Povežite se s nama

U fokusu

Tko će nakon Hudoletnjaka biti vlasnik dvorca Šaulovec koji se prodaje za 8,1 milijuna kuna?

Objavljeno:

- dana

KRENULA PRODAJA

Trgovački sud u Varaždinu sredinom ožujka donio je rješenje o prodaji dvorca Šaulovec.

Iako se očekivalo da će rješenje o prodaji biti donijeto još u listopadu prošle godine i da će dvorac u prodaju za 4,4 milijuna kuna, sada se prodaje za gotovo dvostruko više: 8,1 milijuna kuna, na koliko ga je procijenio stalni sudski vještak.

Lani vladao veliki interes za Šaulovec. A sada?

Za isto toliko prodaje se i dvorac Križovljan-grad u Općini Cestica. Oba dvorca, uključujući i parkove zaštićena su sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te su upisani u Registar kulturnih dobara RH. 

Tko će biti novi vlasnik Šaulovca, u kojem je živio kontroverzni zagorski tajkun Ivan Hudoletnjak koji je umro u ožujku prošle godine, još se ne zna, no pravo prvokupa imaju RH, županija, grad ili općina na čijem se području to kulturno dobro nalazi. 

Interes za dvorac Šaulovec lani je iskazala i Općina Beretinec, na čijem se području nalazi

Inače, za Šaulovec je prošle godine vladao veliki interes, iako službeno još nije ni počelo trgovanje. Mnogi su se interesirali za kupnju, a između ostalih interes je iskazala i Općina Beretinec. Načelnik Igor Kos predlagao je da se Šaulovec izvlaštenjem izdvoji iz stečajne mase i preda na upravljanje Općini uz unaprijed definirana prava i obveze na komercijalno korištenje.

– Pronašli smo način adaptacije dvorca kroz pronalaženje strateškog partnera i kroz fondove EU. Već smo i razgovarali s potencijalnim investitorima koji su zainteresirani da u Šaulovcu otvore hotel, a čak je bilo ideja o pokretanju ekskluzivnog turizma – rekao nam je Kos prošlog ljeta, što smo objavili u Regionalnom tjedniku.

>>Pomama za Šaulovcem: svi bi dvorac, a općina bi u njemu otvorila i hotel

Vlada li još uvijek pomama za Šaulovcem, vidjet će se uskoro.

Osim Šaulovca i dvorca Križovljan-grad, rješenjem Trgovačkog suda u prodaju ide i stambena zgrada u Ulici Križovljangrad, koja nije oslobođena od osoba i stvari, za 527.000 kuna, nekretnine u Svibovcu Podravskom u Općini Sračinec za 1,7 milijuna kuna, farme i zgrade u Cehovskoj ulici 44A i 44C u Brezju za 4,7 milijuna kuna te nekadašnji proizvodni objekt za proizvodnju vina i voćnih sokova u Optujskoj ulici 184 u Varaždinu za 21,2 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Arhiva/Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje