Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski biciklisti opet prosvjeduju: “Nestaju nam zone za bicikliranje“!

Objavljeno:

- dana

Udruga „Varaždinski biciklisti” čiji su ciljevi između ostalog promicanje biciklističke kulture, te zalaganje za poboljšanje biciklističke infrastrukture, u nedjelju, 9. lipnja organiziraju „obljetnički prosvjed“.

Naime, novi prosvjed organizira se na obljetnicu velikog prosvjeda iz 2014. godine kada je Korzo ispunilo više od 300-tinjak građanki i građana na biciklima.

– Upravo taj prosvjed bio je povod za osnivanje udruge „Varaždinski bicklisti“, a unatoč našim višegodišnjim dobronamjernim naporima i edukativnim akcijama infrastrukturne promjene su krenule u osjetno krivom smjeru. Varaždinci se pitaju zašto se biciklistička infrastruktura u proteklih 5 godina pogoršala, a ne poboljšala? Zašto se grade karikaturalni parkinzi (Kukuljevićeva) i proširuju zone zabrane bicikliranja (Zagrebačka)? Zašto se daje prednost automobilima, ako nas takav pristup u bližoj budućnosti vodi do prometnog i financijskog kolapsa? Zašto nedostaju kvalitetna ulaganja u pješačko biciklističku infrastrukturu koja život građana čine ljepšim, boljim, zdravijim? Zašto je nemoguće dozvoliti bicikliranje u centru grada uz kontrolu brzine vožnje i ponašanja biciklista? Zašto automobili službeno mogu voziti kroz centar grada, a bicikli ne? Možemo li u budućnosti očekivati bolje?… – ističu u udruzi.

Sudionici prosvjeda u nedjelju u podne okupit će se na Korzu, odakle kreće u vožnja rutom dugačkom 20 kilometara.

– Brzinom 10km/h, obilazimo 10-ak problematičnih točaka ili barijera za bicikliste, ukupno vozimo do 2 sata. Rutu će voditi organizatori i Policijska uprava varaždinska. onovno aktiviramo i popularnu BICIKLOPOPRAVLJAONU na Stančićevom trgu, ujutro prije vožnje od 10 deset sati pa sve do podneva, kada kreće naša ruta kroz centar i oko centra. Biciklopopravljaona će biti otvorena i u popodnevnim satima nakon vožnje i prije večernjeg programa – ističu organizatori prosvjeda.

DODATNI PROGRAM:

Od 17 sati na Stančićevom trgu u dvorištu palače Sermage kreće večernji program i to u sklopu 18. DANA PERFORMANSA uz nastup Matka i Jerka Abramića, te njihova performansa pod nazivom “Bicikliram, recikliram, improviziram umješnost”, a od 20 sati kreću predavanja i izlaganja značajnih sudionika u kreiranju i održavanju biciklističke infrastrukture Pecha Kucha Night – Bicikliranje u Varaždinu 2014.-2019.

Dodajmo da djeca mlađa od 14 godina moraju imati pratitelja. Ako nemaju položen biciklistički ispit, djeca mlađa od 9 godina ne smiju voziti bicikl u prometu. Sva djeca do 16 godina moraju nositi propisnu zaštitnu kacigu.

– Posebno ćemo kroz pješačku zonu voditi brigu da se ne ugrožavaju pješaci. Biciklisti će se kretati biciklističkim površinama u koloni jedan iza drugog, a ako ih nema onda što bliže desnom rubu kolnika – zaključuju „Varaždinski biciklisti“.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje