Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Ljubomir Grgec: “Šiba, riba i cug othranili su brojne donjomeđimurske obitelji”

Objavljeno:

- dana

Popularna kotoripska manifestacija „Dani šibe i ribe“ proslavila je 15. rođendan. Dvodnevna događanja na prostoru uz Osnovnu školu Jože Horvata ni ove godine nisu nikoga ostavila ravnodušnim.

Brojni posjetitelji iz cijele Međimurske te susjednih županija mogli su u mnoštvu različitih događanja pronaći nešto po vlastitom ukusu.

Brojni sadržaji

– Manifestacija raste iz godine u godinu. Na ovim, 15. „Danima šibe i ribe“ okupio se rekordan broj posjetitelja. Svima u Kotoribi to služi na čast, s obzirom na to da smo manifestaciju gradili isključivo vlastitim angažmanom. Riječ je o originalnom događanju, jedinstvenom na ovom području, a mi se trudimo svake godine program osvježiti novim događanjima – objasnio je Ljubomir Grgec, načelnik Općine Kotoriba.

Najveće zanimanje subotnjeg programa privukla je „Ribijada“, u sklopu koje su kotoripske udruge kuhale fiš i pripremale pečenu ribu uz besplatnu degustaciju za posjetitelje.

Na druženje u Kotoribu stigli su i članovi Oldtimer kluba “Međimurje”, koji su se dovezli limenim ljubimcima

–Čak 20 naših udruga uključilo se u pripremu ribljih specijaliteta. Šibe i ribe duboko su usađene u tradiciju kotoripskoga kraja. Othranile su generacije donjomeđimurskih obitelji, a održavanjem manifestacije na neki način održavamo sjećanje na vremena kakva su nekada bila.

Osim šiba i riba, još je jedan detalj obilježio život ljudi Kotoribe i donjeg Međimurja, a to je pruga, odnosno vlak ili cug. Pruga je predstavljala vezu Kotoribe s administrativnim centrima, Čakovcu, Varaždinu i Zagrebu. Danas, kada gotovo svaka obitelj ima vlastiti automobil, pruga je izgubila značaj, ali je nikako ne smijemo zaboraviti – istaknuo je Grgec.

A nakon što su se putnici namjernici okrijepili ukusnim ribljim jelima, mogli su uživati u brojnim drugim sadržajima.

Društvo žena Kotoriba pripremilo je izložbu ručnih radova „Protuletje”. Mališani Društva „Naša djeca“ Kotoriba organizirali su prigodnu radionicu vezanu uz temu vode i ribe, dok su učenici Osnove škole nudili proizvode Učeničke zadruge „Mura“. Svoje mjesto u Kotoribi pronašli su i brojni drugi izlagači na Sajmu tradicijskih proizvoda.

Rekordi

Druženje na „Danima šibe i ribe“ ne propuštaju ni članovi Oldtimer kluba „Međimurje“, koji su se dovezli limenim ljubimcima.

Za glazbeni program prvog dana zadužene su bile Cure iz centra, dok je pozornicu u večernjim satima okupirala legendarna Crvena jabuka. Čast da spuste zastor na još jedno uspješno izdanje kotoripskih „Dana šibe i ribe“ pripala je tamburaškom sastavu Gazde.

– Podvučemo li crtu ispod ovogodišnje manifestacije, možemo slobodno reći da je po posjećenosti bila najuspješnija, s postavljenim novim rekordima. Za vrijeme dvodnevnog druženja već smo započeli i s planovima za sljedeće izdanje manifestacije dogodine – zaključio je načelnik Grgec.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje