Povežite se s nama

U fokusu

Tko voli svoju stranku? HNS-ovci uplaćuju donacije i po 15. 000 kuna, SDP-ovci škrti, reformistima simpatizer uplatio 63,20 kune

Objavljeno:

- dana

Narodnjaci Varaždinske županije ne škrtare kad je stranka u pitanju: njih 18-ero je u prvih pola godine na račun stranke uplatilo 184.000 kuna donacija.

U Izvješćima političkih stranaka o donacijama u prvoj polovici 2018. godine mogu se pročitati zanimljive stvari.

Tako se vidi da su HNS-ovci itekako izdašni kad treba poduprijeti stranku, ukupno su za šest mjeseci donirali gotovo 834.000 kuna.

Nitko od 96 donatora nije dao manje od 5.000 kuna, a najviše je uplata po 10 i 15. 0000 kuna, koliko su prosječno uplaćivali i članovi HNS-a Varaždinske županije. Stranački račun su obogatili uglavnom općinski načelnici – Božidar Novoselec iz Sračinca (10.000 kuna), Mirko Korotaj, Cestica (15.000), Zvonko Šamec, Trnovec Bartolovečki (10.000), Zoran Hegedić, Breznički Hum (5.500) i Damir Šprem iz Maruševca (10.000 kuna).

Donirao je i potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar, 15.000 kuna, a najdarežljivija je Ludbrežanka Vera Hajsok, koja je stranci u pola godine jednokratno uplatila 20. 000 kuna.

I dok narodnjaci, očigledno je, nemaju novčanu zadršku kad je stranka u pitanju, SDP-ovci teže zavlače ruku u novčanik za ideologiju. Tako čak 45 varaždinska donatora  nije uspjelo prikupiti niti onoliko koliko su HNS-ovci u prosjeku pojedinačno donirali, 15.000 kuna. Stranka je ukupno od 125 donatora prikupila 89.000 kuna, a varaždinski su članovi SDP-a na račun stranke u šest mjeseci uplatiti 14.348 kuna.

Od tog je iznosa gotovo polovicu uplatio Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a. On je u tri navrata uplatio 6.654 kuna. Najveća Markovićeva donacija su bile 4.000 kuna uplaćene nakon problema Grada sa Termoplinom pri čemu je i predsjednik gradskog SDP-a bio prozvan zbog mjesta u Nadzornom odboru za što je mjesečno primao 4.000 kuna naknade. Miroslav Marković je zadnju naknadu uplatio na račun stranke i nedugo zatim istupio iz NO Termoplina.

Od ostalih SDP-ovaca s liste donatora, većina njih stranci mjesečno plaća oko 140 kuna donacije. Trajni bankovni nalog za prebacivanje 20-ak eura na račun stranke od poznatijih županijskih socijaldemokrata imaju bivša predsjednica Skupštine Varaždinske županije, a danas županijska vijećnica Dubravka Bibedržić i vječiti dogradonačelnik Lepoglave, Hrvoje Kovač.

HDZ-ovci su imali malo donatora, njih 11, a svejedno su sakupili gotovo dvostruko više novaca od SDP-a. Prvu i jedinu privatnu uplatnicu uplaćenu u Varaždinskoj županiji je u veljači na 2000 kuna ispunio Dražen Levak, načelnik Općine Martijanec. Načelnik Levak nije član HDZ-a, ali je na lokalnim izborima imao podršku HDZ-a. Njegova je donacija najmanja na listi, a široke ruke se pokazala varaždinska „Vindija“ koja je HDZ poduprla s 20.000 kuna. Reklo bi se da neplaćeni dugovi Agrokora nisu baš toliko uzdrmali tvrtku Dragutina Drka da preskoči donirati HDZ.

Privatne donacije Reformistima su doslovno mizerne. Čačićevi simpatizeri su  na račun stranke u pola godine ukupno uplatili 63,20 kuna, a i taj je novac stigao iz Krapine. Iz baze Reformista, Varaždinske županije Narodna stranka Reformisti primila je dvije donacije u naravi, obje od tvrtke LTS iz Lepoglave, u ukupnom iznosu od nešto manje od 850 kuna.

Prema listi javno prikazanih donacija HNS se ne mora brinuti da bi moglo uzmanjkati novaca. Kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini u Varaždinskoj županiji. Izbore su izgubili, ali stranka je, reklo bi se, bogatija no ikad.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje