Povežite se s nama

U fokusu

Šefu HOK-a povišica pa sad prima plaću 2500 eura. Obrtnicima narasli svi troškovi i iznos članarine

Objavljeno:

- dana

Šefu Obrtničke komore povećali naknadu za 56%. Tu vijest donosi Index.hr, koji je dobio obrazloženje da spomenuti šef puno putuje i ima puno obaveza.

Istovremeno obrtnicima su narasli troškovi, odnosno porasli su doprinosi, prema informacijama obrtnika rastu i majstorski ispiti, a čak je i Komora povećala svoj namet, odnosno obaveznu članarinu.

No, vratimo se na informaciju o povećanoj naknadi šefu HOK-a. Hrvatska obrtnička komora (HOK) donijela je krajem prošle godine odluku da se Daliboru Kratohvilu poveća naknada za posao koji obavlja, i to za 56 posto u odnosu na njegovog prethodnika. Tako će Kratohvil primati 2500 eura mjesečno neto umjesto dosadašnjih 1600 eura, piše Index.hr.

Kratohvil je na četverogodišnji mandat izabran u studenom 2022. godine. U odgovoru na upit Indexa o povećanju naknade za čelnika HOK-a rečeno je da je Upravni odbor donio jednoglasnu odluku o povećanju naknade zbog istaknutog “predsjednikovog rada i angažmana”.

U malo više od godinu dana automobilom prešao 70 tisuća kilometara

-Uz obavljanje dužnosti u zagrebačkom uredu Komore te kontinuirano zastupanje interesa obrtnika putem niza poduzetih aktivnosti i inicijativa, predsjednik Kratohvil je u nešto više od godinu dana svojeg mandata prošao oko 70.000 km i zabilježio 62 službena putovanja, u cilju podrške aktivnostima udruženja i područnih komora te događanjima i manifestacijama važnima za obrtništvo, pri čemu je u prvim mjesecima koristio privatni automobil – stoji u odgovoru HOK-a.

Predsjedniku Kratohvilu tako je na raspolaganju i službeni automobil HOK-a i to na 24 sata. Kratohvil je u nešto više od godinu dana prešao oko 70.000 km i zabilježio 62 službena putovanja, a pri tome je, kažu iz HOK-a, u prvim mjesecima koristio privatni automobil. Zbog toga mu je HOK odlučio dati službeni automobil Audi A6 Quatro Tiptronic na korištenje 24 sata dnevno, koji je 2018. godine otkupljen po cijeni od 157.578,55 kuna.

U isto vrijeme HOK je odlučio i povećati cijene obveznih majstorskih ispita te ispita o stručnoj osposobljenosti.

U fokusu

Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće radnicima Varteksa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku je štrajk radnika nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa. No, izgleda da bi radnici konačno mogli dobiti polovice plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak.

Iz Varteksa su izvijestili da je jedan od dioničara, Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, a pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa.

– Gospodinu Čajiću ovim putem zahvaljujemo što se još jednom nesebično zauzeo za radnike Varteksa kao i mnogo puta do sada. Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku, te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani, te da nas sačekaju s naplatom – ističu iz Varteksa.

Inače, prema podacima Zagrebačke burze Stjepan Čajić je 13. veljače stekao 500 tisuća dionica i tako sada drži 1,22 milijuna dionica, odnosno 24,41 posto udjela. Time se taj poduzetnik iz BiH jako približio vodećem dioničaru Marku Vučijeviću koji kontrolira 24,9 posto udjela, prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva.

On je relativno nepoznat široj javnosti, a osnivač je i vlasnik tvrtke Stype, koja nudi hardverska i softverska rješenja za proširenu stvarnost i emitiranje virtualnih studija u stvarnom vremenu. Njihovim se vodećim proizvodom, Stype kit, sustavom za praćenje položaja kamere u 3D prostoru, trenutačno koriste vodeće svjetske televizijske kuće. U Hrvatskoj ima registriranu tvrtku Stype CS, sa sjedištem u Buzinu.

Nastavite čitati

U fokusu

U petak prosvjedna povorka radnika Varteksa od tvornice do Korza u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici varaždinskog Varteksa četvrti su dan u štrajku i za petak najavljuju prosvjed na središnjem gradskom trgu, a danas je s njihovim predstavnicima razgovarao ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković najavio je da će radnici Varteksa u petak, 10. svibnja, u 10 sati u prosvjednoj povorci krenuti od tvornice u Zagrebačkoj ulici, do trgovine Varteksa na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu, gdje će održati konferenciju za novinare, piše index.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje