Povežite se s nama

Život i društvo

U varaždinskom dječjem vrtiću Bajka obilježen Međunarodni dan darovite djece

Objavljeno:

- dana

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u srijedu je zajedno s pročelnicom UO za društvene djelatnosti Danijelom Vusić posjetio dječji vrtić Bajka koji je, uoči obilježavanja Međunarodnog dana darovite djece, organizirao projektni dan za 203 mališana, polaznika ovog vrtića.

Djeca su uživala na vrtićkom dvorištu u brojnim zabavnim i edukativnim aktivnostima po izboru, uz vodstvo odgajateljica.

Ravnateljica dječjeg vrtića Bajka Biljana Stanković je upoznala zamjenika gradonačelnika s programom i standardima, pristupom, materijalnim okruženjem i mogućnostima koje vrtić nudi darovitim, ali i svim ostalim mališanima unutar svojeg kurikuluma.

Dječji vrtić Bajka uskoro će postati i dio Stručno razvojnog centra za darovitu djecu predškolske dobi, odnosno dio mreže vrtića iz Varaždinske županije, u čijoj su izradi programa sudjelovali, uz ostale stručnjake, i educirani stručnjaci iz Bajke.

– Posebno smo ponosni što će Grad Varaždin biti bogatiji za vrtiće – provoditelje programa Stručno razvojnog centra Varaždinske županije verificiranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te što će na taj način čak dva varaždinska vrtića od ukupno šest iz mreže, stručnjacima iz cijele Hrvatske moći prenositi znanje o radu s darovitom djecom rane i predškolske dobi – istaknula je ravnateljica. Vrtić uz svoj redovni program nudi mogućnost posebnih programa i aktivnosti, od sportskih, umjetničkih, jezičnih programa, matematičke, STEM programe i robotiku te eko program gdje se djeca brinu o svom vlastitom vrtu i voćnjaku.

– Zaista mi je drago vidjeti svu ovu djecu kako kvalitetno i sadržajno provode vrijeme u vrtiću, bilo da je to u slobodnoj igri na travi ili u organiziranim aktivnostima za koje pokažu interes. Nema ekrana koji će ih prikovati na mjestu, oni ovdje istražuju na svježem zraku, uče kroz igru, kroz odnos s drugom djecom, jednostavno uživaju. Uz gradske vrtiće kojima je Grad Varaždin osnivač, jednako su nam bitni i privatni vrtići koje pohađa veliki broj varaždinskih mališana i zadovoljstvo mi je vidjeti koliko se ovdje puno ulaže u poticajno i kreativno okruženje za njih. Ravnateljica se trudi kontinuirano unapređivati razvojne programe i za to zaslužuje svaku pohvalu – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Život i društvo

Izvedeno je 95 % radova na Aglomeraciji Ivanec, a slijedi asfaltiranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskih voda na čelu sa zamjenikom generalnog direktora Davorom Vukmirićem i direktorom VGO za Muru i gornju Dravu Milanom Rezom, kojima su se pridružili i predstavnici tvrtki koje izvode radove na gradnji sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda, obišli su 7. svibnja radilišta u sklopu Aglomeracije Ivanec.

Obilazak radilišta, a nakon toga i konferenciju na temu provedbe ovoga projekta, organizirale su Ivkom vode Ivanec kao investitor, objavio je Grad IVanec.

S obzirom na to da je jedan od financijera ovog velikog EU projekta i Grad Ivanec, koji Aglomeraciju sufinancira s oko 1,5 milijuna eura, na terenu i na konferenciji bili su i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić.

Nakon okupljanja u krugu tvrtke i pozdravnih riječi direktora Ivkom voda Ranka Zbodulje, svi nazočni razgledali su tri nova specijalna vozila nabavljena iz projekta Aglomeracije, a potom su se uputili u obilazak golemog gradilišta pročistača otpadnih voda, pri čemu ih je o tijeku gradnje i napredovanju radova detaljno izvijestio voditelj projekta Slavko Kišiček.

Kako je naglasio, radovi se izvode prema zacrtanom dinamičkom planu. Puštanje pročistača u probni rad očekuje se krajem 2024. godine, a konačna primopredaja objekta naručitelju sredinom lipnja 2025.

Svi sudionici potom su obišli i radilište u Nazorovoj ulici. O statusu Aglomeracije izvijestio je glavni inženjer gradilišta Aglomeracije Željko Vuković te naglasio da je od ugovorenih 33 km kanalizacijske mreže izvedeno 32 km te da je, sveukupno gledajući, izvedeno 95 % radova na aglomeraciji.

Aneksom je ugovorena i rekonstrukcija još 10,5 km vodovoda na dionicama aglomeracije. Kad se polože vodovodne cijevi, uslijedit će asfaltiranje dionica, a završetak svih radova najavio je do kraja ove godine.

U konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora nakon toga je održana i konferencija na temu provedbe projekta „Sustav odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracije Ivanec“, a kojoj se pridružio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Lepoglava dodijelio ugovore udrugama civilnog društva vrijedne 55.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je 6. svibnja ugovore s udrugama civilnog društva koje su na temelju natječaja ostvarile financijsku potporu Grada za svoje projekte i programe u 2024. godini.

Grad Lepoglava za udruge izdvaja više sredstava nego neka veći gradovi pa je tako ove godine za udruge civilnog društva u proračunu predviđeno 55.000 eura.

Gradonačelnik Marijan Škvarić rekao je kako su udruge civilnog društva jako bitan segment razvoja grada, a to potvrđuje i činjenica da se na natječaj svake godine javi velik broj udruga.

– Ove godine potpisani je Ugovor s 34 udruga koje su dobile sredstva u iznosima od 200 do 5100 eura. Ono što je specifičnost Grada Lepoglave je da se na natječaj ne javljaju samo udruge s područja grada Lepoglave, već i iz Varaždina i Ivanca. Tako nam se ove godine prijavilo pet udruga s područja grada Ivanca koje su dobile sredstva. Uvjeti za prijavu su da su članovi udruga s područja grada Lepoglave i da se većina projekata i programa odvija na području grada Lepoglave – istaknuo je Škvarić.

Gradonačelnik vjeruje kako će te 34 udruge koje će dobiti sredstva i koja će im biti uplaćena kroz dva tjedna, svojim aktivnostima i sadržajima, ne samo obogatiti cjelokupni sadržaj grada, nego i njihove interese koje su programima definirali.

Treba napomenuti kako Grad Lepoglava osim za udruge civilnog društva, izdvaja sredstva i za sportske udruge u iznosu od 250.000 eura te za vatrogastvo 120.000 eura. Naglasilo se je i nastojanje za osiguravanje prostora za rad udruga, što bi se riješilo dobivanjem nekoliko zgrada koje su u državnom vlasništvu.

Na dodijeli ugovora prisutan je bio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić koji je naglasio kako se u odabiru gledalo da sve udruge dobiju dio sredstava.

– Grad Lepoglava je i dalje vodeći što se tiče udruga i donacije sredstava, ali ćemo iduće godine pokušati podići kriterij kako bi bili i zadovoljniji. Nadam se da ćete dobivena sredstva iskoristiti i najbolje prezentirati vaše udruge na najbolji mogući način – rekao je Dukarić.

Predsjednik udruge HVIDRA Ivanec Vjekoslav Špac kazao je kako su na natječaj prijavili memorijalni turnir koji već godinama traje u Žarovnici i Jerovcu te je zahvalio gradonačelniku na dugogodišnjoj suradnji, jer osim na ovome s Gradom Lepoglavom surađuju i na otvaranju Muzeja Domovinskog rata u Ivancu.

Gradu Lepoglavi i gradonačelniku Marijanu Škvariću zahvalila se na odobrenim sredstvima i predsjednica Udruge umirovljenika Lepoglava Marija Varović koja je istaknula kako će im ova sredstva omogućiti održavanje radionica u školi, ali i zajedničkom druženju mladih i starih kao i na samom radu udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje