Povežite se s nama

Život i društvo

Provedite subotu uz međimurske priče i lov na leptire na Matulovu gruntu

Objavljeno:

- dana

Posljednje proljetne dane Matulov grunt ispratit će širom „otvorenih ruku‟. U subotu 15.
lipnja Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizira Dan otvorenih
vrata na Matulovu gruntu (Frkanovec 30).

Grunt će biti otvoren od 14 do 19 sati, kada će biti organiziran razgled grunta uz stručno
vođenje. U 14:30 krenut će jednosatna prirodoslovna šetnja „Lov na leptire‟. Pripovjedačica,
prevoditeljica i spisateljica Srebrenka Peregrin imat će pripovjedni nastup „Međimurske
priče‟ s početkom u 16 sati.

Ulaz na Matulov grunt i sve programe je slobodan te nije potrebna prethodna prijava.

Život i društvo

Varaždinska dizajnerica Melita Kukec: Važno je očuvati domaću modnu scenu, a ključna je suradnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Suradnja svih nas u lokalnoj zajednici ključna je za uspjeh svakog pojedinca. Ideja organizacije ovakvog velikog eventa je upravo to – stvoriti platformu za sve sudionike i goste da se povežu, da stvore nove kontakte i nove potencijalne suradnje za budućnost, govori nam varaždinska modna dizajnerica Melita Kukec još pod dojmom modne revije pod nazivom Kookabee X.

Uz bogati glazbeno-scenski program i gastro ponudu, predstavljeno je prvih 10 godina rada varaždinskog branda Kookabee Melite Kukec, koja kroz godine okuplja i surađuje s raznim institucijama, poduzetnicima i pojedincima iz javnog i kulturnog života grada Varaždina, kao i ostalih dijelova Hrvatske, a pojedine suradnje ostvarene su i na internacionalnom nivou.

Melita je od malena obožavala crtanje, 8 godina išla je i na Vanimu i crtala animirane filmove. U srednjoj je počela šivati sebi i prijateljicama na maminoj staroj Bagatici na nožni pogon.

Kaže da je od studija imala ideju za vlastiti biznis, a prvu vjenčanicu po narudžbi izrađivala je 160 sati.

– Od studija sam imala ideju da želim vlastiti biznis, ali ne i jasnu sliku te ideje. Imala sam sreće da sam se odmah nakon studija zaposlila kao dizajner u industriji za međimursku modnu marku Angel. koja nažalost više ne postoji. Tamo sam provela 7 godina, učila od iskusnijih i stekla dragocjeno iskustvo. Dizajnirala sam mušku, žensku i kolekciju za trudnice, od traperica do kaputa, bluza i viskoznih majica. Tamo sam bila ‘pravi’ dizajner, birala tkanine, crtala tehničke skice, odlazila na modne sajmove. Ali paralelno s tim već sam imala svoj mali atelje u Varaždinu, gdje sam uglavnom radila kostimografiju za razne, najčešće dječje predstave, plesne nastupe i slično. A negdje u to vrijeme izradila sam i prvu vjenčanicu po narudžbi, za koju mi je, sjećam se trebalo 160 sati! – prisjeća se Melita.

I dan danas najviše se, kaže, posveti vjenčanicama.

– Vjenčanica je ženi najvažnija haljina i svakoj je mladenki iznimno bitno da se na svoj veliki dan osjeća posebno i predivno u svojoj haljini snova. Zato se svakoj svojoj mladenki maksimalno posvetim, slušam sve njene želje, crtam skice, tražim prikladne tkanine, ali i dajem neke svoje sugestije. Potrudim se svakoj ispuniti želju i najsretnija sam kad na kraju procesa mladenka dođe po svoju haljinu, kad vidim osmjeh sreće i zadovoljstva, ponekad i koju suzu radosnicu, kad se na kraju zagrlimo i kad mi nakon slavlja pošalju svoje slike i opišu emocije zadovoljstva. To me usrećuje i čini da sav moj trud ima smisla – kaže Melita.

Ističe i kako je bitna održivost mode.

– Tekstilna industrija je drugi po redu najveći svjetski zagađivač i nekad me jako mučilo to što je moja profesija dio te prljave industrije. No danas shvaćam da je upravo Slow fashion, proizvoditi manje, pametnije, prema potrebi, kvalitetno i trajno, ono što je u toj priči bitno. I vidim da ima sve više ljudi koji tako razmišljaju i koji će radije kupiti jedan kvalitetan komad, nego impulzivno kupiti 5 jeftinih krpica, zato jer su jeftine, a koje će možda jednom obući. Zato je tu i naša Bug kolekcija, u kojoj koristim samo prirodne tkanine, organski pamuk, bambus i sl. i kroz koju naglašavamo važnost očuvanja ravnoteže ekosistema kroz očuvanje njihovih najsitnijih organizama – kukaca. I da, povezano je s mojim imenom i nazivom brenda, Kooka je očito od mog prezimena Kukec, a Melita je pčela na grčkom – bee.

Nastavite čitati

Život i društvo

Cestica bogatija za 13 novorođenih, načelnik Mirko Korotaj održao prijem za bebe i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U općini Cestica je od siječnja ove godine novorođeno 13-ero djece, šest djevojčica i sedam dječaka. Za njih i njihove roditelje načelnik Mirko Korotaj pripremio je u srijedu, 19. lipnja 2024. godine prijem i darivanje jednokratne novčane pomoći u iznosu od 270,00 eura po novorođenom djetetu.

Jednokratna novčana potpora za novorođenče predstavlja značajnu financijsku pomoć koja se isplaćuje roditeljima kako bi podržala troškove djeteta.

Načelnik je ovim putem upoznao nazočne s aktivnostima koje Općina Cestica provodi na području brige o djeci i mladima. 

Kroz ulaganja u novu stambenu zgradu u Cestici, u narednom periodu pružit će se svim zainteresiranima infrastrukturno opremljeni prostor za formiranje novih stambenih jedinica, dok  je nadogradnja dječjeg vrtića u završnoj fazi.

Posebno  je napomenuo  da se aktivno uređuju  dječja igrališta u  naseljima kako  bi djeca imala prostor za igru i druženje u svojem mjestu.

Cestica je danas sredina koja aktivno o svojim stanovnicima vodi brigu od njihovog rođenja. Iz Općinskog proračuna sufinancira se smještaj djece u dječjem vrtiću, a roditeljima se pomaže i kroz osnovno obrazovanje te dodjelom studentskih stipendija tijekom studija. Načelnik je najmlađim stanovnicima na putu odrastanja poželio puno zdravlja i veselja i zahvalio roditeljima što su se odazvali svečanom prijmu u nadi da se na ovaj način susretnu i dogodine

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje