Povežite se s nama

U fokusu

Napokon: Škola u Martijancu obnavlja se za 7,5 milijuna kuna, uskoro počinje i izgradnja vrtića

Objavljeno:

- dana

Krajem ove, 2018. godine, započinje energetska obnova OŠ Martijanec, vrijedna 7,5 milijuna kuna.

Na školi će se obnoviti krovište, fasada zgrade, školska kuhinja, i prozori.

Nakon završetka obnove općinska će vlast, na čelu s načelnikom Draženom Levakom, intenzivirati pregovore sa županijom i državom oko dugo očekivane dogradnje škole, budući su martijanečki osnovnoškolci jedni od rijetkih u Županiji koji nastavu pohađaju u dvije smjene.

U ovom je trenutku u tijeku postupak izdavanja građevinske dozvole za dogradnju i financijsko preciziranje investicije.

Načelnik Levak i suradnici žele da se djeca iz Martijanca školuju u jednakim uvjetima kao njihovi vršnjaci u cijeloj Varaždinskoj županiji, a to je po najvišim standardima u državi.

– Škola ima odlične učitelje i programe koje financira Općina, a zadnja je bila radionica o sigurnosti u prometu i prezentacija prevencije ovisnosti o drogama. Zbog nedostatka prostora nemamo organizirani dnevni boravak u školi, ali je školarcima osiguran besplatan prijevoz i razni edukacijski sadržaji nabraja načelnik Dražen Levak.

Iako ima jedan od najmanjih proračuna u Varaždinskoj županiji, 4 milijuna kuna, Općina na školi i školarcima ne štedi i odrađuje sve što je  u njezinim mogućnostima i ovlastima.

Uz obnovu škole, u Martijancu se očekuje i izgradnja Dječjeg vrtića, projekta koji je nakon višegodišnjeg čekanja na raspisivanje mjere 7.4.1. prošao na tom natječaju. Martijanec je dobio puni zatraženi iznos, 7,4 milijuna kuna, međutim, u godinama očekivanja natječaja cijene materijala i rada su narasle pa je danas problem sve stavke ukomponirati u prijavljeni i dobiveni budžet, a što je uvjet za izgradnju s državnim novcem.

– Priprema se javna nabava, što je teško s obzirom na stalni rast cijena u realnom sektoru, ali nadamo se da ćemo izvršenim izmjenama projekta i troškovnika uspjeti naći izvođača za taj novac. U protivnom, ništa od vrtića na koji čekamo od kad postoji Općina, jer Martijanec nikad nije imao općinski vrtić. Ovu priliku ne smijemo propustiti, a stavljeni smo u vrlo tešku situaciju. Bilo bi grozno ne uspjeti i o tome ne želimo niti razmišljati. Ipak, na kretanja na tržištu mi ne možemo utjecati. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potvrde APPRRR na izvršene promjene projekta i troškovnika – kaže načelnik Levak i dodaje da su sve snage u Općini usmjerene na traženje najpovoljnijeg rješenja.

– Obrazovanju posvećujemo najveću pozornost u općinskom programu i to je jedini put naše male Općine u budućnost. Bila bi nepopravljiva šteta ne uspjeti u izgradnji vrtića koja je bliža no ikad, ali je zbog birokracije dovedena u pitanje. A vrtić je početak obrazovnog procesa djeteta – zaključuje načelnik Martijanca.

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

U fokusu

Hrvatska pošta ostala je bez 430 radnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobit Hrvatske pošte skočila je lani čak za oko 1270 posto te je iznosila 13,6 milijuna eura.

Državna tvrtka uprihodila je tijekom prošle godine 270 milijuna eura, a to je 11 posto više nego prethodne godine. Pošta je očito bolje upravljala troškovima, ali i digla cijene u srpnju.

No, jedan poslovni pokazatelj značajno je utjecao na niže troškove. Hrvatska pošta, naime, lani je imala oko 8300 zaposlenih, što je čak 430 manje nego prethodne godine. To je broj zaposlenih prema satima rada.

Istodobno, prosječna neto plaća tijekom prošle godine iznosila je oko 1040 eura, što je 12 posto više. U apsolutnom iznosu, neto plaća je rasla za oko 110 eura.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje