću ovim putem zahvaljujemo što se još jednom nesebično zauzeo za radnike Varteksa kao i mnogo puta do sada. Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku, te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani, te da nas sačekaju s naplatom – ističu iz Varteksa.

Inače, prema podacima Zagrebačke burze Stjepan Čajić je 13. veljače stekao 500 tisuća dionica i tako sada drži 1,22 milijuna dionica, odnosno 24,41 posto udjela. Time se taj poduzetnik iz BiH jako približio vodećem dioničaru Marku Vučijeviću koji kontrolira 24,9 posto udjela, prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva.

On je relativno nepoznat široj javnosti, a osnivač je i vlasnik tvrtke Stype, koja nudi hardverska i softverska rješenja za proširenu stvarnost i emitiranje virtualnih studija u stvarnom vremenu. Njihovim se vodećim proizvodom, Stype kit, sustavom za praćenje položaja kamere u 3D prostoru, trenutačno koriste vodeće svjetske televizijske kuće. U Hrvatskoj ima registriranu tvrtku Stype CS, sa sjedištem u Buzinu.

Nastavite čitati

U fokusu

U petak prosvjedna povorka radnika Varteksa od tvornice do Korza u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici varaždinskog Varteksa četvrti su dan u štrajku i za petak najavljuju prosvjed na središnjem gradskom trgu, a danas je s njihovim predstavnicima razgovarao ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković najavio je da će radnici Varteksa u petak, 10. svibnja, u 10 sati u prosvjednoj povorci krenuti od tvornice u Zagrebačkoj ulici, do trgovine Varteksa na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu, gdje će održati konferenciju za novinare, piše index.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje