Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu 27. lipnja uživajte u maturalnom koncertu solo pjevačice Martine Rože!

Objavljeno:

- dana

U Glazbenoj školi u Varaždinu krenuo je niz maturalnih koncerata zadnje generacije maturanata.

Jedna od njih je i Martina Roža iz Čakovca, učenica solo pjevanja. Glazbu obožava odmalena, pjevala je u zboru Čakovečki mališani. Kaže da je stalno nastupala i relativno brzo shvatila da je njezina budućnost vezana uz pozornicu.

– Rasla sam uz konstantno prisustvo glazbe, što sam na kraju shvatila kao poziv. Kad sam došla u Glazbenu školu u Varaždinu, bio mi je potreban period prilagodbe, budući da smo u školi bili od jutra do mraka. Zbog ekipe iz razreda te izvrsnih profesora cjelokupni proces s vremenom se počeo činiti jednostavnijim… Potrebno je neko vrijeme da se prilagodiš sustavu te individualnoj nastavi. Počela sam kod profesorice Margarete Matišić, a završila u klasi mag. art. Blanke Tkalčić – objašnjava Martina.

Na pozornici ključnim smatra slobodu u izražavanju i prenošenju emocija:

– Solo pjevanje je specifično jer se ne radi o kolektivnoj igri. Najveći dio svega ovisi o samome pjevaču, koliko je sebe tijekom nastupa spreman dati. O pjevanju u kolektivu najviše sam naučila u posljednje četiri godine, otkad sam članica Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”. Radi se o sjajnome kolektivu i društvu, s kojim sam postizala prekrasne rezultate… Blo je divno biti dijelom toga. Osim toga, već sam godinu i pol članica Kazališne družine Štolcer, koja također djeluje pod okriljem Zbora. Za ulogu Paole Balog u predstavi “Adam” Kristine Štebih, s kojom smo nastupili na Festivalu kazališnih amatera u Prelogu, u duetu s Anjom Zanjko osvojila sam nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu. Koristim priliku da pozovem sve koji nisu pogledali predstavu, a i one koji jesu, no žele obnoviti gradivo, da to učine u čakovečkom Centru za kulturu u četvrtak, 13. lipnja. Predstava počinje u 20 sati i za mene će biti vrlo emotivna.

Dodaje da je ipak nešto lakše djelovati u kolektivu, budući da umjetnicima koji nastupaju sami ili u manjim sastavima usredotočenost ipak mora biti na iznimno visokoj razini.

– Dosad sam uvijek imala fenomenalnu podršku svojih profesora i publike pa mi je bilo utoliko lakše. Dvaput sam nastupala u varaždinskoj katedrali u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, dvaput zaredom sam osvojila drugu nagradu na Međunarodnom pjevačkom natjecanju “Lav Mirski” u Osijeku, nastupila sam na Koncertu mladih talenata u HNK u Varaždinu, moj je nastup bio dijelom programa povodom 60. obljetnice Odjela pedijatrije Županijske bolnice Čakovec koji se održao u Scheierovoj zgradi, a sudjelovala sam i na mnogobrojnim nastupima s Glazbenom školom.

Što se tiče bliže budućnosti, u srpnju me očekuje prijamni ispit na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Želim zahvaliti roditeljima na neizmjernoj podršci. Veliku zahvalu upućujem i Blanki Tkalčić, mag. art., koja je sa mnom uvijek bila strpljiva i bez koje bih teško postizala odlične rezultate, koji su vrlo bitni za moje daljnje školovanje. Zahvaljujem i korepetitoru Danijelu Otu, čije su mi klavirske sposobnosti česta pratnja, dirigentici Zbora Slavenski Senki Bašek-Šamec, tajniku Zbora i kućnom redatelju predstava KD Štolcer Dejanu Buvaču te Kristini Štebih – kaže Roža, čiji će se maturalni koncert u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održati u četvrtak, 27. lipnja u večernjim satima.

Za kraj je ostavila poruku koju osobito želi prenijeti mladima:

– Ništa nije nemoguće!

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje