Povežite se s nama

U fokusu

Čak 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja

Objavljeno:

- dana

Čak 89 % anketiranih medicinskih sestara doživjelo je na svome radnome mjestu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja.

To pokazuju rezultati istraživanja „Nasilje nad medicinskim sestrama i sigurnost u zdravstvenim ustanovama“, koje je u svibnju provela Hrvatska komora medicinskih sestara. Oko dvije trećine sestara koje su pretrpjele nasilje izjasnile su se da su doživjele verbalno nasilje, dok je nešto više od trećine sestara uz verbalno doživjelo i fizičko nasilje. U posljednjih pet godina napadi na medicinske sestre dogodili su se u 73 % zdravstvenih ustanova koje su sudjelovale u anketi. Zbog učestalih napada na medicinske sestre Komora je zatražila izmjene Kaznenog zakona tražeći da se napad na medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu.

Kazne zatvorom

– Nasilje nad medicinskim sestrama postaje sve veći problem. U Komori želimo ukazati na dubinu tog problema i potrebu njegova sustavnog rješavanja te smo zbog toga proveli ovo istraživanje među svojim članovima i zatražili izmjene Kaznenog zakona – ističe predsjednica Komore Slava Šepec, dodajući da je Vlada usvojila njihove prijedloge te da Nacrt izmjena Kaznenog zakona predviđa da će se napad na liječnike i zdravstvene djelatnike tretirati kao napad na službenu osobu. Ministarstvo pravosuđa pripremilo je Nacrt izmjena i dopuna Kaznenog zakona, koji je tijekom lipnja prošao e-savjetovanje. Nacrt definira kaznu do tri godine zatvora za osobu koja će uporabiti silu ili zaprijetiti uporabom sile nad zdravstvenim djelatnikom za vrijeme obavljanja njegova posla. Posebice je zabrinjavajući podatak istraživanja prema kojemu većina sestara zbog straha od još većih problema nije prijavila slučaj nasilja.

Medicinske sestre treba dodatno educirati kako bi stekle vještine rješavanja teških situacija

– Nikada i nigdje nema opravdanja za šutnju kad se dogodi nasilje. Posebno je to važno u zdravstvu jer zdravstveni radnici u svakom trenutku moraju skrbiti o svim pacijentima kao da se ništa nije dogodilo. Da bi to bilo moguće, zakonodavac mora stvoriti zakonski okvir, a zdravstvene ustanove sigurnosne uvjete. Trajnom edukacijom treba omogućiti medicinskim sestrama usvajanje znanja koja će im pomoći riješiti problem u trenutku nastajanja – zaključila je Slava Šepec.
Hrvatska komora medicinskih sestara provela je i istraživanje o sigurnosti u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. U istraživanju su sudjelovale glavne medicinske sestre zdravstvenih ustanova. One su sigurnost u zdravstvenim ustanovama, u rasponu od jedan do pet, ocijenile trojkom, a čak 95 % glavnih sestara izjasnile su se da fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu odgovarajuće. Istraživanje je pokazalo da 76 % ustanova ima portira tijekom dana, a samo 67 % tijekom noći. Više od polovice ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24 sata, dok 9 % ustanova zaštitara ima samo tijekom noći.

Većina sestara ne prijavljuje nasilje

Istraživanje Hrvatske komore medicinskih sestara o nasilju nad medicinskim sestrama pokazalo je da su u 77 % slučajeva nasilni bili pacijenti, a u 56 % članovi obitelji ili pratnja pacijenta. Zabrinjavajuće je da većina medicinskih sestara koje su doživjele nasilje, to nasilje nisu prijavile, njih 63 %. Kao razloge neprijavljivanja medicinske sestre najčešće navode strah od stvaranja dodatnih problema.

Medicinske sestre koje su prijavile doživljeno nasilje uglavnom su slučajeve nasilja prijavile poslodavcu, dok je samo njih 22 % nasilje prijavilo policiji, sindikatu, sudu ili Komori. Istraživanje Komore pokazalo je da nasilje ostavlja posljedice na medicinske sestre koje su mu bile izložene. Tako 66 % sestara osjeća povremeni ili stalni strah od nasilja, a njih 5 % je zbog posljedica nasilja bilo prisiljeno otići na bolovanje. Oko dvije trećine anketiranih sestara smatra da bi im dodatna edukacija pomogla u postupanju s nasilnim osobama. U anketi je sudjelovalo 1705 medicinskih sestara, među kojima je najviše bilo zaposlenih u bolničkom sustavu (50 %), zatim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (18 %), privatnim zdravstvenim ustanovama (12 %), zavodima za hitnu medicinu (7 %) i drugim zdravstvenim ustanovama (13%).

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje