Povežite se s nama

Život i društvo

Na FOI-ju počeo CECIIS, najznačajniji međunarodni događaj godine: najveći interes za radionicu “Računalne igre”

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) danas je počeo  jedan od najznačajnijih godišnjih međunarodnih događanja: 29. Međunarodna konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2018.

Riječ je o jednoj od najznačajnih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi, a ove godine glavni naglasak konferencije je digitalna transformacija. Uz pozvana predavanja dvaju renomiranih svjetskih stručnjaka i znanstvenika, profesora Dimitrisa Karagiannisa sa Sveučilišta u Beču te profesora Dietera Hertwecka sa Sveučilišta Reutlingen u Njemačkoj, svoje radove prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz osam zemalja Europe i svijeta.

Dieter Hertweck sa Sveučilišta Reutlingen u Njemačkoj

– Informacijske tehnologije mijenjaju svijet oko nas i utječu na naš život u svakom aspektu. Moramo se prilagođavati i to je nešto o čemu mi razgovaramo u okviru ove konferencije. Gotovo 80 % naših zaposlenika je angažirano na projektima koji uključuju digitalne transformacije. To je kompleksan pojam i odnosi se na promjenu načina poslovanja, ponašanja, razmjene informacije kako bi društvo bilo učinkovitije i bolje – istaknuo je dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

Prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja

Predsjednik Programskog odbora CECIIS-a prof. dr. sc. Vjeran Strahonja istaknuo je kako je konferencija namijenjena znanstvenicima iz akademske zajednice, ali i gospodarstvenicima.

– Svakih nekoliko godina pojavi se pojam koji je u modi, a danas je to digitalna transformacija. Pojam je to koji obilježava sveobuhvatne promjene poslovanja na temelju informacijskih tehnologija – rekao je prof. dr. sc. Strahonja.

Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja

Važan dio konferencije CECIIS su paralelna događanja koja će se odvijati tijekom sva tri dana trajanja konferencije. Između ostalog, održat će se stručna konferencija pod nazivom “Računalne igre 2018.”, a za koju je prijavljeno čak 170 sudionika! Već treću godinu održava se Dan e-Škola u sklopu koje će se održati stručna sekcija “Digitalna transformacija obrazovnih institucija”. Upravo je jedan od primjera digitalne transformacije projekt e-Škole.

– Hrvatski sustav obrazovanja je već zakoračio u digitalnu transformaciju kroz projekte e-Škole i eksperimentalni program “Škola za život”. Uvođenjem tehnologija u učenje mijenjamo sustav obrazovanja, od učenika prvih razreda osnovnih škola, do studenata – istaknula je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

Jedan od sudionika CECIIS-a je i Dejan Drabić, kojeg mnogi smatraju ambasadorom STEM revolucije u Međimurju. Vlasnik tvrtke koja se bavi razvojem poslovnih aplikacija, predsjednik Udruge diplomanata FOI-ja, predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i član izvršnog odbora Hrvatskog saveza informatičara ističe kako mu je obrazovni segment mu je izrazito važan, s obzirom da priprema predavanja za djecu i mlade koji odlaze na državna i međunarodna natjecanja.

Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) 

– S obzirom da smo po uspjesima djece i mladih u samom vrhu i na državnoj i međunarodnoj razini, mi već jako dugo koristimo najmodernije alate, tehnologije i metode poučavanja te imamo vrhunske IT stručnjake – istaknuo je Drabić.

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje