Povežite se s nama

Život i društvo

Zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću protiv postblagdanske depresije

sport vježbanje

Objavljeno:

- dana

Često nas nakon blagdana preplavljuje osjećaj praznine, tuge ili tjeskobe. Nakon toplih emocija i slavlja i pokoje iluzije, povratak u svakodnevicu može izazvati različite osjećaje. I kratki zimski dani s malo dnevnog svjetla pogoduju depresivnom raspoloženju.

Važno je razlikovati depresiju i depresivno raspoloženje. „Prava“ depresija podrazumijeva trajni i kontinuirani osjećaj bezvrijednosti i bespomoćnosti uz osjećaj krivnje, nemogućnosti uživanja u hobijima, nemogućnosti uživanja u svakodnevnim stvarima, teškoće u obavljanju uobičajenih obaveza. U ove tegobe, mogu se pojaviti i tjelesni simptomi: nesanica, nespecifični bolovi, glavobolja. Moguće su i suicidalne misli. Ako postoje i tjelesni simptomi, uvijek je potrebno isključiti i ostale moguće uzroke. Kod depresivnog raspoloženja simptomi su slični, ali blaži, javljaju se povremeno. Mogu biti vezani uz neki vanjski podražaj ili događaj. Ako sumnjate da je riječ o „pravoj“ depresiji, obavezno se javite svom liječniku. Ako je riječ o depresivnom raspoloženju nešto možete učiniti i sami.

Koji sastojci iz prehrambenih namirnica vam mogu pomoći?

Pripazite na prehranu. Pazite da bude uravnotežena i da unosite dovoljno minerala vitamina, kvalitetnih bjelančevina i ugljikohidrata.

Vitamin C – vitamin C može pomoći u otklanjanju psihičke iscrpljenosti.
Glavni izvori: kivi, agrumi (naranča, limun, mandarina), kuhani krumpir i paprika.

Vitamini B skupine – nedostatak vitamina B može uzrokovati depresivna stanja. Vitamini iz ove skupine izuzetno su važni u „reguliranju“ raspoloženja. Tiamin (B1) potiče mentalnu aktivnost i normalan rad živčanog sustava. Piridoksin (B6) pomaže u prevenciji brojnih neuroloških poremećaja i održanju psihičke ravnoteže. Kobalamin (B12) poboljšava koncentraciju i pamćenje. Glavni izvori vitamina B skupine su pivski kvasac, mekinje, pšenicne klice, mlijeko, dinja, kupus, jaja, riba i jetrica.

Magnezij i cink – magnezij i cink najvažniji su minerali u „borbi“ protiv depresije.
Glavni izvori: zobene pahuljice, pšenične klice, plodovi mora, suhe smokve, orasi i čokolada.

Kalcij – kalcij je također važan mineral. Njegov nedostatak može izazvati umor i razdražljivost.
Glavni izvori: jogurt, sir, mlijeko, sojino mlijeko, sipa, lignje i kamenice.

Željezo – nedovoljna količina željeza može uzrokovati malodušnost, loše raspoloženje, gubitak energije, pospanost.
Glavni izvori: svježe zeleno povrće, mahunarke (leća, grašak, bob, mahune), crveno meso, suho voće i crna čokolada.

Aminokiseline triptofan i fenilalanin – nužne su za proizvodnju serotonina, noradrenalina i dopamina, neurotransmitera koji poticu fizičku i psihičku aktivnost te djeluju kao prirodni antidepresivi.
Glavni izvori: svježi mekani sir, mlijeko, riba, banane, datulje, bademi, kikiriki, sjemenke sezama i bundeva.

Omega -3 masne kiseline – depresija „ne voli“ omega-3 masne kiseline. One imaju neke korisnih osobina, a jačanje funkcija središnjeg živčanog sustava jedna je od njih. Možemo ih naći u većoj količini u sjemenkama lana, lososu, haringama, skuši i pastrvi.

Od ostalih namirnica, ljudi skloni depresiji trebaju jesti one bogate triptofanom i tirozinom, te složene ugljikohidrate. Triptofan, koji tijelo prerađuje u serotonin, nalazimo u jajima, soji, mahunarkama. Tirozin, građevni materijal za noradrenalin, nalazimo u jajima i mliječnim proizvodima. Hrana bogata složenim ugljikohidratima: kukuruz, ječam, zob, smeđa riža, krumpir, pahuljice od integralnog brašna, muesli, grah, grašak, mahune i sušeno voće.

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost izuzetno je korisna u „podizanju“ raspoloženja. Ako možete, vježbajte ili se krećite barem 30 minuta, 3 do 4 puta u tjednu. Vježbanje povećava razinu endorfina koji pozitivno utječu na raspoloženje. Preporučuju se cikličke, ponavljajuće aktivnosti kao što su: trčanje, plivanje, brzo hodanje, vožnja bicikla i šetnja. Uvijek prednost treba dati aktivnostima na otvorenom radi pozitivnog učinka dnevne svjetlosti, svježeg zraka, ali i izlaska iz zatvorenog prostora koji je često destimulirajući i demotivirajući.

Izvor: Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva/stampar.hr

Život i društvo

U Trnovcu održane dječje seoske igre „Kak su se naši dedek i babica igrali“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već petu godinu, KUD „Mak” Trnovec, uz podršku Općine Trnovec Bartolovečki, provodi i realizira projekt dječjih seoskih igara pod nazivom „Kak su se naši dedek i babica igrali” u kojem sudjeluju zainteresirana djeca s područja općine i Varaždinske županije te dječje skupine gostujućih prijateljskih KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva.

Ove godine sudjelovalo je osam ekipa i to tri ekipe KUD-a „Mak“ Trnovec, po dvije ekipe KUD-a Martijanec i dječjeg vrtića ZEKO te ekipa CTK Varaždin. Prvo mjesto osvojio je KUD „Mak” Trnovec 3, drugi je bio KUD „Mak” Trnovec 2, a treće mjesto osvojila je ekipa Martijanec 2.
Svi članovi ekipa primili su medalje, a najuspješniji i pehare za prvo, drugo i treće mjesto.

Manifestacija je edukativno-prezentacijskog karaktera jer sve sudionike uči načinu igranja nekih novih-starih igara i kvalitetnom provođenju vremena u prirodi.

– Dječje seoske igre natjecateljskog su karaktera, a tijekom njihova održavanja potiče se fair play, suradnja, zajedništvo unutar tima, poštovanje prema članovima suparničkih timova i pridržavanje postavljenih pravila kao esencijalnih elemenata sporta i cjelokupnog djelovanja. Svi timovi igraju sve igre i skupljaju bodove prema vremenu potrebnom da završe igru. Bodovi skupljeni po igrama se zbrajaju i pobjednik postaje tim koji je osvojio najviše bodova. Prilikom proglašenja pobjednika, svi članovi tima dobivaju medalje i priznanje za sudjelovanje, dok timovi koji su osvojili prva tri mjesta osim medalja i priznanja dobivaju slatke pakete – objasnio je predsjednik KUD-a „Mak“ Trnovec, Miro Koren.

Tijekom provođenja manifestacije djeca, mladi, roditelji i svi žitelji Općine Trnovec Bartolovečki upoznati su s mogućnostima kvalitetnog provođenja slobodnog vremena te motivirani da izađu u prirodu kako bi osvijestili da je puno ljepše i zanimljivije razgovarati s prijateljima uživo. Zbog toga je poželjno da dođu i odrasli kako bi dobili neko novo iskustvo kojim će moći dodatno poticati svoju djecu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje