Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: Potpisan Sporazum o sufinanciranju najma stanova za bolničke liječnike

Objavljeno:

- dana

Četiri liječnika iz Opće bolnice Varaždin na korištenje su dobili stanove u Ulici Vjekoslava Cerovečkog 13 u Varaždinu, za koje će podmirivati samo trećinu najma, dok će po jednu trećinu plaćati Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Sporazum o financiranju najma stanova za liječnike Opće bolnice Varaždin potpisali su u petak, 16. studenoga 2018. godine, zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, ravnatelj Gradskih stanova Zoran Svetec i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Riječ je o jednoj od mjera za unapređivanje uvjeta života medicinskih stručnjaka s ciljem njihova ostanka u Općoj bolnici Varaždin, ali i dolaska novih liječnika.

– Nadali smo se da će omogućavanje korištenja stanova privući liječnike i to se pokazalo točnim. U dva od četiri stana će biti smješteni novi djelatnici koji su došli u Opću bolnicu Varaždin, a koji su upravo zbog ove mjere prepoznali Varaždin kao mjesto u koje se isplati doći živjeti i raditi. Upravno vijeće Bolnice usvojilo je strategiju zadržavanja liječnika, jer je prepoznata važnost različitih mjera na kojima treba raditi kako bi se unaprijedila kvaliteta života i rada liječnika. Zahvaljujem kompletnoj lokalnoj zajednici koja je prepoznala problematiku i uključila se aktivno u njezino rješavanje. Konačan rezultat je današnje potpisivanje sporazuma zahvaljujući čemu će četiri liječnika naše bolnice imati osiguran smještaj pod povoljnijim uvjetima – izjavio je ravnatelj Kudelić.

Jedan od liječnika koji će koristiti stanove u Hrašćici, internist Davor Vojnović, dr. med., kazao je kako je ova mjera donijela prevagu da se sa cijelom obitelji preseli iz Jajaca u Varaždin i karijeru nastavi u Općoj bolnici Varaždin.

– Ova mjera, odnosno dobivanje stana u najam po ovako pogodnim uvjetima, u nizu argumenata, donijela je prevagu za dolazak u Varaždin i Opću bolnicu Varaždin. U jednom trenutku u obitelji smo razmišljali o odlasku u inozemstvo, no donijeli smo odluku da ostanemo u Hrvatskoj odnosno da dođemo u Varaždin – rekao je Vojnović koji je kao jedan od argumenata naveo i činjenicu da je Opća bolnica Varaždin najveća županijska bolnica u Hrvatskoj kao i planove njenog menadžmenta da usluge bolnice podigne na visoku razinu. Drži da Bolnica pruža odlične mogućnosti edukacije, stjecanja iskustva i napredovanje.

Varaždinska županija trenutno u zdravstvu provodi investicije za poboljšanje uvjeta rada vrijedne više od 430 milijuna kuna, no svjesni su da bez stručnjaka to gubi svoj smisao, istaknuo je zamjenik župana Vugrin.

Trenutno postoje kreditne linije za stambeno zbrinjavanje liječnika s kamatnim stopama od 3,3 do 3,5 posto, no Županija privodi kraju pregovore s bankarskim sektorom kako bi se omogućila još niža kamata.

Gradonačelnik Čehok je prilikom potpisivanja Sporazuma naglasio da na isti način rade i bogate europske države te da grad u pripremi ima još stanova.

– Još četiri stana kroz nekoliko mjeseci mogu se staviti na raspolaganje bolnici. Riječ je o udobnim i komfornim stanovima koji predstavljaju visoku kvalitetu stanovanja – poručio je Čehok te zaključio da je grad otvoren za daljnju suradnju.

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje