Povežite se s nama

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

U fokusu

FOTO 70 ludbreških vatrogasaca saniralo posljedice oluje: srušena stabla, krovišta, zakrčene ceste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je ludbreško područje zahvatilo jako nevrijeme. Kako smo izvijestili, najgore je prošlo prigradsko naselje Sigetec.

Međutim, nezapamćena oluja napravila je štete i u ostalim prigradskim naseljima, kao i u samom gradu Ludbregu, a štete se zbrajaju i u okolnim općinama.

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Ludbreški vatrogasci i ove su nedaće dočekali spremni.

-Svako malo priroda nas nanovo podsjeća o svojoj nenadmašnoj i neukrotivoj snazi. Upravo takav podsjetnik stigao nam je jučer u popodnevnim satima kada smo svjedočili jakom olujnom nevremenu popraćeno gotovo orkanskim vjetrom, a koji je u svega 40-ak sekundi nanio popriličnu štetu diljem područja našeg Grada. Prateći nadolazeće vremenske prilike glavnina operativaca VZG-a Ludbreg znala je što slijedi. Pozivi na interventno djelovanje kreću od 16:30 te se neprestano nastavljaju tokom našeg rada. Srušena stabla koja prijete kućanstvima, prepriječene prometnice u cestovnom i željezničkom prometu, djelomično ili potpuno srušena krovišta, dimnjaci i druga infrastruktura prizori su koje zatičemo na gotovo svakom koraku – stoji u objavi DVD-a Ludbreg.

-Svjesni veličine situacije, već u samom početku, u interventno djelovanje uključujemo gotovo sva Društva naše VZG Ludbreg. Podjelom na sektore rada sva dostupna vozila sa pripadajućom tehnikom te 70-ak vatrogasaca po jasno definiranim prioritetima, paralelno je krenulo u sanaciju područja koja uključuju prigradska naselja Globočec, Vinograde Ludbreške, Hrastovsko, Selnik, Sigetec kao i sam Grad Ludbreg. Bilježimo ukupno 27 događaja na kojima je bio potreban naš angažman. Vrijeme završetka operativnog djelovanja bilježimo u 22:00 sati – izvijestili su ludbreški vatrogasci.

Zahvalili su svim kolegama i kolegicama koji su sudjelovali.

-Ovom prilikom zahvaljujemo se svim kolegicama i kolegama, operativcima VZG-a Ludbreg koji su još jednom dokazali da jedinstvenim sustavom zajedništva brzo i efikasno možemo parirati i ovakvoj vrsti nedaća. Također zahvaljujemo se i ostalim žurnim službama koje su jučer također značajno doprinijele u sanaciji, poglavito djelatnicima HEP-a koji su nas pratili u stopu. Ujedno se zahvaljujemo i našim suseljanima te građanima na strpljenju i velikoj dozi razumijevanja – objavili su na svom Facebooku članovi DVD-a Ludbreg, a njihove fotografije donosimo u nastavku.

Nastavite čitati

U fokusu

Baksa iz Nezavisne platforme Sjever predlaže ukidanje plaćanja pristojbe HRT-u za umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, ocijenio je u srijedu kako je vrijeme da se preispita obveza plaćanja HRT pristojbe za umirovljenike. Riječ je o ranjivoj skupini ljudi od kojih mnogi žive u siromaštvu ili su od riziku od siromaštva.

Baksa smatra kako je, s obzirom na visinu prosječne mirovine, svaki euro umirovljenicima od izuzetne važnosti, te je vrijeme da se razmisli o realnim koracima koji se mogu poduzeti kako bi im se olakšao svakodnevni život.

Trenutna visina mjesečne pristojbe je 10,62 eura, što za prosječnu hrvatsku mirovinu od oko 500 eura predstavlja značajan izdatak. Od plaćanja mjesečne pristojbe u visini od 50% oslobođeni su umirovljenici koji primaju mirovinu iz Državnog proračuna RH u visini od 199,08 eura, no njih je, tvrdi Baksa tek oko 5.500.

U vrijeme kada mnogi umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem zbog porasta životnih troškova, gdje naročito teško padaju konstantna poskupljenja hrane i osnovnih potrepština, Baksa apelira na HRT i relevantne institucije da ozbiljno razmotre mogućnost ukidanja ili smanjenja pristojbe za sve umirovljenike, kojih u Hrvatskoj ima preko milijun.

U vrijeme kada su naši sugrađani prisiljeni sakupljati boce i snalaziti se na različite načine da bi uštedili koji cent, mjere poput ukidanja pristojbe svim umirovljenicima u idealnom slučaju, ili barem značajno smanjenje, predstavljao bi značajan korak ka poboljšanju životnog standarda i dostojanstva naših umirovljenika, zaključio je Baksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje