Povežite se s nama

U fokusu

Ceste od Sračinca do Dubrave Križovljanske blokirane kamionima i ugroza sigurnosti zbog obećanja?

Objavljeno:

- dana

Novi Pravilnik o zabrani prometovanja kamiona na pojedinim cestama izazvao je kaotičnu situaciju na sjeveru Hrvatske.

Dok su 7. ožujka jedni odahnuli jer su se riješili nesnosne buke kamiona i tegljača težih od 7,5 tona, drugi su se digli na noge jer svi ti kamioni sad prolaze ispred njihovih prozora. Da bi Murskom Središću svanulo, smrknulo je Općini Cestica i svim stanovnicima duž prometnice D2 na potezu od Sračinca do Dubrave Križovljanske.

Prizor na granici u ponedjeljak poslijepodne nije bio obećavajući. Nekoliko kilometara duga kolona kamiona s registarskim oznakama iz cijele Hrvatske i juga Europe čekala je na prelazak granice. Čekanje se dodatno odužilo jer je na slovenskom dijelu ceste, tek koji kilometar od granice, golema cisterna završila prevrnuta u grabi pored ceste.

Dok su granična policija i carina imali dvostruko više posla nego prije dva tjedna u isto doba dana i očekivali produživanje kolone s večernjim satima, u prostorijama Općine Cestica su o situaciji razgovarali političari, vodstvo prometne policije PU varaždinske i predstavnici prijevoznika. Uz lokalne su načelnike sastanku prisustvovali i kolege s druge strane granice, iz Slovenije, koje muči isti problem – zabranom prometa kamionima kroz Mursko Središće prijevoznici ne koriste taj granični prijelaz, pa su slovenske općine Cirkulana i Zavrč žrtve odluke hrvatskih vlasti.

Ukinuti Pravilnik

Promet na državnoj cesti D2 u zadnjih pet godina u stalnom je porastu. Prema podacima koje je iznio domaćin sastanka, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, potezom od Sračinca do Dubrave Križovljanske u 2018. godini je prošlo gotovo milijun vozila, od čega 207.000 kamiona. S podatkom o 196.000 teretnih vozila u godini prije, dolazi se do 11 % povećanja kamionskog prometa u godini dana.

– Promet je u stalnom porastu, a kako će tek sada biti? Dosad je bilo loše, a sad će postati nepodnošljivo. Na tom su potezu tri osnovne škole s 1200 učenika i tri dječja vrtića koje pohađa 500 mališana. Promet je za njih velika opasnost. Svi koji žive uz cestu od Sračinca do Dubrave građani su drugog reda – rekao je Mirko Korotaj i iznio zaključak koji se nametao i s kojim su se složili svi prisutni:
– Jedni su dobili bolje uvjete, ali na teret drugih.

Kilometrima duga kolona čekala je na prijelaz granice. Golema cisterna završila je prevrnuta u grabi pored ceste.

Već s početkom razgovora o spornom Pravilniku, Mirko Korotaj, kolege iz susjednih općina, ali i prijevoznici, kontaktirali su resorno ministarstvo s molbom s argumentima zašto se Pravilnik ne bi smio donijeti.

Predložena solucija je bila pričekati s donošenjem Pravilnika do ulaska Hrvatske u Schengenski prostor, kad neće biti međudržavne granice, međutim, prepiska nije urodila plodom. U slučaju da se takva solucija ne prihvati, od Hrvatskih cesta je tada zatraženo proširenje zaustavnog traka. Ni to se nije dogodilo.

Zabrana je stupila na snagu i predlažu se nova rješenja. Neke od aktualnih solucija su isključiti hrvatske i slovenske prijevoznike iz Pravilnika ili ukinuti Pravilnik i vratiti prolaz kroz Mursko Središće do izgradnje brze ceste ili, što je već predlagano, do ulaska u Schengen.

O brzoj cesti od Varaždina (Hrašćice) do Ormoža se govori godinama, međutim, i ona je samo redovni dio predizbornih obećanja. Slovenski sugovornici su predložili hrvatskim kolegama pritisak na vlasti da se cesta što prije i napravi. Oni sami su nedavno imali sastanak s predstavnicima pet ministarstava oko rješavanja ovoga novoga prometnog problema.

Također, općine i gradovi su svojim prostornim planovima definirali zaobilaznice, ali realizacija se čeka godinama.

Predstavnici lokalne samouprave su, istaknuto je, svjesni da ni gospodarstvo ne smije trpjeti, kao ni stanovnici, a prijevoznici su se požalili da je njima voziti autocestom na nekim relacijama neisplativo, predugo i preskupo. – Ne možemo raditi čekajući u kolonama na graničnom prijelazu. To se zna protegnuti i na cijelu noć, a mi robu moramo dostaviti na vrijeme – rekao je Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

(Pre)skupo i neisplativo

Vezano uz brojke o kojima jeriječ kad govore o neisplativosti, spominje se primjer kamionskog prijevoza od Lendave do Varaždina. To je pravac dužine 70-ak kilometara, koji se novom regulacijom prometa vozi 250 kilometara, a što je tri puta skuplje.

Desetak autoprijevoznika je s 40 kamiona 1. ožujka, tjedan dana prije stupanja na snagu novog Pravilnika i zabrane prolaska Murskim Središćem, blokiralo granični prijelaz Mursko Središće kako bi iskazali svoje oštro protivljenje zabrani.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, u to je vrijeme na granici imao konferenciju za novinare i usput poručio nezadovoljnim prijevoznicima neka se ubuduće koriste alternativnim pravcima.

Nisu imali drugog izbora nego to i učiniti i dogodila se okupacija prometnice D2 kamionima.
Stanovnici naselja uz prometnicu i njihovi načelnici smatraju da nije u redu sav teret kamionskog prometa, buku, oštećenja kuća i vibracije prebaciti samo njima.

Spominju se i politički motivi takvog rješenja. – To je političko obećanje gradonačelniku Murskog Središća, koje je sad i provedeno bez obzira na sve druge. Ne smije nam se zabraniti izlazak iz zemlje, a upravo se to radi u Murskom Središću. Svi najveći hrvatski izvoznici su tu, na sjeveru – rekao je Dragutin Kranjćec i najavio „građanski neposluh ako se nastavi s provođenjem Pravilnika“.

Također, u Murskom Središću se prema podacima radilo tek o 30 % tranzitnog prometa, dok veliku većinu čine hrvatski i slovenski prijevoznici, koji bi se zbog kratkih relacija trebali, smatraju prijevoznici, svrstati u lokalni, a ne u tranzitni promet.

Prijevoznike ne čudi nesreća cisterne o kojoj pišemo na početku teksta. Oni su uvjereni da će takvih nesreća biti sve više, a sigurnost znatno narušena zbog umora vozača koji satima čekaju na graničnom prijelazu.

Nitko u sobi za sastanke Općine Cestica nije bio zadovoljan. I svi se boje istoga: predstojeće turističke sezone i gužve na granicama.

Jedino rješenje je nova cesta

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec najavio je podršku svakom rješenju koje će voditi tomu da se izmakne teretni promet iz naseljenih mjesta.

– Jedino pravo rješenje kod ovog slučaja je da se izvede nova prometnica. Hoće li to biti brza cesta ili autocesta, nama je svejedno. Važno je da sigurnost bude na visokoj razini. Trenutno sada imamo problema i sa zaustavljenim vozilima na prometnim trakama jer vozači koji ih zaobilaze rade prometne prekršaje i time ugrožavaju sebe i druge sudionike u prometu. Stoga predlažemo Hrvatskim cestama da se žurno poduzmu mjere da se kolnik na tom mjestu proširi, ili da se napravi dodatna traka prije graničnog prijelaza za kamione ili da se napravi barem biciklistička traka koja bi omogućila barem malo lakše obilaženje zaustavljenih kamiona – rekao je Posavec.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje