Povežite se s nama

U fokusu

Jedini izlaz – dogovor: sporovi oko baliranog otpada u Brezju rješavat će se mirnim putem

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradski vijećnici u petak su na 13. sjednici Gradskog vijeća većinom glasova prihvatili prijedlog Zaključka kojim se predlaže jednogodišnja obustava daljnjeg sudskog spora koji se vodi između Grada i trgovačkog društva T&H Invest oko ništetnosti ugovora o interventnom zbrinjavanju baliranog otpada.

U tom bi se razdoblju trebalo mirnim putem riješiti predmetni spor i početi sa zbrinjavanjem preostalog baliranog komunalnog otpada u  Brezju na zakonit i ekološki prihvatljiv način. Prihvaćanju prijedloga Zaključka prethodila je dugotrajna rasprava koja se razvila nakon što je punomoćnik Grada, odvjetnik Krešimir Jelaković, izvijestio vijećnike kratkom informacijom o pravnom položaju i ogromnim rizicima Grada Varaždina u spomenutom pravnom postupku.

Podsjećamo, spor se zakomplicirao u lipnju ove godine kada je Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvaćanjem revizije T & H Investa (bivšeg T7 VIS-a), ukinuo djelomičnu presudu Trgovačkog suda u Varaždinu od 2014. godine i onu Visokog trgovačkog suda od 30. kolovoza 2016., čime je predmet vratio na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu, odnosno Trgovačkom sudu u Varaždinu. Pa ako ispadne da ugovori između grada i T&H investa nisu ništetni, što je sasvim izgledno, ova tvrtka će ostati jedan od izvršitelja zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada u Brezju. U svojem izlaganju odvjetnik Jelaković nije nimalo okolišao, nedvosmisleno je objasnio što to znači.

– Revizijsko mišljenje Vrhovnog suda RH je za prvostupanjske sudove takvo da ga oni moraju poštovati i mogu se iščitati rizici za Grad Varaždin da će izgubiti spor s T&H investom –  izjavio je između ostalog Krešimir Jelaković.

Situacija bez presedana

Rasprava o tome što treba napraviti kako bi se Grad izvukao iz pravne zbrke koju ima započela je konstatacijom Maria Lešine iz Glasa da je to „situacija bez presedana!“

– Trebamo pronaći integralni model za rješavanje ovih sporova koji će obuhvatiti i rješavanje bala. Pregovaračka pozicija Grada tu nije baš dobra i šteta je neizbježna – ustvrdio je Lešina.

Konkretan je bio i Vjeran Strahonja, nestranački vijećnik s liste HDZ-a, koji je smatra da su vijećnici zarobljenici prošlosti.

– Umjesto s vizijama i projektima mi se još bavimo balama i JUGS-om. Loše odluke bile su donesene kada je odlučeno da se balira otpad, a kasnije i s dodjelama koncesije (zajednici ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R d.o.o.). Štetu trpe građani i to zahtjeva ozbiljnost. Da ugovori o interventnom zbrinjavanju (za MBO obradu 120.000 tona otpada iz 2008./2009./2010. godine) nisu valjani, imali bi jedan pravni posao. No postojali su razlozi za to, jer bale s otpadom su i danas opasne – rekao je Strahonja.

Za riječ se potom javio ugledan hrvatski odvjetnik Vlado Sevšek, vijećnik s liste Lige za Varaždin.

– Moji stavovi su bliski s Jelakovićevim, ali nisu s onim iznijetim u jednom lokalnom mediju u članku kojeg je potpisao Miroslav Marković (šef gradske organizacije SDP-a). To vam je tako napisano kao da ja napišem članak o informatici. To je zapravo pisao neki odvjetnik koji obmanjuje čitatelja, kao što bih ga i ja doveo u zabludu da pišem o informatici. To je kobno i poražavajuće te mi kao Gradsko vijeće ne bismo smjeli dopustiti izvrtanja stajališta Vrhovnog suda RH – naglasio je Sevšek i ponovio kako stavovi tog suda obvezuju nižestupanjske sudove.

Postupak dosad koštao 7 milijuna kuna

Ukazao je i na činjenicu da je dosad postupak koštao više od vrtoglavih 7 milijuna kuna!

– Nastavimo li dalje s parnicom, Grad će imati dodatne troškove. Postupak treba privesti kraju na posve drugačiji način, nipošto suđenjem. Naime, svatko ima pravo na nadoknadu štete ukoliko mu je pričinjena i to je povod za ozbiljan razgovor. Možemo nastaviti s postupkom ili ga možemo riješiti mirnim putem jer osim povlačenja tužbe postoji i mogućnost sudske nagodbe – rezolutan je Vlado Sevšek.

Nakon izlaganja je dodatno objasnio zašto bi prava katastrofa za Grad bila kako presuda u njegovu korist, tako i presuda protiv Grada Varaždina.

– Ako bi se ugovori utvrdili ništetnima – što je Grad tražio za vrijeme mandata gradonačelnika Gorana Habuša – tada svaka strana mora vratiti što je primila i nadoknaditi svu nastalu štetu. Detaljna analiza takvog slučaja je poražavajuća za Grad. Ako pak bi Gradu bio odbijen tužbeni zahtjev i ugovori ostanu na snazi, šteta bi bila za Grad enormna, jer se sukladno važećim ugovorima ništa nije poduzimalo zbog vođenja spora, ali tu imamo još i koncesiju koja je također važeća. Svo to izgubljeno vrijeme tijekom kojeg se nije radilo, građani bi morali platiti. Zato je Habuš morao strogo provoditi ugovore i nipošto se ne upuštati u preskupu avanturu njihovog pobijanja – rekao je Sevšek.

U raspravu se uključio i Davor Patafta, potpredsjednik gradskog vijeća, koji je, dodajmo, jedini ostao suzdržan kod izglasavanja prijedloga Zaključka o jednogodišnjoj obustavi daljnjeg sudskog spora koji se vodi između Grada i trgovačkog društva T&H Invest.

– Držim da svi ovdje znate da sam u jednom od ovih poslova sudjelovao i bio supotpisnik ugovora iz 2008. godine. Ja u ovom odlučivanju neću sudjelovati. Štoviše, namjeravao sam se suzdržati i od rasprava. No, ozbiljni ljudi tražili su od mene da svoja znanja o problematici podijelim s gradskim vijećnicima i svima zainteresiranima. Također, reagirat ću kada vidim da se iznose neistine. Građani su dosad baliranje i zamatanje u folije platili 50 milijuna kuna. I nije rizik da se taj posao plati duplo već još tri ili četiri puta – upozorio je Davor Patafta.

Potom se iz redova oporbe u raspravu uključio SDP-ov vijećnik Neven Bosilj. Po njemu je presudom Vrhovnog suda RH Gradu stvorena potencijalna novčana obveza od oko 120 milijuna kuna.

– SDP-u je neshvatljivo da gradski čelnici forsiraju izjave da je Grad u lošoj poziciji. Smatramo da gradonačelnik Ivan Čehok ne bi trebao sudjelovati u pregovorima oko ovog problema te da integralni model rješavanja spora može biti problematičan. Nismo za to da se izađe iz sudskog spora dok traju pregovori s T&H investom i CE-ZA-R –om. Trebamo govoriti da je Grad u odličnoj situaciji, a ne u bezizlaznoj, tako se ne pregovara – poručio je Bosilj.

Nema šale s Vrhovnim sudom RH

Na to mu je varaždinski gradonačelnik odgovorio da nitko nikada nije rekao da je Grad u bezizlaznoj situaciji, ve da se mora ozbiljno razmotriti činjenicu da egzistiraju dva obvezna pravna odnosa – i koncesija i MBO.

– Bilo što da mi sada učinimo, ili nastavimo spor, to neće ukloniti tužbu Pripuza ili T&H Investa. Bosilju, kada ste sudjelovali u vlasti, imali ste važeći ugovor s Varkomom i Visom punih 6 godina i pozivali su vas da im predate otpad. Imali ste i ugovor 5 godina s CE-ZA-R-om, pa ni njima bivša vlast HNS-a i SDP-a nije predavala balirani otpad. Ništetnost ne anulira tih nekoliko godina što je nekome onemogućen ugovoren posao. MBO je bio dobar svima u Hrvatskoj, ali ne i vama, jer htjeli ste dokazati da je Čehok radio krivo. A nije, slušao sam struku, shvatio sam da je tamo u Brezju ekološka bomba, a to vam je sad i Vrhovni sud rekao –  kazao je Čehok.

Napomenuo je i da je bivša vlast postupala suprotno odredbama plana gospodarenja otpadom Grada Varaždina kojeg je donijelo Gradsko vijeće.

– Još gore je napravila Habuševa vlast na varaždinskom aerodromu, gdje su opet dva pravna posla… Ja se također isključujem iz odlučivanja oko ove problematike, ali nemojte zaboraviti da moramo postići integralni dogovor i oporabiti bale u MBO-u. To je ključno kako bi dobili sufinanciranje zbrinjavanja bala od strane Fonda za zaštitu okoliša i da se povuku tužbe – naglasio je gradonačelnik.

Na to mu je Neven Bosilj kratko replicirao i iznio konačan stav SDP-a.

– Jesmo da se pregovara ali neka se ne povlači tužba – sugerirao je Bosilj kojeg je podržao i stranački kolega Bruno Ister rekavši da je kompromisni Zaključak prihvatljiv za SDP.

Gradski SDP promijenio retoriku!

Potom se za riječ ponovno javio Vlado Sevšek ocijenivši retoriku Nevena Bosilja „bitno različitom od onoga što je ranije iznosio u medijima.“

– To me raduje, ako je SDP spreman za dogovaranje. Ja govorim u interesu Grada i zastupam kao vijećnik njegove interese. Nakon analize cjelokupne situacije, mogu ustvrditi da bi pravomoćna presuda, koja nije u korist Grada, bila prava katastrofa – rekao je Sevšek.

Nakon njega za riječ se ponovni javio vijećnik Davor Patafta iz Lige za Varaždin, pozvavši kolegice i kolege da nastave konstruktivno razgovarati da se riješi najveći politički i ekološki problem u Varaždinu.

Čak je pohvalio Bosiljeve prezentacije o revitalizaciji Dravskih bazena i drugih projekata, ali ga je odmah i pokudio. Naime, kod rasprave o ovako aktualnim  problemima nije bilo njegovih prezentacija ni brojki.

– Pa ne možete ničime osporavati čak dva nalaza Inspekcije zaštite okoliša da se bale moraju hitno maknuti s vodozaštitnog područja. Onog koje je u neposrednoj blizini vodocrpilišta Bartolovec. I nemojte smetnuti s uma da tvrtke koje trpe štetu imaju pravo na zatezne kamate – zaključio je Davor Patafta.

S pravne strane nastalu situaciju koja je potencirala prihvaćenje prijedloga Zaključka komentirao je i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

Godinu dana za pregovore

– Olučili smo od više zala odabrati manje. Takva je nažalost pozicija Grada na što sam se osvrnuo i u raspravi u ime Kluba HDZ-a. Grad je nažalost u ovoj situaciji zbog postupaka bivše gradske vlasti te danas imamo dva valjana pravna posla, jedan s bivšom tvrtkom T7 VIS (današnji T&H Invest) i drugi zbog koncesije sa zajednicom ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R d.o.o. I jedni i drugi imaju pravo na svoja potraživanja. Na sjednici Gradskog vijeća odlučili smo da u ovom postupku, koji je pokrenuo Vrhovni sud vračanjem presuda o ništetnosti na ponovno suđenje prvostupanjskom, dobijemo godinu dana za mirno rješavanje spora. To je ono što možemo i iskreno se nadam da ukoliko će biti dobre volje od svih triju strana, u tom rješavanju možemo iznaći svima prihvatljivo rješenje – ističe Habijan.

Ako se to ne dogodi, sukladno Zakonu bit će nastavljen postupak na prvom stupnju.

– Međutim, ono na što sam posebno ukazao, a što su ujedno spominjali kolege Vlado Sevšek i Krešimir Jelaković, pravna pozicija Grada Varaždina u tom postupku je prilično loša. To govorim ne samo kao predsjednik Gradskog vijeća i (gradskog) HDZ-a već kao odvjetnik. Jedini izlaz je da se sporovi riješe mirnim putem i na način da gradski proračun što manje trpi – zaključio je Damir Habijan.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje