Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Više od 150 trkača u Malom Bukovcu, trčalo se jednom od najljepših trail staza u ovom kraju

Objavljeno:

- dana

U nedjelju se više od 150 trkača okupilo u Malom Bukovcu na utrci Bednja – najdulja hrvatska rijeka. Organizatori, Udruga Bube trče, zaslužna je za organizaciju ovog sportskog događanja, a trkači su  imali prilike uživati na jednoj od najljepših trail staza u ovom dijelu Hrvatske.

Održale su se dvije utrke, od 4,5 i 12 kilometara, a obje staze vodile su kroz bajkovitu obalu Bednje.

– Rijeka je to koja ima izvor i ušće u Hrvatskoj, i to gotovo u cijelosti u Varaždinskoj županiji. Prva utrka nam je bila probna, a sada se nadamo da će to postati tradicionalna – rekao je načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te zahvalio svim udrugama koje su se uključile u organizaciju, kao i volonterima koji su sami uredili stazu.

Predsjednik udruge BuBe (Bukovečki Begači) trče Branko Leščak rekao je kako su obje staze namijenjene i trkačima i rekreativcima, odnosno svim zaljubljenicima u prirodne ljepote ovoga kraja.

U kraćoj utrci od 4,5 kilometara medalje su osvojili Tomislav Šalamon, Hrvoje Balent i Luka Borko, a od žena najbrže su bile Mateja Golenja, Jelena Dolenec i Anica Lacković.

Na dužoj stazi od 12 kilometara najbrže su na cilj stigli Bruno Hlebar, Viktor Sabo i Siniša Škvorc, a kod žena najbrže su bile Lucija Sačer, Vanja Rupčić i Renata Ledinko.

Nagrađeni su i veterani, vatrogasci i najmlađi natjecatelji.

Inače, glavni ciljevi ove utrke su potaknuti ljude da budu aktivni, ali i osvijestiti da treba čuvati prirodne ljepote.

Tako je ova utrka samo dio aktivnosti koje provodi ova Udruga sastavljena od nekolicine entuzijasta i zaljubljenika u prirodu i aktivan način života.

– Riječ ˝trče˝ u nazivu naše udruge ne simbolizira samo ovu aktivnost kojom se osobno bavim čitav život već je to kratica  – Tradicija, rekreacija, čuvanje, ekologija. Udrugu čine zaljubljenici u prirodu i tradiciju našeg kraja, ne nužno trkači, a ova utrka nam je samo jedna od aktivnosti – rekao nam je nedavno aktivni trkač Branko Leščak, koji je ljubav prema trčanju prenio na cijelu svoju obitelj.

Želja im je, kaže Leščak, potaknuti sumještane na aktivnost, ali i probuditi svijest o tome da treba u prirodi uživati, ali i cijeniti je te štititi.

– Prirodu smo dobili kao poklon, naš kraj krase tri rijeke – Bednja, Plitvica i Drava. Nažalost, Bednja kao najduža hrvatska rijeka koja se od izvora do ušća nalazi u Varaždinskoj županiji godinama je služila, a u nekim dijelovima još služi, kao kanal za otpadne vode. Nitko i ništa nam neće moći nadomjestiti onaj dio prirode koji uništimo – kaže Leščak.

Inače, Bednja koja je duga 133 kilometra, izvire kod Trakošćana u Hrvatskom zagorju i teče kroz mjesta: Bednja, Lepoglavu, Ivanec, Novi Marof, Varaždinske Toplice, Ludbreg te se ulijeva u Dravu u Podravini kod Malog Bukovca. Zajedno sa Dravom čini zaštićeno bio područje pod nazivom “Europska Amazona”.

Život i društvo

U Donjoj Voći se najprije trčalo, a zatim plesalo uz Ivanu Banfić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donja Voća

Kad spojite sport i zabavu i tome svemu dodate malo šljokica dobijete “Špilja Vindija Trail&Dance” u Donjoj Voći.

Manifestacija je održana u subotu, 29. lipnja, a započela je trećim izdanjem atletske utrke “Špilja Vindija Trail”. Po zagorskim bregima rastrčalo se 220 trkača iz Hrvatske i okolnih zemalja, njih 190 je utrku i završilo, a trčalo se na pet i deset kilometara.

Nakon utrke uslijedile su “Wannabe neandertalske igre” u kojima se za nagrade ogledalo 15 ekipa i to u dvije discipline, guranje “Wannabe” kamena, odnosno bale sijena, te “Neandertalska štafete” odnosno trčanje s toljagom. Uz obilje smijeha i navijanja publike te uz neponovljivog voditelja programa Aleksandra Lazića u guranju kamena najbolja je bila ekipa “Voćanski lepi dečki”, dok je pobjedu u štafeti odnijela ekipa DVD-a Varaždinbreg.

Što se tiče atletske utrke, u cilj su prvi utrčali Karmelo Mrvica na utrci “Velika špilja” 10 kilometara te od žena Marina Godinić. U utrci “Mala špilja” na stazi od pet kilometara najbolji su bili Vedran Flebar te Gabrijela Benjak.

Održana je i 2. Vatrogasna utrka gdje je na stazi od pet kilometara najbolji bio Saša Horvat među muškarcima te Ivana Zeljko među ženama, dok je Alen Flis prvi ušao u cilj u kategoriji vatrogasne mladeži. U kategoriji vatrogasnog pomlatka najbolji su bili David Telebar i Natalija Šincek.

Nagrade najboljima dodijelila je načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet koja je i sama istrčala “Malu špilju”, a u dodjeli medalja su joj pomagali Aleksandar Lazić, Voćanski neandertalci i njihov prijatelj “vepar”.

Nakon sportskog i sportsko-zabavnog programa uslijedio je onaj šljokičasti. Pod šatorom na parkiralištu NK “Vindija” Donja Voća najveće plesne hitove 90-ih izvela je Ivana Banfić. Trkači i brojni mještani Donje Voće rasplesali su se ispod disko kugle te zajedno s dance zvijezdom pjevali u glas i kao što su organizatori, TZ Sjever Zagorja, Općina Donja Voća i Atletski klub Varaždin najavili, u Voći se ostalo do noći.

Ovom manifestacijom ujedno su završili i “Dani špilje Vindije” kojima je obilježeno 60. godina od proglašenja špilje Vindije zaštićenim paleontološkim spomenikom prirode.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradonačelnik Grada Varaždina ugostio građane iz Aschaffenburga 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u subotu je ugostio građane iz njemačkog grada Aschaffenburga.

Oni borave u Hrvatskoj povodom obilježavanja godišnjice misništva velečasnog Ivana Levaka, porijeklom iz Donje Stubice.

U Varaždin je stigla grupa od pedesetak njegovih prijatelja i sugrađana. Gosti iz Njemačke su ispred Gradske vijećnice priredili poseban glazbeni trenutak svirajući limenu glazbu i oduševili okupljene izvođenjem nekoliko arija iz operete “Grofica Marica” Emmericha Kalmana.

Gradonačelnik Bosilj srdačno je pozdravio sve prisutne, a nakon toplih riječi dobrodošlice, gosti su imali priliku razgledati novoobnovljenu Gradsku vijećnicu. Izrazili su i oduševljenje Varaždinom, hvaleći njegovu urednost i ljepotu.

Njihov posjet uključivao je i razgledavanje znamenitosti i upoznavanje sa bogatom poviješću grada koju im je gradonačelnik Bosilj prenio tijekom obilaska i razgledavanja Gradske vijećnice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje