Povežite se s nama

U fokusu

Advent u Varaždinu: led isprobalo 26.000 klizača, a na toboganu „odrađeno“ 34.000 spustova

Objavljeno:

- dana

Za vrijeme manifestacije Advent u Varaždinu, odnosno u razdoblju adventskih i novogodišnjih događanja, u Varaždinu je boravilo 25 posto više turista, te je ostvareno 11 posto više noćenja nego tijekom prošlogodišnjeg Adventa.

Ovim lijepim brojkama na današnjoj konferenciji za medije pohvalili su se Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin koja je, između ostalog, organizirala klizalište ispred Starog grada.

Prema podacima iz eVisitora od ukupnog broja dolazaka, domaćih je turista bilo 60 posto, a od ukupnog broja noćenja, domaći su gosti ostvarili 57 posto noćenja.

U adventskom su razdoblju u Varaždinu boravili turisti iz 43 zemalja, a od stranih turista najviše ih je bilo iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske i Koreje.

Podacima iz sustava eVisitor treba pridodati i jednodnevne goste. Prema statistici TZGV-a te podacima Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin tijekom prosinca u gradu je bilo 20-ak jednodnevnih grupa.

Za vrijeme manifestacije Advent u Varaždinu 2018. u gradu je prema podacima Porezne uprave Varaždin ostvaren turistički promet u iznosu od 121,3 milijuna kuna, što je 1 posto, odnosno 1,7 milijuna kuna više nego u istom razdoblju Adventa u Varaždinu 2017.

Uz Turističku zajednicu i Grad Varaždin, u organizaciji Adventa sudjelovala su i tri suorganizatora: Gradska tržnica, koja je bila zadužena za Ledenu čaroliju, Show Concept koji je organizirao Igloo bar i PR Lady koja je bila zadužena za Advent na Stančiću.

Koncertni ured Varaždin organizirao je program dočeka Nove godine na Korzu.

Za vrijeme Adventa održano je preko 100 različitih programa, od čega 27 glazbenih te je na prostoru održavanja manifestacije bila postavljena 41 kućica, od čega 16 ugostiteljskih i 25 izlagačkih.

Ledena čarolija koja je preseljena na novu lokaciju, Stari grad, i koja je uz klizalište obogaćena novom, jedinstvenom atrakcijom, ledenim toboganom, postigla je najbolje rezultate u posljednje četiri godine, koliko se ovaj program održava.

U razdoblju od 6.12.2018. do 20.1.2019. svoje je klizačke sposobnosti isprobalo 26.000 klizača, čak tisuću više nego godinu ranije, a na ledenom toboganu zabilježeno je 34.000 spustova.

Ledenu je čaroliju posjetilo oko 70.000 posjetitelja, što je 15.000 više nego godinu ranije.

Uz klizalište i ledeni tobogan, adventski sadržaj na Starom gradu obogaćen je i kućicom Djeda Mraza te Igloo barom, kao prvim takvim u Hrvatskoj.

Kućicu Djeda Mraza posjetilo je preko 2 tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske, od Zagreba, Slavonije, Istre do Dubrovnika, te iz Slovenije, Mađarske, Njemačke, Italije, Malte, Argentine, SAD-a…. Igloo bar na Starom gradu u 40 je dana posjetilo oko 20.000 posjetitelja.

U fokusu

Iz Varteksa poručili: Ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom ovog tjedna uprava nekadašnjeg varaždinskog tekstilnog diva Varteksa održala je sastanak s bankama (ZABA-HBOR), na kojem je Uprava društva prezentirala analizu trenutnog stanja društva te jasan plan stabilizacije poslovanja.

– Taj plan ne uključuje samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj samodrživosti. Razgovarali smo i o ponudi Društva za podmirenje duga banaka, te je sukladno tome jučer poslana službena ponuda Bankama. Banke bi prihvaćanjem ponude omogućile da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica, a koji bi se iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova – ističu iz Varteksa.

No, Uprava je primila odbijenicu od ZABA-HBOR na ponudu.

– Najviše nas pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a budući da je Banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema našim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu preko 7,4 milijuna eura u idućih godinu dana, dok je ZABA kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.

Postavlja se pitanje koja je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika.

Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre.

Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile – ističu iz Varteksa.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO U Varaždinskim Toplicama otvoren Hotel Bernarda, stigao i premijer Andrej Plenković

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Varaždinskim Toplica u subotu, 25. svibnja svečano je otvoreno Hotel Bernarda, hotela s četiri zvjezdice.

Riječ je o investiciji tvrtke Bernarda Nova, vlasnice Bernarde Cecelje vrijednoj više od osam milijuna eura.

Hotel ima 27 soba, unutarnji i vanjski bazen, finsku, tursku i infracrvenu saunu, slanu sobu te balneo kupke. Dodatni sadržaji su restoran, pizzerija i još dodatnih 20 smještajnih jedinica. Fizikalna terapija ima značajno mjesto u Wellness centru, a u ponudi je i pilates studio, što jedinstveno je u Hrvatskoj.

Poduzetnica Bernarda Cecelja željela je vratiti nešto svojem rodnom kraju.

– Ne mogu opisati koliko sam sretna i ponosna. Stigli smo do kraja od ideje i realizacije objekta koji se prostire na površini od 10.000 četvornih metara. Susretali smo s raznim poteškoćama i mnogi su se već pitati kada će hotel biti otvoren. Samo sam ja znala koliko se tu nanizalo problema od 2015. godine pa do danas. Otvorenje Hotela veliki je zamašnjak razvoju turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i cijelog kontinentalnog turizma – poručila je Cecelja.

Na otvorenje Hotela Bernarda stigao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– U okviru NPOO-a nastojali smo jedan veliki dio sredstava, uz puno angažmana i tumačenja prema Europskoj komisiji alocirati upravo za turizam i najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu. To je bio potez države, da kapitaliziramo turizam upravo u onim područjima gdje smatramo da je određena pomoć bila potrebna. Vaša investicija gospođo Cecelja, koja je u potpunosti privatna pokazuje tu snagu, energiju i moć stvaranja ovako prekrasnog hotela, u sjajnoj destinaciji na temelju vlastitih sredstava poslovnog plana investicija i sve na temelju proizvodnje kreveta i krevetnih sustava i nadaleko poznatih madraca – zaključio je premijer Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje