Povežite se s nama

Život i društvo

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda 13. travnja u Varaždinu

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu održan je organizacijski sastanak na temu Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Naime, Varaždinska je županija ove godine domaćin tog sajma u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Istarskom županijom kao partnerom.

Sama intencija je intencija je da se zaštićeni proizvodi marketinški šire po Republici Hrvatskoj i šire, a organizacijskom sastanku prisustvovali su i posebna savjetnica župana ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, pomoćnica ministra poljoprivrede dr.sc.Jelena Đugum, Sanja Kolarić Kravar i Patricija Hegedušić iz Ministarstva poljoprivrede, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Ezio Pinzan, Marija Cafuk iz P.P.P. Cafuk te Silvija Zagorec iz Općine Vidovec.

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda će se održati u subotu, 13. travnja ove godine, ispred Županijske palače kao i u Atriju same palače u periodu od 9 do 19 sati.

Na prigodnim štandovima bit će prezentirani prvenstveno zaštićeni proizvodi, poput Istarskog pršuta, Međimurskog mesa ´z tiblice Poljičkog soparnika, Varaždinskog zelja, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Dalmatinskog pršuta i Baranjskog kulena.

Posebna savjetnica župana ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević je istaknula kako Županija ima mnogo toga za ponuditi te će preuzeti svu organizaciju u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Istarskom županijom, a posebno će se provoditi niz aktivnosti kako bi se promovirali hrvatski zaštićeni proizvodi.

– Izuzetno mi je drago da smo domaćin ove velike manifestacije koja će sasvim sigurno privući veliki broj građana iz naše Županije, ali i šire. Promovirati ćemo naše proizvode, OPG-ove, bit će tu mnogo delicija, a uz sve to nastupiti će i kulturno umjetnička društva iz Varaždinske te Istarske županije. Kulinarski show-zaštićenih proizvoda organizirati će Udruga kuhara koja će pripremati jela za građane. Sve u svemu bit će to jedan lijepi događaj i već sada pozivamo građane da u svoje aktivnosti upišu datum 13. travanj – rekla je Natalija Martinčević.

Varaždinska županija je do sada zaštitila Varaždinsko zelje oznakom izvornosti na razini Europske unije, Zagorskog purana, zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, Varaždinski klipić, a neki proizvodi su u postupku registracije.

Inače, cilj sajma je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda, kao i jačanje turističke ponude i održivog razvoja.

Život i društvo

Popodne stiže nevrijeme: DHMZ “upalio” najveću razinu upozorenja za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvor: DHMZ

DHMZ je za danas poslijepodne, 1. srpnja, objavio crveni Meteoalarm za zagrebačku i osječku regiju.

Varaždinska i Međimurska županija spadaju u zagrebačku regiju.

Crveno je najveće razina upozorenja, a znači da vrijeme potencijalno može biti izetno opasno.

Poslije 15 sati, pa sve do kasno u noću, očekuje se lokalno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujan vjetar i tuču. Vjerojatnost grmljavine je veća od 80 %.

– Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti – stoji u upozorenju hrvatskih meteorologa.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Donjoj Voći se najprije trčalo, a zatim plesalo uz Ivanu Banfić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donja Voća

Kad spojite sport i zabavu i tome svemu dodate malo šljokica dobijete “Špilja Vindija Trail&Dance” u Donjoj Voći.

Manifestacija je održana u subotu, 29. lipnja, a započela je trećim izdanjem atletske utrke “Špilja Vindija Trail”. Po zagorskim bregima rastrčalo se 220 trkača iz Hrvatske i okolnih zemalja, njih 190 je utrku i završilo, a trčalo se na pet i deset kilometara.

Nakon utrke uslijedile su “Wannabe neandertalske igre” u kojima se za nagrade ogledalo 15 ekipa i to u dvije discipline, guranje “Wannabe” kamena, odnosno bale sijena, te “Neandertalska štafete” odnosno trčanje s toljagom. Uz obilje smijeha i navijanja publike te uz neponovljivog voditelja programa Aleksandra Lazića u guranju kamena najbolja je bila ekipa “Voćanski lepi dečki”, dok je pobjedu u štafeti odnijela ekipa DVD-a Varaždinbreg.

Što se tiče atletske utrke, u cilj su prvi utrčali Karmelo Mrvica na utrci “Velika špilja” 10 kilometara te od žena Marina Godinić. U utrci “Mala špilja” na stazi od pet kilometara najbolji su bili Vedran Flebar te Gabrijela Benjak.

Održana je i 2. Vatrogasna utrka gdje je na stazi od pet kilometara najbolji bio Saša Horvat među muškarcima te Ivana Zeljko među ženama, dok je Alen Flis prvi ušao u cilj u kategoriji vatrogasne mladeži. U kategoriji vatrogasnog pomlatka najbolji su bili David Telebar i Natalija Šincek.

Nagrade najboljima dodijelila je načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet koja je i sama istrčala “Malu špilju”, a u dodjeli medalja su joj pomagali Aleksandar Lazić, Voćanski neandertalci i njihov prijatelj “vepar”.

Nakon sportskog i sportsko-zabavnog programa uslijedio je onaj šljokičasti. Pod šatorom na parkiralištu NK “Vindija” Donja Voća najveće plesne hitove 90-ih izvela je Ivana Banfić. Trkači i brojni mještani Donje Voće rasplesali su se ispod disko kugle te zajedno s dance zvijezdom pjevali u glas i kao što su organizatori, TZ Sjever Zagorja, Općina Donja Voća i Atletski klub Varaždin najavili, u Voći se ostalo do noći.

Ovom manifestacijom ujedno su završili i “Dani špilje Vindije” kojima je obilježeno 60. godina od proglašenja špilje Vindije zaštićenim paleontološkim spomenikom prirode.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje