Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Ministri se prošetali topličkom bolnicom, pogledali rimske iskopine i družili se s domaćinima

Objavljeno:

- dana

Nakon što je jutro proveo u Varaždinu na sastanku Vlade sa hrvatskim županima, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković jučer je posjetio i Varaždinske Toplice.

Ondje se susreo s lokalnim stranačkim kolegama, ali i obišao arheološki park i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju, a potom održao sastanak sa stranačkim kolegama. Da Varaždinske Toplice nisu slučajni odabir potvrdio je predsjednik županijskog HDZ-a, saborski zastupnik Anđelko Stričak. – Varaždinske Toplice su uspavani biser hrvatskog kontinentalnog turizma treba probuditi – rekao je.

Briga o sjeveru

Anđelko Stričak je dodao da ova „Vlada vodi brigu kao niti jedna do sada o sjeveru Hrvatske. Brojne su investicije koje provodimo upravo zahvaljujući Vladi: od izgradnje aglomeracija, cesta, ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i sl. Nakon dugo godina vraćamo institucije u Varaždin, u rujnu dopisništvo HTV-a, a posebno me raduje povratak legendarnih Puma – istaknuo je. Zadovoljan je i činjenicom da je ovo drugi sastanak koji je stranački vrh u kratkom vremenu održao u Varaždinskoj županiji. U veljači je u Visokom i Breznici održana sjednica Kluba zastupnika HDZ-a.

Većina u Vijeću – “zalog za buduće odluke”

Članove stranke pozdravio je domaćin, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, Denis Kovačić, koji je naglasio da najveća rehabilitacijska bolnica u Hrvatskoj, kao dio kompletnog sustava zdravstva, baštini kronični nedostatak novaca. Predsjednik topličkog HDZ-a i Gradskog vijeća Franjo Prstec izjavio je da je većina u Gradskom vijeću zalog za buduće odluke, dok je gradonačelnica Dragica Ratković iz HSLS-a zahvalila Vladi i ministarstvima na 70 milijuna kuna za projekte u prvoj godini mandata. Saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a, Josip Križanić, podsjetio je na rezultate lokalnih izbora, vrlo povoljne za HDZ. Stranka je dobila 11 gradonačelnika i načelnika, još četiri koja HDZ podržava, 15 predsjednika gradskih i općinskih vijeća te 33 posto svih vijećnika u Varaždinskoj županiji. On je zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi. – Zahvala na fiskalnoj decentralizaciji, dobro smo prošli na sjeveru Hrvatske i načelnici su slobodniji u kreiranju proračuna. Podrška vladi na svim teškim reformskim odlukama – poreznoj reformi, prvi put se spominje smanjivanje PDV-a, poreza na plaće i mirovinskoj reformi“, kazao je Križanić koji je dao punu podršku Vladi na pronatalitetnoj politici, uz naznaku da nema tih sredstava koje se ne isplati uložiti u taj projekat. Također je izjavio da je zadovoljan što je podržao „lex Agrokor“ koji je bio prijetnja kolapsu države, a samo u Varaždinskoj županiji dugovanja su bila preko 500 milijuna kuna.

Ključne teme za život u Hrvatskoj

Andrej Plenković  je rekao da se se na sastanku u Varaždinu raspravljalo o nekoliko ključnih tema za život u Hrvatskoj – ravnomjernom regionalnom razvoju, korištenju sredstava za potporu, mreži županijskih cesta, decentralizaciji, prenošenju državnih ovlasti na županije, odnosno spajanju državne uprave sa županijskom, sljedećem proračunskom okviru EU-a. – Za Vladu su svi dijelovi Hrvatske jednako bitni. Važan nam je sjever Hrvatske. Pomagat ćemo razvoj sjevera Hrvatske da bude povijesni, državotvorni, kulturni centar zemlje, što jest. Da bude, isto tako, onaj dio Hrvatske gdje se snažno unaprjeđuje sve što već radite na poduzetništvu, u poljoprivredi, u različitim industrijama, gdje ste prepoznatljivi i uspješni, da iskoristite kvalitetnu prometnu povezanost, da date daljnji doprinos prekograničnoj suradnji koja ovdje diže konkurentnost i sposobnost izvoznog segmenta hrvatskog gospodarstva – izjavio je premijer te poručio da je iza nas godina pozitivnih makroekonomskih trendova, rasta proizvodnje, smanjenja duga, proračunskog suficita, povećanja stope zaposlenosti i smanjenja stope nezaposlenosti kod mladih. On je dodao da se Vlada bavi važnim pitanjima hrvatske svakodnevnice – blokiranima, demografskom revitalizacijom, državnom imovinom, odgojem i obrazovanjem.  

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje