Povežite se s nama

U fokusu

Svi bi zaposlili šivače, ali na Sajmu poslova ih nije bilo. Pomama za radnicima u proizvodnji i vozačima

Objavljeno:

- dana

Sajam poslova

Više od 40 poslodavaca oglasilo je preko 600 radnih mjesta na 10. Sajmu poslova u Varaždinskoj županiji.

Najviše radnika se traži u proizvodnji tekstila: Comprom i Boxmark trebanjih više od 50. Wollsdorf iz Jalžabeta traži šezdesetak ljudi za  proizvodnju kožnih komponenti uglavnom za auto industriju dok jalžabetski  Ducal ima posla za čak 60 skladištara.

Situacija na tržištu rada se mijenja. Sve više poslodavaca nudi, a sve manje radnika traži posao. Radnici u proizvodnji danas su raritet na tržištu. To se moglo najbolje vidjeti baš na sajmu poslova u Graberju.

Iako je varaždinsko područje nekad bilo jedan od najvećih centara tekstilne industrije u regiji, puno šivača se sa velikom stagnacijom u industriji okrenulo drugim poslovima, a mladi se sve rjeđe školuju za zanimanja u struci.  Zbog toga svi poslodavci nude školovanje na radnom mjestu. O plaćama ne žele govoriti, ali za radnike se bore poboljšanim uvjetima rada. Tako u Waldorfu nema radnih subota, nedjelja i blagdana, a svi prekovremeni se plaćaju. Radnici i budući radnici se nadaju da će konkurentnost radnika dovesti i do većih plača.

Iako je prošlu godinu završio s minusom i Varteks traži 14 šivača. U nekadašnjem tekstilnom divu nije u pitanju povećani obim posla, nego uglavnom odlasci u mirovinu.

Za razliku od lani ove godine se traži manje zaštitara. Na štandu Arsenal Ivezića kažu da su se oni uglavnom ekipirali, ali da radnike i dalje redovno traže.

Puno onih koji su „nestali“ sa varaždinskog Zavoda otišlo je u inozemstvo. Većina se odvezla autobusnim linijom jednog od varaždinskog prijevoznika što je, vjerojatno, indirektno dovelo do potražnje za vozačima autobusa. Samo Vincek ih traži 20.

Sajam je počeo u 10 sati, a  jedan sat kasnije sva ova poduzeća su dobila nekoliko desetaka molbi. Najmanje posla traže najkonkurentniji na tržištu rada – mlad ljudi. Najviše je sredovječnijih, starijih od 50 godina, koji se najteže zapošljavaju. To je generacija koja je ostala bez posla ili u velikom valu hrvatske pretvorbe krajem prošlog stoljeća ili u tek završenoj recesiji.

Na Sajmu smo sreli i dvije gospođe koje su prešle pedesetu iz Cestice. One su radile u Sloveniji, kad su tvrtke iz nekog razloga trebale smanjiti broj zaposlenih, otkaze su prvo dobili strani radnici. Ostali bi bez posla bez ikakvih otpremnina. I sad već godinama neuspješno traže posao. Njihov problem otvara još jedno aktualno pitanje – produljenog radnog staža do 67. godine života. Jedna je za strojem šivala obuću, druga odjeću.  – Na tom su nam poslu otišli vid i kičma. Više ne možemo to raditi – slažu se i obje traže „lakše“ poslove, na primjer čistačice.

Po Sajmu su se vrzmali i ispunili upitnike i učenici turističkog smjera. Oni bi preko ljeta voljeli zaraditi džeparac i ne biraju posao. Ipak, najviše njih je molbe predalo u Ducal.

Gužva nije bila velika, jer ove su godine, moglo se primijetiti, došli samo oni koji zaista traže posao, a ne koji moraju zbog pravdanja na burzi. Sajam je od 10 do 14 sati  obišlo oko 1500 posjetitelja. Većina njih je i predala svoju molbu.

Posao je tražila i donedavno pročelnica Grada Varaždinskih Toplica, Željka Sakač. Ona je magistra  sa završenim poslijediplomskim studijem ekonomije i cijeli radni vijek je provela na rukovodećim pozicijama. U Varaždinske Toplice je otišla s mjesta direktorice u banci da bi nakon godinu dana dobila otkaz i tužila poslodavca. 

Sud traje i ne preostaje joj ništa nego potražiti novi posao. Svjesna je da će na Sajmu poslova teško naći posao u struci, ali kaže da je ovo dobro mjesto za nove kontakte.

S tim se slažu svi. Sajam poslova je idealno mjesto za direktnu komunikaciju poslodavaca i tražitelja posla. Događanje nije samo pro forme radi. Svake godine, potvrdili su nam iz velikih firmi, barem 40 posto praznih radnih mjesta popuni se zahvaljujući baš ovom Sajmu.  

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje