Povežite se s nama

U fokusu

Apel osoba s amputacijom: Ljudi su osuđeni na svoja četiri zida, standard pomagala zaostao 26 godina!

Objavljeno:

- dana

Dok u predizborno vrijeme slušamo razna obećanja političkih aktera o boljoj budućnosti, potrebe osoba s invaliditetom ostaju neadresirane i potpuno zanemarene, unatoč našim kontinuiranim apelima u kojima ističemo da su u Hrvatskoj osobe s amputacijom građani drugog reda zbog činjenice da imaju jedan od najlošijih standarda proteza i individualiziranih kolica u Europskoj uniji, koji se nije mijenjao od 1998. godine, odnosno već 26 godina. Na tu činjenicu upozoravaju iz Udruge osoba s amputacijom Zagreba (UAZ).

-Pomagala koja su dostupna na HZZO-ovoj listi većinom su neadekvatna za aktivnu ulogu osoba s amputacijama u društvu. Velik broj osoba s amputacijom s takvim su pomagalima osuđene na ”svoja četiri zida” i na ulogu građana drugog reda, ovisne o pomoći drugih i najčešće na teret svojoj užoj i široj obitelji. Takav gubitak potencijala osoba koja u drugim zemljama ispunjavaju široke društvene uloge, nije samo nevjerojatan gubitak za te pojedince i njihove obitelj, već i ogroman gubitak za cijelo društvo – kažu u Udruzi.

A za podizanje standarda na razinu dostojnu čovjeka, koji će omogućiti društvenu inkluziju osoba s amputacijama, potrebno je vrlo malo.

-“Cijena” kvalitetnog standarda, odnosno uvođenje 190 novih, suvremenih pomagala na listu HZZO-a, iznosi oko 4 milijuna eura. To je tek 2,5 posto budžeta HZZO-a za medicinske proizvode, odnosno manje od promila ukupnog budžeta HZZO-a. To samo znači da potrebe i prava osoba s amputacijom i Hrvatskoj ne predstavljau nikakvo financijsko opterećenje, već da je sadašnji tretman tih osoba isključivo administrativna odluka HZZO-a. Kako je to moguće unatoč kontinuiranim apelima struke i pacijenata? – ističu.

-Apeliramo na cijelo društvo, a posebno na Ministarstvo zdravstva i HZZO da prepoznaju hitnost ovog pitanja i omoguće suvremena pomagala za osobe s amputacijom u Hrvatskoj. Dok okolne zemlje unaprjeđuju standard i povećavaju dostupnost tehnološki modernih pomagala, u Hrvatskoj smo i dalje doslovno na standardu drvenog stopala. Osobe s amputacijama su osuđeni ili dodatno platiti za pomagalo koje im omogućuje dostojan život ili biti građani drugog reda jer sa pomagalima na listi HZZO-a jednostavno nisu u mogućnosti obavljati svakodnevne aktivnosti, a kamoli biti koristan član svojih kućanstava i društva – izjavila je Ana Sršen, predsjednica UAZ-a i i višestruko nagrađivana paraolimpijka, koja je osvajačica medalja na državnim, europskim i svjetskim plivačkim prvenstvima.

U fokusu

Iz Vlade poručili: Otvorit ćemo 125 tisuća radnih mjesta, povećati mirovine, a imamo i dobre vijesti za vozače…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana prva sjednica nove Vlade, a premijer Plenković pobrojao je ambiciozne planove.

-Želimo vitalnu, uspješnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku. Želimo nastavak stabilnog rasta BDP-a. Želimo kroz četiri godine dosegnuti prosječnu razvijenost Hrvatske na 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a. Želimo nastaviti smanjivanje stope inflacije. Želimo dinamiziranje tržišta rada – pobrojao je Plenković.

Stvorit ćemo preduvjete za otvaranje novih 125 tisuća radnih mjesta, dodao je premijer, a prenosi Tportal.

-Vitalna Hrvatska je ona koja zaustavlja negativne demografske trendove. Zato smo među prvim članicama EU-a koje su osnovale novo Ministarstvo demografije. Udvostručit ćemo jednokratne rodiljne potpore, majka će dobiti godinu dana mirovinskog staža. Do kraja mandata mirovine će se povećati za 30 posto – nastavio je Plenković

Vlada je utvrdila nove cijene goriva.

Vlada s prve sjednice ima sjajne vijesti za naše vozače za narednih 14 dana pa će cijene naftnih derivata biti niže. Bit će niže za benzinska goriva za 0,05 eura po litri, za dizelska goriva 0,03 eura po litri, za plavi dizel 0,03 eura po litri, a za cijenu ukapljenog naftnog plina smanjenje je 0,10 eura po kilogramu. Također, smanjuju se cijene ukapljenog plina za boce i to 0,09 eura po kilogramu. Predlažem Vladi donošenje predmetne uredbe – rekao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar u svojem prvom nastupu na sjednici Vlade.

Nastavite čitati

U fokusu

Predrag Štromar nastavlja zastupati građansku, civiliziranu i umjerenu politiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituiranjem 11. saziva Hrvatskog sabora i polaganjem prisege, saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar započeo je svoj četvrti zastupnički mandat. Djelovat će u Klubu zastupnika HNS-a i nezavisnih zastupnika zajedno sa zastupnicima Amirom Hodžićem i Veljkom Kajtazijem.

U svom radu i borbi za još prosperitetniju i uspješniju Hrvatsku i dalje ću biti snažno posvećen interesima i potrebama prije svega našeg Sjevera, kako bi i u narednom periodu ostvarili zacrtane ciljeve u realizaciji programa i projekata koji su pred nama – poručio je Predrag Štromar.

Posebnu pažnju, naglasio je Štromar, posvetit će zaštiti i jačanju liberalnih vrijednosti,  kako bi se  očuvali dostignuti standardi u zaštiti i promicanju ljudskih i manjinskih prava i dodatno ih ojačali.

Zastupajući politike HNS-a, Predrag Štromar i dalje će u Hrvatskom saboru biti glas građanske, civilizirane i umjerene politike kako bi očuvali političku stabilnost i kontinuitet razvojnih programa i reformi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje