Povežite se s nama

Kultura

Predsjednik KUD-a “Mura” Slavko Bregović: “Kad se o mladima brine, onda se ih može i usmjeravati!”

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće u prošlih je 18 mjeseci proslavio nekoliko jubileja. Vjerojatno je najdojmljivija bila 20. obljetnica dobivanja statusa Grada, no manje je poznato da je i tamošnje Kulturno-umjetničko društvo „Mura“ prije nešto više od godinu dana napunilo 20 godina rada.

Valja spomenuti da kulturni amaterizam u Murskom Središću cvjeta puno duže, čak 90 godina! Naime, već 1927. je ondje osnovan pjevački zbor koji je brojio četrdesetak članova. Dvije godine kasnije formirana je i dramska družina, a sekcije Društva u idućih su pedesetak godina opetovano prestajale s radom te se iznova osnivale.

Nakon Drugoga svjetskog rata u Murskom Središću osnovan je Ogranak „Seljačke sloge“, u sklopu kojeg su djelovale folklorna sekcija i pjevački zbor. Sekcije su postizale izvanredne uspjehe, a zlatno doba nastupilo je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su organizirane mnoge predstave, druženja, izleti i koncerti.

Povodom spomenutih obljetnica i nadolazećih Dana Grada Murskog Središća, razgovarali smo s predsjednikom Kulturno-umjetničkog društva „Mura“ Slavkom Bregovićem. Slavko Bregović iz Peklenice je dobro poznat u glazbenim krugovima Međimurja i varaždinskog područja, a i šire. Slavko ne samo da vrlo uspješno vodi tamburaški sastav KUD-a „Mura“, kao i cijelo društvo, nego vodi još čak tri tamburaška sastava! Radi se o tamburašima KUD-a „Sveti Jeronim“ iz Štrigove i KUD-a Selnica te o tamburaškom sastavu Općine Narda iz Mađarske, u kojoj velik dio stanovništva čine Gradišćanski Hrvati.

– Posebno sam ponosan na suradnju s Nardom. Plod te suradnje je vrlo zanimljiva „dvostruka pjesmarica“, to jest „pjesmarica s dva početka, a bez kraja“ – kaže dok nam pokazuje zbirku pjesama i notnih zapisa koju potpisuju načelnica Općine Narda Kristina Glavanić i sam Bregović. I doista, zbirka ima dvije naslovne stranice: dok je s jedne strane knjige naslov „Pjesme iz matične zemlje“, s druge strane naslov glasi „Naše jačke“. U knjizi su predstavljene pjesme iz Gradišća, Dalmacije, Hrvatskog zagorja, Međimurja i druge, a svoje mjesto su u pjesmarici pronašle i neke hrvatske popularne melodije.

U KUD-u „Mura“ danas djeluje nekoliko sekcija: tamburaši, koje vodi Bregović, mješoviti pjevački zbor i ženski vokalni sastav „Ftičice“, koje vodi Marija Trstenjak, folklorno-plesna sekcija, koju vodi Tihomir Benčić, a nedavno je, nakon više od 10 godina pauze, opet formirana dramska sekcija, koju vodi Bojan Bračko. Dramska sekcija trenutno broji jedanaestoro članova, a na nedavno održanom Festivalu kazališnih amatera Međimurja, na kojoj su glumci nastupili s predstavom „Na smrtni postelji“ Stjepana Škvorca, imala je čak tri nominacije.

Glazbena veza

Bregović je u Međimurje došao iz Hrvatskog zagorja prije 34 godine. Pohađao je Srednju glazbenu školu u Varaždinu, gdje je upoznao suprugu Mirjanu, koja je i danas članica „Ftičica“. Njihov sin Nikola, inače doktor kemije, sa suprugom Vesnom, također doktoricom kemije, i kćeri Eli živi u Zagrebu. Slavko je član KUD-a i voditelj tamburaške sekcije postao 2008., a predsjednik 2016. godine.

– Glavni krivac što sam postao član Društva je Marija Trstenjak. Činimo prilično šaroliku ekipu, što je najvidljivije u folklorno-plesnoj sekciji, gdje zajedno plešu djevojčice od 10 i stariji od 70 godina. Naime, nemamo dovoljno članova da bismo formirali zasebne sekcije za mlađe i za starije. Ljepilo naše kulturno-umjetničke udruge, pogotovo folklorne sekcije, je tajnica Društva Vesna Horvat, koja se brine za sve aspekte djelovanja te sekcije, bilo da se radi o nošnjama, plesu ili kolačima koje valja ispeći za priredbu. Dobru suradnju imamo s Osnovnom školom Mursko Središće i profesorom glazbene kulture Ivicom Majsanom. Zahvaljujući tomu sam upoznao klince koje su zanimale tambure, pa su se uključili u rad sekcije – kaže Bregović.

Dodaje i da je nedavno prihvaćen projekt Društva u sklopu natječaja „Umjetnost i kultura 54+“ za bespovratna sredstva Europskoga socijalnog fonda. KUD „Mura“ će sljedeće dvije godine raditi na inkluziji starijih osoba, osoba prerano povučenih s tržišta rada, osoba s invaliditetom i općenito osoba „ispod radara“ u društvu s područja Grada i okolice. Uloge voditelja u tom projektu preuzet će voditelji sekcija KUD-a. Osim toga, radi se i na nacrtu novog projekta u sklopu kojeg bi se u Murskom Središću organizirao festival tamburaškoga, folklornoga i zborskog izričaja pod radnim nazivom „Alpe – Mura – Drava“.

– Usprkos velikim izazovima i spomenutoj šarolikosti, svih 70-ak članova KUD-a čini homogenu cjelinu. Cijenim i znam kako vidjeti osobni doprinos svakog od njih. Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak nas svesrdno podržava i zna vrijednost truda održavanja tradicije živom. Najvažnije je brinuti o priljevu mladih članova. Kad se o mladima brine, onda se ih može i usmjeravati – rekao je predsjednik serjojnskog KUD-a. Na kraju je svim zainteresiranima uputio poziv za uključenje u rad društva.

Kultura

U Muzeju Međimurja izložba “Oton Iveković – slikar Zrinskih“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložbom Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, Muzej Međimurja Čakovec obilježava 70. obljetnicu svoga postojanja. Izložba se otvara u petak, 10. svibnja u 19 sati.

Iz iznimno velikog i značajnog slikarevog opusa, za ovu izložbu odabrana su vrlo specifična djela, tj. niz radova na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski, koji svjedoče o Ivekovićevoj okupiranosti poviješću ove obitelji i njezinom tematiziranju u umjetničkim djelima od samih početaka slikarskoga djelovanja.

Upravo zbog toga je za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih!

Izložba prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti.

Autorica izložbe je dr. sc. Snježana Pintarić, renomirana povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica, koja za ovu izložbu kaže:

„Ako bi slike trebale imati neki svoj autentični ambijent, prostor u kojem njihovo postojanje ima puno opravdanje, a umjetnički izraz najjači učinak, ako postoji neko okruženje u kojem ćemo osjećati jedinstvo umjetničke namjere i dojma kojeg umjetničko djelo ostavlja u oku promatrača, onda je to u ovom trenutku zasigurno prostor Staroga grada Zrinskih u Čakovcu. Predstavljanjem Otona Ivekovića u Muzeju Međimurja Čakovec završeno je na najljepši način jedno uzbudljivo putovanje od punih stotinu i trideset godina u kojem su, dvorac sa svoje strane, a umjetnik s druge, prošli kroz bure i oluje, doživljavali uspone i padove, bili zaboravljani i zanemarivani, da bi nakon desetljeća ponovno bili otkriveni i adekvatno valorizirani. Mogli bismo isto tako reći da su se slike Otona Ivekovića, iako nisu naslikane ovdje, vratile u Čakovec! Vratile su se u stvarni prostor kojeg je u svojoj imaginaciji Iveković stvorio davne 1887. kada je kao netom završeni đak Obrtne škole, pun prkosa i želje za učenjem slikarskog zanata, sa slikom pod rukom kao dokazom svojeg talenta, krenuo pješice u Beč, prijestolnicu Austro-Ugarskog Carstva da bi se upisao na tamošnju Likovnu akademiju i da bi postao hrvatskim historijskim slikarom.”

Nastavite čitati

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje