Povežite se s nama

Kultura

U tijeku sanacija građevine Starog grada u Varaždinskim Toplicama od vlage

Objavljeno:

- dana

U tijeku su opsežni građevinski radovi u Starom gradu prema odobrenom programu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske za radove u 2024. godini.

Na spomenuti program, obnovu Starog grada kandidirao je Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

Radovi koji se trenutno izvode u prizemlju Starog grada, koje koristi Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, obuhvatit će sanaciju postojećih zidova uredskih prostorija od vlage i oni predstavljaju nastavak radova sanacije zidova od vlage kulturno-povijesnog objekta u centru grada Varaždinske Toplice.

Ukupna vrijednost navedenih radova s PDV-om iznosi 48.055 eura, a napredak radova obišle su pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković te ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović.

Dodajmo kako se radovi financiraju sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice pod stalnim monitoringom Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Inače, Stari grad (Kaštel zagrebačkog Kaptola) u Varaždinskim Toplicama je zaštićeno nepokretno kulturno dobro koje je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-906. Objekt Starog grada danas je javna građevina s bogatim povijesnim nasljeđem koje se može datirati u vremenski period od 14. do 18. stoljeća.

Kultura

U Varaždinu u petak koncert Däubler Gutu Häckel Tria iz Hannovera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu međunarodne suradnje UNESCO kreativnih gradova glazbe Varaždina i Hannovera, u petak, 4. listopada, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 19 sati nastupit će Däubler Gutu Häckel Trio.

Troje glazbenika iz Hannovera, harmonikaš Nico Gutu, kontrabasistica Clara Däubler i saksofonist Richard Häckel udružili su se kako bi formirali poseban trio koji na jedinstven način spaja različite stilove poput tango nueva, jazza i europskog folklora. Svo troje glazbenika izuzetni su instrumentalisti s iznimnom osjetljivošću za improvizaciju i glazbenu interakciju. Repertoar trija uključuje, između ostalog, djela Astora Piazzolle i Johna Coltranea, kao i autorske kompozicije samih glazbenika. Kao gošća, na koncertu će nastupiti profesorica Glazbene škole u Varaždinu, Karmen Antunović Blažek (harmonika).

Koncert glazbenika iz Hannovera u Varaždinu rezultat je suradnje dvaju gradova u sklopu mreže kreativnih gradova glazbe. Titula prvog hrvatskog UNESCO-vog grada glazbe Varaždinu omogućuje ne samo povezivanje umjetnika, već potiče i razvoj novih glazbenih projekata i međunarodnih kulturnih razmjena, obogaćujući glazbenu scenu grada.

Ulaz na koncert je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Snima se dokumentarni film o svetom Jeronimu i Štrigovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 30. rujna, na obljetnicu svečeve smrti, u sklopu Dana svetog Jeronima u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu održano je predstavljanje scenarija dokumentarnog filma o svetom Jeronimu i njegovom višestoljetnom štovanju u Štrigovi.

Pozdravivši mnoštvo okupljenih, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk ukratko je predstavio višegodišnji projekt promocije lika i djela svetog Jeronima, odnosno njegovog kulta, povezan s Danima svetog Jeronima, naglasivši kako brojna turistička ponuda u Hrvatskoj u suvremeno doba počiva upravo na dostignućima humanističkih znanosti.

Istaknuvši stoga važnost koordiniranja popularizacije svetog Jeronima na nacionalnoj razini, najavio je i kako će u srijedu, 2. listopada, predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu prošle godine izdani zbornik „Sanctus Hieronymus Stridone parva natus“ promovirati u Skradinu, gradu koji također svoj spomendan i vjerski identitet vezuje uz stridonskog sveca.

Naposljetku, zahvalio je Međimurskoj županiji i Općini Štrigova na financijskoj potpori zahvaljujući kojoj je ovaj projekt započet, odnosno Varaždinskoj biskupiji i Župi svete Marije Magdalene u Štrigovi na čelu sa župnikom Kristijanom Kuharom, koja je zajedno s Ogrankom i nositelj projekta snimanja filma.

Autorica scenarija Kristina Štebih osvrnula se na dosadašnji rad na pripremanju filma u suradnji s Matkom Buvačem u ulozi budućeg redatelja. Pritom je navela kako je planirano trajanje dokumentarnog filma 45 minuta, uslijed čega će biti pogodan ne samo za jačanje turističke ponude Štrigove i Međimurja, već i za uporabu u obrazovne svrhe. O svetom Jeronimu i važnim aspektima njegovog štovanja pred kamerom će govoriti niz hrvatskih, ali i stranih stručnjaka, odnosno osoba iz znanstvenih, crkvenih, turističkih i drugih krugova.

Međimurski župan Matija Posavec razložio je važnost čuvanja spomena na iznimne povijesne ličnosti poput svetog Jeronima za regionalni i nacionalni identitet, naglasivši kako u tom pogledu posebno mora djelovati upravo Međimurska županija. Pritom se osvrnuo na niz povijesnih podataka i dokumenata iz proteklih stoljeća koji su na razne načine tvrdili i dokazivali kako je Jeronimov rodni Stridon upravo Štrigova u Međimurju. Također, napomenuo je i ustrajne napore Međimurske županije i partnera da se u Štrigovi naposljetku otvori i interpretacijski centar vezan uz svetog Jeronima.

Premijera filma planirana je za Dane svetog Jeronima 2025. godine u Štrigovi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje