Povežite se s nama

U fokusu

Bernardić u Turistu na proslavi SDP-a: “Nitko ne smije raditi za neto manji od 4000 kuna“

Objavljeno:

- dana

Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije proslavila je sinoć 28. godišnjicu svog osnivanja u tradicionalnim druženjem u hotelu Turist, a u Varaždinu su bili i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kandidati sa stranačke liste za izbore za EU parlament, saborski zastupnici, predsjednici županijskih organizacija, te gradonačelnici i načelnici iz redova SDP-a.

Predsjednica Županijske organizacije i kandidatkinja SDP-a za Europski parlament Barbara Antolić Vupora u svom je obraćanju stranačkim kolegicama i kolegama istaknula važnost druženja, razmijene iskustava i kontakta s kolegama iz središnjice stranke.

– U odnosu na prošlu godinu puno nas je više ovdje. Pišu nam male brojke, govore da smo ovakvi, da smo onakvi, da nakon unutarstranačkih izbora ne nalazimo dobrih riječi jedni za druge. Ali ovdje je više ljudi. Ipak, ono što je najvažnije naglasiti – da nije važno koliko nas je, nego kakvi smo. Ono što smo nalazili po organizacijama, od nevidljivih članova, tihih članova, danas se pokazuje ovdje. Dalje možemo snažniji i jači – rekla je predsjednica Županijske organizacije.

Dodala je da „ne govore istinu oni koji kažu da su izgubili članove“.

– Željko Posavec u Petrijancu ima deset novih članova, Miroslav Marković u Varaždinu pet-šest, Stjepan Smernjak u Vidovcu troje-četvero. Svi ste danas ponosni i došli ste iz jedinog razloga – da pokažete da vam je stalo do SDP-a, do ideje socijaldemokracije. Pred nama su izbori za Europski parlament i svatko od vas je nositelj te kampanje. Što god vam netko govori, znam da ćete uvijek biti i odraditi za SDP – naglasila je Antolić Vupora.

Predsjednik SDP-a je u svom pozdravnom govoru zahvalio svim članovima što su danas ovdje, ali prvenstveno im je zahvalio na radu kojim mijenjaju Hrvatsku. Rekao je da taj rad možda nije adekvatno prepoznat i cijenjen i često je težak i frustrirajući, ali je potreban.

Bernardić je za godinu koja je turbulentno krenula rekao da će biti izazovna za Hrvatsku i SDP.

– Politike koje smo donijeli i smjer koji smo zacrtali ohrabruju nas i motiviraju da smo na pravom putu – rekao je Bernardić te dodao da je stranka u prošloj godini predstavila plan za povećanje plaća, mirovina, plan za bolje zdravstvo, za mlade i zaustavljanje iseljavanja, za deblokadu građana i zaustavljanje dužničkog ropstva.

Izjavio je i da su u SDP-u svjesni da nitko ne bi smio raditi za manju plaću od 4.000 kuna neto.

– Dizanje plaće od 300 do 500 kuna je realno kao i povećanje mirovina za 300 kuna. Cilj je smanjiti liste čekanja kao i nagomilane dugove u zdravstvu. Također moramo zaustaviti egzodus liječnika i medicinskih sestara – poručio je predsjednik SDP-a koji je spomenuo dva ključna cilja u novom političkom programu stranke – raditi na smanjenju nejednakosti u društvu te otvoriti prostor za osobne slobode i boriti se protiv svakog oblika diskriminacije, jer je ta borba sada potrebnija nego ikada.

Bernardić je govorio i o izborima za Europski parlament te poručio da SDP, bez lažne skromnosti, ima najbolje kandidate, europarlamentarce, najbolji program i najbolji izborni stožer odnosno sve preduvjete da stranka ostvari odličan rezultat.

– Snaga SDP-a nije u količini novaca koje ćemo potrošiti u kampanji. Snaga SDP-a je istina i ljudi s kojima SDP ide u kampanju. Snaga SDP-a je u nama. Idemo zajedno do pobjede – izjavio je Bernardić.

Uz Barbaru Antolić Vuporu, u Varaždinu su bili i drugi SDP-ovi kandidati za Europski parlament: Romana Jerković, Ivana Posavec Krivec, Sonja Radolović, Joško Klisović, Gordan Maras, Mladen Novak, Ranko Ostojić i Tonino Picula.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je ovom prigodom uručio zahvalnice za doprinos razvoju socijaldemokracije, zlatne plakete za izniman doprinos u ostvarivanju programskih rezultata te utemeljiteljske plakete.

Plakete je primilo 33-oje članica i članova SDP

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje