Povežite se s nama

Kultura

FOTO O povijesti i sadašnjosti slavljeničke Glazbene škole i na znanstvenom skupu

Objavljeno:

- dana

Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Glazbena škola Varaždin u sklopu slavljeničke 190. obljetnice škole organizirali su znanstveni skup na kojem se govorilo o povijesti i sadašnjosti te varaždinske obrazovne institucije.

Davor Brđanović, Ivana Klajzner, Vedran Lesar, Klara Zečević Bogojević, Domagoj Marić, Nataša i Ivana Maričić, Nada Bezić, Tatjana Čunko, Jelena Sviben, Davor Bobić, Raymond Rojnik, dr. sc. Zdenka Weber, Dada Ruža i Marina Sokol predstavili su u svojim izlaganjima zanimljive detalje iz Glazbene škole. Dotakli su se očekivanja učenika te škole, glazbenih obljetnica, uloge škole u glazbenom životu grada i sudjelovanja na Varaždinskim baroknim večerima, znamenitih profesora, značaja u medijima, zasnivanja predmeta kompozicije do prisjećanja na Dječji zbor nekadašnje Muzičke škole koji je ostvario zapažene inozemne turneje. – U ovoj slavljeničkoj godini odlučili smo organizirati skup na kojem smo govorili o dosadašnjim aktivnostima, kako se škola razvijala u prošlosti i kako je djelovala. Sva ćemo izlaganja objaviti u zasebnom časopisu i upravo je to doprinos Hrvatske akademije znanost i umjetnosti ovoj slavljeničkoj obljetnici. Glazbena škola i HAZU surađivali već i u organizaciji znanstvenog skupa o Josipu Klimi, o akademiku Jurici Muraiu, potom o Janu Vanhalu, baroknom skladatelju čija se ostavština čuva danas u Uršulinskom samostanu. Imamo puno materijala i bogatu glazbenu baštinu Varaždina koju treba nastaviti istraživati. Raduje me što ima zainteresiranih za proučavanje varaždinske povijesti i  glazbene baštine, a upravo je ovaj skup pokazatelj te bogate suradnje – istaknuo je dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu. – Cilj nam je bio okupiti na skupu studente muzikologije, profesore koji rade na Glazbenoj školi, te eminentne muzikologe. Željeli smo da istraže jedan mali segment prebogate baštine koja je eto već 190 godina prisutna u Varaždinu, a to je glazbeno obrazovanje. U sklopu ovotjedne Srijede u muzeju prof. Nataša Maričić dala je sustavan pregled povijesti škole, a na ovom skupu željeli smo otići malo u detalje iz povijesti škole i drago mi je što su se sudionici skupa dotakli nekih tema koje do sada nisu bile istraživane – naglasio je Davor Matačić, ravnatelj škole. Slavljenički program nastavlja se praizvedbom mjuzikla „Glazba srca mog“ posljednjeg dana u studenom, dok se u Gradskom muzeju Varaždin priprema velika izložba za kraj obljetničke godine, a koja će biti otvorena 12. prosinca u palači Sermage.

Kultura

Prvi samostalni koncert varaždinske crossover pjevačice Irme Dragičević pred zagrebačkom publikom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Klubu Kazališta Komedija u utorak, 14. svibnja, s početkom u 20 sati, varaždinska crossover pjevačica Irma Dragičević, održat će svoj prvi samostalni koncert te premijerno predstaviti svoj novi singl ‘Bivši Budući’ – koji najavljuje novi smjer solističke karijere ove akademske glazbenice.  

Zagrebačka crossover glazbena priča koja je pred nama, obilježena je Irminom jedinstvenom vještinom i talentom da s lakoćom spaja različite žanrove i stvara zvuk koji je tako jedinstveno njezin – Irmin zvuk.

Uz opus koji nas vodi od emotivnog sevdaha preko pop standarda do vječitih klasika, francuskih šansona I talijanskih kancona, Gershwina i zlatnog doba hrvatske glazbe – plijeni njena sposobnost da na svakome od ovih glazbenih izvora crpi inspiraciju i dokazuje svoju svestranost i dubinu umjetničkog izraza.

Glasom koji prelazi žanrove, Irma je osvojila publiku regije svojim talentom i očaravajućim nastupima, a poznata je po brojnim nastupima u regiji te ulogama u mjuziklima, operama i operetama – trenutačno nastupa u beogradskom Theater Madlenianum u mjuziklu ‘Posljednjih pet godina’ te u HNK Varaždin u opereti ‘Grofica Marica’.

Irma Dragičević izvodi i lead ulogu Kosjenke u operi „Regoč“ za djecu i mlade koja se ovog proljeća izvodi u K.D. Vatroslav Lisinski povodom 150. godišnjice rođenja spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

U Klubu Kazališta Komedija uz pratnju vrhunskog banda u sastavu Jan Jakovljev (gitara), Tomislav Parmać (klavir), Leopold Stašić (violina), Mario Klarić (bubnjevi) I Dragutin Roić (saksofon), Irma Dragičević će – uz podršku zanimljivih glazbenih gostiju – uvesti publiku crossover glazbeni svijet koji povezuje žanrove i melodije, generacije i ritmove.

Kako je sama Irma najavila: ‘Pjevat ću sve ono što jesam – klasično obrazovana glazbenica kojoj je prva ljubav pop. Želim predstaviti ono najbolje od glazbe, bez obzira na žanr, bez obzira na izvor, u mojoj, novoj interpretaciji”.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje