Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici I. OŠ Varaždin uče osnove maketarstva: trenutno izrađuju moderne njemačke transportere

Objavljeno:

- dana

U I. osnovnoj školi Varaždin četiri učenika i dvije učenice osmog razreda pohađaju izvannastavnu aktivnost „Maketarska radionica“, na kojoj uče osnove maketarstva.

Radionicu već drugu godinu zaredom vodi profesor povijesti Valerije Tomašković, koji svoje znanje o maketarstvu rado prenosi mlađim generacijama. Na radionicama, pod budnim okom profesora Tomaškovića, učenici najprije u teoriji istražuju sve o maketama, nakon čega slijedi praksa koja uključuje lijepljenje makete, pravilno rukovanje alatom i upoznavanje s najosnovnijim pravilima bojenja, detaljiranja maketa i slično. – U ovoj školskoj godini radimo makete modernih njemačkih transportera u mjerilu 1:72, što je odlično za ovu radionicu. Makete su male i razmjerno brzo gotove, a učenici stječu osnovno znanje na temelju kojeg mogu izrađivati kompliciranije makete – rekao je prof. Tomašković, koji nam je ponosno pokazao veliku dioramu ratišta Prvoga svjetskog rata. Izradili su je učenici na prošloj radionici maketarstva, a danas se koristi u edukativne svrhe u sedmom razredu prilikom obrade gradiva o Prvom svjetskom ratu. Iako je profesor zadovoljan odazivom učenika na satove maketarstva, sve zainteresirane poziva da mu se u što većem broju pridruže na idućim radionicama i nauče više o njegovu najdražem hobiju. – Makete sam počeo raditi još u osnovnoj školi, baš kada sam imao toliko godina koliko i moji učenici, negdje oko sedmog ili osmog razreda. Danas sam član Maketarskog kluba Varaždin, čiji su članovi rado sudjelovali u pokretanju ove radionice s ciljem da zainteresiraju mlade i prenesu im znanje o maketarstvu jer smo primijetili da im nedostaje motorike i vježbanja – objasnio je prof. Tomašković, dok je učenica Dina Bekić otkrila što je sve potrebno da se napravi maketa. – Treba voljeti ono što radiš, biti oprezan i imati mnogo strpljenja, a i ruka mora biti mirna. Ali kad napraviš nešto svojim rukama, to je baš lijep osjećaj – navela je učenica Dina, koja se i kod kuće okušala u toj vještini. Na radionici trenutno izrađuje maketu ratnog vozila Fuchs, dok njezin školski prijatelj Marko Pospiš izrađuje maketu vozila Fennek. – Evo, baš lijepim naljepnice na nizozemski model vozila, koje mi se više sviđa od njemačkog zbog oružja koje sadrži. Veseli me što ću ga brzo završiti, samo još nedostaje nekoliko naljepnica. Zanimljivo je – zaključio je učenik Marko Pospiš.

Život i društvo

Očekuje se da će od utorka pasti cijene goriva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje

Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.

Eurosuper 95 pojeftinit će za 1 cent i stajat će 1,55 eura po litri, piše vijesti.hrt.hr. Malo veći pad bilježi se kod eurodizela, čija će cijena po litri iznositi 1,41 euro, četiri centa manje nego dosad.

Za identičan iznos pojeftinjuje i plavi dizel, koji će stajati 87 centi po litri.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenička zadruga „Sunce“ Gospodarske škole pobjednik 27. smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Između 26 osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, čije učeničke zadruge su se 3. svibnja predstavile na XXVII. smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije održanoj u Gospodarskoj školi Varaždin prvo mjesto odnijela je učenička zadruga škole domaćina „Sunce“.

Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ OŠ Martijanec, dok su treće mjesto osvojili članovi Učeničkoj zadruzi „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ.

Ujedno održan je i 9. sajam vježbeničkih tvrtki na kojom je sudjelovalo 28 vježbeničkih tvrtki, a s obzirom na goste iz Bosne i Hercegovine, sajam je ove godine poprimio i međunarodni karakter. U kategoriji „Predstavljanje i vizualni identitet tvrtke“ prvo mjesto pripalo je vježbeničkoj tvrtki Citronis d.o.o. iz Gospodarske škole Varaždin, dok je u kategoriji „Prodajni razgovor“ najbolja bila vježbenička tvrtka Campagnula Design d.o.o. iz Srednje škole Antuna Branka Šimića iz Gruda.

Otvorenju Smotre prisustvovali su zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije Daniela Perić i ravnateljica Gospodarske škole Varaždin mr. sc. Jasminka Kelemen.

Zamjenica Zagorec tom je prigodom naglasila kako je Varaždinska županija nadaleko poznata po svojoj posvećenosti obrazovanju te podupire rad svojih učenika.

– Tome u prilog ide i ova smotra, ali i sajam vježbeničkih tvrtki. Učeničke zadruge su iznimno važne, one su promotori svoje lokalne zajednice, čuvari identiteta i tradicije. Učenici kroz rad u učeničkim zadrugama razvijaju poduzetnički duh, njihova ideja prerasta u finalni proizvod, radom u zadrugama uče odgovornosti, razvijaju svoju kreativnost i marljivost te ima na tome od srca zahvaljujem – ustvrdila je zamjenica župana čestitavši Gospodarskoj školi ujedno i njen dan.

Čast što su domaćini 27. županijske smotre učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola i 9. sajma vježbeničkih tvrtki, koja ove godine ima i međunarodni karakter izrazila je i ravnateljica Gospodarske škole mr. sc. Jasminka Kelemen.

– Imamo više izlagača nego lani, ali to nas jako veseli jer je to pokazatelj da se poduzetnički duh rađa, njeguje i raste. Ovakve manifestacije su izrazito važne jer učenici već od malih nogu vježbaju, uče, stječe navike kako započeti posao, a kroz to doznaju koliko je rada i truda potrebno da bi se nešto postiglo. Izuzetno je važno nastaviti i u srednjoj školi s ozbiljnijim znanjima iz poduzetništva kako bi se jednog dana mogli baviti poduzetništvom – istaknula je ravnateljica Kelemen.

Među brojnim izlagačima smotri sudjelovala je je i Učenička zadruga “Jurek” OŠ Sveti Đurđ, koja ove godine slavi 30. godina neprekidnog rada. Mentorica zadruge Elena Kovačić, ujedno je i voditeljica sekcije Kreativne krpice.

– Sekciju sam pokrenula prije nekoliko godina jer sam pronašla učenike koji vole šivati. I ove smo godine u krpicama i kreativni, ali smo se posvetili recikliranju i održivom razvoju. Naš štand je sav od recikliranih proizvoda – otkrila je Kovačić istaknuvši kako je interes u njihovoj školi za uključivanje u rad učeničkih zadruga iznimno velik, pa je tako od 257 učenika te škole, čak 180 zadrugara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje