Povežite se s nama

Život i društvo

Održan sastanak gradonačelnika Čehoka i stanara Zagrebačke i Prešernove oko parkirališta

sastanak Čehok parkiralište Zagrebačka ulica

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok u srijedu, 16. siječnja, je uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Robertom Krajcerom, u sportskoj dvorani II. osnovne škole održao sastanak sa stanarima zgrada koji koriste parkiralište između Zagrebačke i Prešernove ulice.

Grad Varaždin želi izaći u susret stanarima predmetnih zgrada koji se već godinama žale na činjenicu da na tom parkiralištu nemaju gdje parkirati. Naime, parkiralište, uz stanare okolnih zgrada, koriste brojni drugi građani s obzirom na to da je ono besplatno i vrlo blizu samom centru grada. Tako stanari okolnih zgrada u određene dijelove dana teško dolaze do slobodnih mjesta. S tim problemom obratili su se gradonačelniku sakupljanjem potpisa, odnosno peticijom putem Mjesnog odbora.

Gradonačelnik je građanima iznio prijedlog prema kojem bi se parkiralište proširilo za dodatnih 40 parkiranih mjesta i uvelo pod naplatu, a stanarima bi se omogućile povlaštene karte. S obzirom na to da se troškovi održavanja tako velikog parkirališta s više od 200 parkiranih mjesta procjenjuju na iznos između 80 i 100 tisuća kuna, stanari bi karte mjesečno plaćali 50-ak kuna.

– Ako ovo javno parkiralište pretvaramo u određeni zaštićeni oblik parkirališta na kojem stanari imaju prednost, Grad to mora održavati i za to su potrebna određena sredstva te bi građani participirali s mjesečnim iznosom od oko 50 kuna. Druga mogućnost je da parkiralište samo dodatno proširimo, ali da ono i dalje ostane otvoreno za sve građane – objasnio je gradonačelnik.

Na kraju sastanka, prihvaćena je ideja da se parkiralište proširi i stavi pod naplatu za stanare okolnih zgrada, a svi detalji bit će objavljeni na web stranici Grada Varaždina.

– Pozvali smo javno sve stanare koji žele na bilo koji način sudjelovati u današnjoj raspravi. Jedina mogućnost, budući da je riječ o javnom parkiralištu za koje građani žele da se rezervira za njih, jest da za to plaćaju određeni mjesečni iznos čime bi pokrivali troškove održavanja. Postoji mogućnost dogradnje, odnosno proširenja parkinga, što treba građevinske izvesti. Kada ćemo sve uvjete zadovoljiti, stanare ćemo obavijestiti i tražiti od njih da se očituju žele li sudjelovati u ovakvoj vrsti naplate parkirališta te o daljnjim koracima. Gradsko vijeće može to parkiralište staviti pod određeni režim naplate, ali prvo moramo utvrditi koji su sve uvjeti za to. Nažalost, građani u ovom području grada imaju konstantnu brigu o tome gdje će parkirati svoj automobil i preko dana ne mogu nigdje u blizini svojih stanova ostaviti automobile. Grad tu mora nešto poduzeti – rezimirao je Čehok.

Od Reformista oak je stiglo priopćenje da Nenad Koščak, predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Varaždin, nije bio pozvan na sastanak o navedenom parkiralištu.

– Nakon brojnih zahtjeva i prijedloga rješenja ovog problema upućenih Gradu Varaždinu od strane Vijeća 3. mjesnog odbora, kao legitimno izabrani predstavnici građana nismo bili ni pozvani na sastanak što je sramotno. Grad Varaždin do danas nije ponudio nikakvo rješenje. Vidjeli smo kako su i gradonačelnik i suradnici došli na sastanak s građanima nespremni te je sve ovo ovdje zapravo pokušaj obmane građana s obzirom da se približavaju izbori za vijeća mjesnih odbora. Također, gradonačelnik je danas obećao i izgradnju ugibališta za automobile kod II. osnovne škole, što je bio amandman Reformista na proračun Grada Varaždina 2018. godine, koji je tada i prihvaćen. Izrađeno je i idejno rješenje, no do danas ni ugibališta ni rješenja za parking nemamo – naglasio je predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Nenad Koščak.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje