Povežite se s nama

Život i društvo

Pacijentima više ne puše kroz prozore: energetski obnovljeno sedam objekata Opće bolnice Varaždin

Opća bolnica Varaždin energetska obnova2

Objavljeno:

- dana

Završena je energetska obnova sedam objekata Opće bolnice Varaždin.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnatelj OBV-a dr. Nenad Kudelić sa suradnicima danas su obišli objekte da vide što se točno napravilo.

Projekt energetske obnove Opće bolnice Varaždin vrijedan je 83,5 milijuna kuna. To je prvi veći projekt nakon 13 godina u Bolnici, a radovi su počeli u kolovozu 2017. godine te završili na kraju prosinca 2018. Sve je obavljeno u roku.

Zahvaljujući investiciji, zgrade kirurgije, interne, neurologije, kuhinje, ljekarne, logopedije i praonice dobile su novi izgled te postale energetski učinkoviti objekti. Energetska obnova uključuje na nekim zgradama promjenu krovišta, na ostalim toplinsku izolaciju, zamjenu vanjske stolarije te izradu toplinske ovojnice zgrada, postavu solarnih panela, izgradnju postrojenja za proizvodnju pare, promjenu dijela sustava centralnog grijanja te izmjenu dijela postrojenja u praonici rubnja.

Projekt se ostvaruje u sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji osigurava 24 milijuna kuna sredstava za sufinanciranje provedbe, a ostatak sredstava osigurava privatni partner – Prvo plinarsko društvo provoditelj energetske obnove.

Opća bolnica Varaždin i Varaždinska županija nisu morale osigurati sredstva budući da će se ulaganje vraćati sljedećih 14 godina iz ušteda na energentima. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio je 24 milijuna kuna za sufinanciranje provedbe, a ostatak sredstava Prvo plinarsko društvo, pružatelj energetske obnove koje je odabrano putem postupka javne nabave.

– Projekt je napravljen tako da mora garantirati minimalnu uštedu u potrošenim energentima, a taj je iznos 4,25 milijuna kuna na godišnjoj razini. Tako će taj projekat kroz 14 godina isfinancirati sam sebe. Pacijentima nakon obnove više ne puše kroz prozore, koji su bili stari 50 godina, a i morali smo zatvarati radijatore. Do sada smo se grijali na plin, a sada na moderan način, uz pomoć toplinskih crpki i obnovljivih izvore energije. Ovakav moderan način mogućava da sustav u budućnosti iskoristimo za hlađenje, za klimatizaciju – objasnio je dr. Kudelić.

Viđenim je bio zadovoljan i župan Čačić, koji je najavio i nove projekte u ulaganja u varaždinsku bolnicu.

– Ovo je kvalitetna investicija, koja “vraća” samu sebe. Također, je i rijetka u Hrvatskoj, jer poslije nas to više nitko nije realizirao. Ne samo da smo podigli kvalitetu, nego nam se ugrađenim toplinskim pumpama otvara potencijal da klimatiziramo internu i kirurgiju. Toga u planovima nema, ali naći ćemo sredstva. Otvorila se prilika da se u zgradi logopedije i dežurnih ambulanti otvori dječji vrtić za djecu liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Prostor je već tu, ali ga moramo opremiti te se dogovoriti kako će to funkcionirati, rado ćemo pomoći. I za objekte koji još nisu obnovljeni u OB Varaždin dobili smo novac te uskoro i krećemo u realizaciju, te s dva objekta u Klenovniku. Suma svih projekata je 109 milijuna kuna – kazao je Čačić.

Župan je najavio i gradnju objedinjenog hitnog prijema i jednodnevne kirurgije, projekta koji će stajati 70 milijuna kuna. Zanimljivo je da da će se među dvije zgrade napraviti prolaz, pa pacijenti uopće neće morati hodati po vani, od jedne do druge bolnice.

Mnogo je toga promijenjeno na zgradi kirurgije

U ovoj zgradi bi trebao biti vrtić za djecu liječnik

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje