Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnik Šamec: “Unatrag nekoliko godina uložili smo 50 milijuna kuna, no tu nećemo stati”

Objavljeno:

- dana

Općina Trnovec Bartolovečki u sljedećih dvadesetak dana nizom događanja obilježava Dan Općine. To je prilika da se u razgovoru s načelnikom Zvonkom Šamecom osvrnemo na proteklih godinu dana u životu Općine.

Realizacija velikih projekata, posebna briga za najmlađe, osnovnoškolce, srednjoškolce i studente, kao i udruge, i dalje je zacrtani smjer kojim ide Općina.

Već dugi niz godina sustavno se uređuju prometnice i ulice u svim naseljima u Općini Trnovec Bartolovečki. Sada su na red došle dvije važne ulice. Jedna od njih je Radnička ulica u Trnovcu?
Općina Trnovec Bartolovečki je projekt uređenja Radničke ulice u Trnovcu prijavila na Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini. Sredstva za ovu investiciju osigurala je Općina Trnovec Bartolovečki uz pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Ukupna vrijednost radova iznosi 874.381,61 kunu, a Ministarstvo je za ovaj projekt dodijelilo 262.000 kuna.

Sigurnost mještana

U prostorijama Pastoralnog centra u srijedu, 17. travnja, održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća

Riječ je o značajnom projektu za Općinu, prije svega po visini ulaganja jer vrijednost radova iznosi spomenutih 874.000 kuna. Osim po visini sredstava, uređenje prometnice je važno i zbog sigurnosti u prometu, prije svega pješaka i biciklista?
Radi se o jednoj od frekventnijih ulica u Trnovcu, koje je dio uređen prije nekoliko godina, a izgrađen je i rotor, koji je smirio promet i povećao sigurnost u tom dijelu naselja. Sada je na red došlo i preostalih 600 metara ulice. Uređenje Radničke ulice je posebno važno i zbog sigurnosti sudionika u prometu jer tuda prolazi i velik broj pješaka i biciklista. Svakako nam je cilj napraviti sve da se naša djeca, osnovnoškolci, mogu sigurno kretati ulicom. Inače, ovo je prva faza uređenja te ulice, dok u drugoj fazi slijede izmjena tlačnog cjevovoda i uređenje nogostupa.

Iza ovakvih rezultata, osim predstavnika izvršne vlasti, načelnika i zamjenika načelnika, stoji i tim u Općini

Osim Radničke ulice, uređena je i Ulica Široke ledine. Kada su ti radovi u pitanju, oni se mjere u milijunskim iznosima, što predstavlja jednu od najvećih investicija na području Općine unatrag godinu dana?
Riječ je o još jednom velikom projektu i značajnoj investiciji na području Općine. Još 2016. godine Općina Trnovec Bartolovečki pripremila je svu potrebnu dokumentaciju i prijavila projekt na mjeru 7.2., te odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Republike Hrvatske 2018. godine dobila sredstva za uređenje ulice. Izvođač radova na uređenju ulice u dužini 774 metra, vrijednih 2.887.438,86 kuna, bila je varaždinska tvrtka COLAS Hrvatska. Inače, u ulici je već ranije izgrađena javna rasvjeta, a sada je uređen kolnik s nogostupom. Dodajmo i da uređenje ulica ovdje ne staje. Raspisan je natječaj za uređenje Branimirove ulice, što znači da se uskoro kreće u njezinu sanaciju.

Novo ruho ima Radnička ulica, a uređena je i Ulica Široke ledine

Uređenje ovih ulica nastavak je višegodišnjeg trenda ulaganja u komunalnu i cestovnu infrastrukturu. Na ukupnim investicijama, koje se unazad nekoliko godina mjere u desecima milijuna kuna, zavidjeli bi vam i veći gradovi?
Općina je unatrag nekoliko godina u cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi, izgradnji i uređenju rasvjete i elektroenergetske mreže te uređenju javnih objekata imala više od 50 milijuna kuna investicija. No, tu ne stajemo. Projekte i dokumentaciju pripremamo i dalje. U Trnovcu smo pred krajem izgradnje kanalizacije, ostale su još dvije ulice, a iza toga ostaje puno posla na cestovnoj infrastrukturi, za koju osiguravamo sredstva kvalitetno pripremljenom dokumentacijom i javljanjem na natječaje.

Najveća investicija

Uza sve ove značajne projekte i investicije za Općinu, najveća investicija tek slijedi?
Kada govorimo o velikim ulaganjima, svakako treba najaviti i jedno od najvećih ulaganja koje nam predstoji. Riječ je o Sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin, Podsustavu Trnovec Bartolovečki (naselja Bartolovec i Žabnik). Projekt je ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna, od čega Općina do 2021. mora osigurati 1,7 milijuna kuna za njegovo sufinanciranje. Ukratko, izgradit će se kanalizacijski sustav na području Bartolovca i Žabnika s ukupno šest precrpnih stanica.

Uza sve to, tu su i manji radovi, ali jednako tako važni za mještane Općine. Oni se odvijaju u svim naseljima. Uređuju se manje prometnice, društveni domovi?
Tako je. Napravljeno je puno manjih zahvata, od uređenja, odnosno asfaltiranja cestovnih odvojaka u Šemovcu, do radova na našim društvenim domovima.
Uređen je sanitarni čvor u Domu u Bartolovcu, ugrađeno je novo grijanje u Domu u Zamlaki, dok je Dom u Štefancu dobio novu kuhinju. Kada sam prije gotovo šest godina dobio odgovornost da sa svojim timom vodim Općinu, naglasio sam da nam je cilj razvijati i ulagati u sva mjesta, u sve dijelove Općine. To je jedna od osnovnih stvari u mome načinu vođenja Općine i to se nikada neće promijeniti.

Energetski će se obnoviti objekt nekadašnjega Matičnog ureda, a vrijednost projekta je 815.000 kuna

Iako radovi još nisu započeli u Bartolovcu, slijedi značajan projekt. Riječ je o odobrenim sredstvima za energetsku obnovu objekta nekadašnjega Matičnog ureda?
Nakon još jedne uspješno pripremljene dokumentacije i prijave na natječaje, Općina Trnovec Bartolovečki od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja dobila je preko natječaja sredstva za energetsku obnovu tog objekta, a radi se o iznosu od 815.000 kuna. Pripremljena je natječajna dokumentacija, koju je odobrila Agencija za plaćanje, raspisan je natječaj i do kraja ovog mjeseca potpisat će se ugovor za izvođenje radova.

Briga

ŠIROKE LEDINE – Izvođač radova na uređenju ulice u dužini 774 metra, vrijednih 2.887.438,86 kuna, bila je varaždinska tvrtka COLAS Hrvatska

Uz velike projekte u cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi, Općini je i dalje na prvome mjestu briga za najmlađe, učenike i studente?
Tako je. Općina i dalje izdvaja značajna sredstva, prije svega za djecu vrtićke odnosno predškolske dobi. Ako gledamo brojke od prošle godine, radi se o 2,1 milijun kuna. Za razne potrebe u osnovnom školstvu iz proračuna je uplaćeno 560.000 kuna, dok je za programe srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, poput, primjerice, studentskih stipendija, osigurano 200.000 kuna.
Za program javnih potreba u zdravstvu i socijalnoj skrbi utrošeno je 580.000, za kulturu 550.000, dok je za udruge u sportu bilo osigurano više od 500.000 kuna.
Za program preventivnih mjera u svrhu zaštite zdravlja ljudi i životinja te zaštite okoliša utrošeno je 200.000 kuna.Bez mladih, bez toga da im stvorimo kvalitetne uvjete stjecanja znanja i da nakon toga ostanu u Općini, sva ova ulaganja u ceste i objekte neće značiti puno.

Iza ovakvih rezultata, osim predstavnika izvršne vlasti, načelnika i zamjenika načelnika, stoji i tim u Općini. Sigurno ste ponosni na rezultat prema kojem ste od Instituta za javne financije dobili najviše ocjene za transparentnost?
Svi dokumenti vezani uz prijedlog i donošenje proračuna javno su objavljeni na našim mrežnim stranicama. Objavljen je prijedlog proračuna, izglasan proračun, polugodišnje i godišnje izvješće te proračunski vodič. Upravo to je bila namjera ove izvršne vlasti – da našim mještanima ponudimo potpuni uvid na koji se način postupa s novcima poreznih obveznika. U potpunosti smo transparentni i sada je potvrda toga stigla iz Instituta za javne financije, koji je našoj općini dodijelio čistu peticu.

KUD “Mak” obilježio 20 godina postojanja

Općina Trnovec Bartolovečki prati, i organizacijski i financijski, rad svojih udruga. Odnosi se to na vatrogasne djelatnosti odnosno na pet dobrovoljnih vatrogasnih društava, sportske djelatnosti šest klubova, lovstvo, zaštitu okoliša i rekreacije koje provodi šest udruga. Nadalje, četiri udruge bave se kulturno-umjetničkim djelatnostima te čuvanjem i prezentacijom običaja. Tu su i aktivnosti Udruge poduzetnika, Agro udruge, Udruge umirovljenika i starijih osoba te Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranka Varaždin Kluba Trnovec Bartolovečki.

Općina iz godine u godinu prati i pomaže rad udruga

– Naše udruge okupljaju kroz svoje aktivnosti velik broj mještana Općine. Bilo da je riječ o sportu, vatrogastvu, kulturi ili čuvanju tradicije našega kraja, udruge rade sjajan posao i najmanje što se može učiniti je kroz financijsku potporu za njihove projekte olakšati im rad – poručio je Šamec. Posebno je istaknuo rad KUD-a „Mak“, koji je obilježio 20 godina postojanja.

– Riječ je o zaista aktivnoj udruzi koja čuva tradiciju i običaje ovoga kraja i prenosi ih na mlađe naraštaje. Osim toga, gdje god da se pojave, pravi su ambasadori Općine u Hrvatskoj, ali i izvan granica naše zemlje – zaključio je Šamec.

 

Život i društvo

Korzo će sutra biti središte kulturne raznolikosti, bit će tu pjesme i plesa, ali i nepalske kuhinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježit će u subotu 18. svibnja 2024. godine od 10 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava (Korzo) Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj – predstavljanje nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije.

-Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju i uživaju u kulturno umjetničkom programu i tradicionalnoj gastronomiji nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije – istaknuli su u Gradu Varaždinu.

Na Trgu kralja Tomislava (Korzo) predstavit će se albanska, bošnjačka, slovenska i srpska nacionalna manjina te predstavnici Nepala i Ukrajine.

PROGRAM:

9:00 h – PRIJEM PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA I GOSTIJU, Gradska vijećnica, svečani salon, Trg kralja Tomislava

10:00 h – SLUŽBENO OTVORENJE MANIFESTACIJE, Trg kralja Tomislava – pozornica ispred Fakulteta organizacije i informatike

  PREDSTAVLJANJE NACIONALNIH MANJINA NA POZORNICI:

10:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina“

10:30 h – BOŠNJAČKA NACIONALNA MANJINA: Ženski pjevački zbor „Bulbuli“ – Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske

11:00 h – SRPSKA NACIONALNA MANJINA: SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac       

11:30 h – ALBANSKA NACIONALNA MANJINA: KUD Shkendija Zagreb 

12:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Slovensko kulturno društvo „Nagelj“          

* Ukrajina – predstavljanje kulture i tradicije

* Nepal – predstavljanje nacionalne kuhinje 

Nastavite čitati

Život i društvo

Pomolimo se: u subotu u Klenovniku hodočasnici polaze na tradicionalni svibanjski Marijin put

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svibanjski Marijin put u Klenovniku održat će se u subotu, 18. svibnja, s početkom u 14 sati.

Hodočasnici će se okupiti u župnoj crkvi Presvetog  Trojstva, te započeti pobožnost molitve krunice i hoda Marijinim putem prema kapeli sv. Wolfganga u Vukovoju. Po završetku pobožnosti bit će euharistijsko slavlje u kapeli sv. Wolfganaga.
 
Podsjećamo, grof Ivan IV. Drašković dao je postaviti 1672. godine, prije više od 3 i pol stoljeća, od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Vuka u Vukovoju, petnaest kamenih pilova s prikazima radosnih, žalosnih i slavnih otajstava krunice. Tijekom stoljeća pilovi su više puta obnavljani, a zadnja je obnova načinjena od 2008. do 2015. godine, kada su 4 pila rekonstruirana na temelju izvornog izgleda prikaza otajstava, a 11 postaja isklesano je u kamenu na novi način.
 
Od 2008. godine se redovito održavaju pobožnosti u Marijinim mjesecima – svibnju i listopadu zahvaljujući domaćem sinu mons. Nedjeljku Pintariću i tadašnjem župniku vlč. Josipu Jagarčecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje