FOTOArhiva RT
IZVORHERA

Cijena plina za kućanstva bit će od 1. travnja ove godine viša za prosječnih 6,9 posto u odnosu na trenutno važeću cijenu, objavilo je u petak Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Razlog tome je porast veleprodajne komponente krajnje cijene plina, odnosno referentne cijene plina, za 9,7 posto. Nova cijena vrijedit će do 31. ožujka iduće godine.

Iz HERA-e, najavljuju kako će se u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2020., u odnosu na 2019. godinu, krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstvo prosječno povećati za 0,3 posto.

To povećanje pravdaju porastom troška distribucije plina, od 1. siječnja 2020.

Poskupljenje plina u Šibeniku je HRT-u potvrdio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji ističe kako će ovo poskupljenje za prosječnu obitelj iznositi oko 20 kuna mjesečno.

U Agenciji naglašavaju da se za određivanje krajnje cijene opskrbe plinom prema Metodologiji primjenjuje načelo gornje granice cijene.

– To znači da opskrbljivač u obvezi javne usluge može samostalno donijeti odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom uz uvjet da tako doneseni iznosi nisu veći od iznosa tarifnih stavki za odgovarajuće razdoblje koje je donijela HERA. Primjenom navedene odredbe se opskrbljivaču u obvezi javne usluge koji je plin nabavio na tržištu po povoljnijim uvjetima omogućava da dio ušteda prenese na svoje kupce – tvrde u HERA-i.

Komentari

Komentara