Povežite se s nama

Međimurje

Natječaj za izradu projekta brze pruge: od Čakovca do Zagreba za samo 50 minuta

Objavljeno:

- dana

Pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 3. kolovoza otvoren je poziv za izradu studijske dokumentacije za projekt povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica.

Nadležno tijelo za provedbu ograničenog poziva je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok je prihvatljivi prijavitelj HŽ Infrastruktura.

Izrada studijske dokumentacije financira se putem Kohezijskog fonda (Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“). Za izradu studijske dokumentacije najviša stopa sufinanciranja iznosi 85 % ukupno prihvatljivih troškova, što je 9.562.500 kuna, dok ostatak treba osigurati prijavitelj.

Županije partneri

Projekt je nastavak uspješne prometne i kohezijske politike Međimurske i partnerskih županija, Varaždinske i Krapinsko-zagorske, u povezivanju sjevera Hrvatske s glavnim gradom Zagrebom brzom prugom. Cilj je skratiti vrijeme putovanja s neprihvatljivih više od tri sata od Čakovca do Zagreba. Time bi se dodatno omogućio veći gospodarski razvoj, povećala dostupnost obrazovnim, kulturnim, sportskim i drugim područjima, povećala kvaliteta života na područjima prolaska pruge te omogućila veća mobilnost stanovništva sjeverne i središnje Hrvatske.

Projekt je službeno započeo još u prvoj polovici 2017. godine uvođenjem spomenute pruge u strateški dokument „Master plan za integrirani prijevoz putnika“ u okviru Projekta razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području sjeverne Hrvatske. Slijedom toga, projekt povezivanja željeznicom i nova trasa željezničke pruge Čakovec – … – Zagreb uvršteni su u konačni tekst Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine.

Nakon toga u Varaždinu je potpisan Sporazum o partnerstvu na Projektu povezivanja željeznicom unutar središnje Hrvatske između Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije te HŽ Infrastrukture, kojim je osiguran utjecaj partnera na izradu predstudija koje su prethodile raspisanom pozivu.

Integrirani prijevoz

Sve navedeno poslužilo je kao osnova za daljnje aktivnosti koje će voditi prema samom projektu, koji će biti potrebno uskladiti sa strateškim dokumentom, „Master planom za integrirani prijevoz putnika“ na području sjeverne Hrvatske, te voditi računa o infrastrukturnim zahtjevima za buduću organizaciju integriranog prijevoza putnika na istom području.

Izrada studijske dokumentacije za projekt u nadležnosti je HŽ Infrastrukture. Projekt je prepoznat u Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine te će poslužiti kao osnova za donošenje odluka o nastavku projekata jačanja kapaciteta željezničkog sektora na području sjeverne i središnje Hrvatske.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje