Povežite se s nama

U fokusu

Novih 10 milijuna uloženo u ljubeški Kircek: otvara se više od 20 radnih mjesta

Objavljeno:

- dana

Velika ulaganja u Kircek

Ambiciozno osmišljen i isplaniran EU projekt tvrtke Kircek pod nazivom “Proširenjem i diversifikacijom proizvodnih kapaciteta do konkurentnijeg poslovanja poduzeća Kircek d.o.o.”, čije je provođenje započelo 22. travnja prošle godine, nakon točno godinu dana uspješno je priveden kraju.

Projekt je odobren u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. s ciljem povećanja količine i kvalitete proizvoda te raznovrsnije usluge”, što će dovesti do veće konkurentnosti tvrtke. Za provođenje i nadziranje projekta zadužena je AZRA.

O efektima projekta te daljnjim očekivanim rezultatima govorit će se na završnoj konferenciji u sjedištu tvrtke u srijedu, 19. travnja.
Tim povodom razgovarali smo sadirektorom Dragutinom Gotićem, koji naglašava da je iznimno zadovoljan time što su projektiranje tehnološke linije i toplovoda izvodile domaće tvrtke, a na javnome natječaju posao je također dobila domaća tvrtka te je oprema za automatizaciju proizvodnje plod domaćeg znanja i rada. – Ovime smo završili samo jedan ciklus ulaganja u poboljšanje uvjeta rada i uvođenja novih tehnologija koje će nam omogućiti veću produktivnost, a time i veću dodanu vrijednost proizvoda – ističe Gotić.

Ukupna vrijednost projekta, prema potpisanom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, iznosi 10.101.481,23 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 3.650.966,49 kuna, a korisnik projekta, tvrtka Kircek d.o.o., financira preostalih 6.450.514,74 kuna za provedbu projekta.

Rast i razvoj

– U sklopu projekta montirani su novi strojevi i oprema. Izvedena je dogradnja sušare za sušenje drveta, čime se osiguralo povećanje kapaciteta sušenja te je povećan proizvodni kapacitet tvrtke. Također se dogradila radionica za pregled, sortiranje i pakiranje proizvoda te tako povećao opseg proizvodnje, kao i količina proizvedenih proizvoda. Tehnološka infrastruktura tvrtke unaprijeđena je spajanjem sušare i novih pogona s postojećom kotlovnicom te dobavom, montažom i puštanjem u pogon postrojenja za sušenje drveta, strojeva za širinsko i za dužinsko spajanje ploča te opreme za obradu masivnih ploča – rekao je Dragutin Gotić.

Zbog učinkovitoga korištenja nove opreme i strojeva osigurano je i usavršavanje zaposlenika

U Kirceku je u svrhu unapređenja razine znanja zaposlenih, a vezano uz učinkovito korištenje nove opreme i strojeva, osigurano  i usavršavanje zaposlenika. Spomenute aktivnosti bile su nužne kako bi se mogla zadovoljiti potreba za kvalitetom i količinama robe na tržištu, odnosno kako bi Kircek d.o.o. namirio dnevno rastuće potrebe postojećih i budućih naručitelja, od kojih prevladavaju inozemni.

Dosadašnja provedba planiranih aktivnosti omogućila je daljnji rast i razvoj tvrtke Kircek stvaranjem dvadeset i jednoga novoga radnog mjesta. Ujedno se očekuje povećanje količine ukupnih prihoda od prodaje za 20 posto u odnosu na prethodnu, 2016. godinu. Značajan rast očekuje se u kategoriji prihoda od izvoza za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Do kraja 2019. godine u sklopu provedbe EU projekta planiramo zaposliti još šest radnika. Sve navedene aktivnosti pridonijele su razvoju ukupnog poslovanja tvrtke te osigurale konkurentnost i ostvarivanje potencijala u internacionalizaciji poslovanja – zaključuje Dragutin Gotić.

Kircek i tradicija

Tvrtka Kircek obiteljska je tvrtka sa 60-ogodišnjom tradicijom te je danas jedan od vodećih proizvođača masivnih drvenih ploča u Hrvatskoj s 99-postotnim izvozom. 
Ulaganje u nove tehnologije i ljudske resurse te razvoj konkurentnosti jamči daljnji održivi razvoj tvrtke, poručuju iz tvrtke Kircek.

VRIJEDNOST PROJEKTA

3.650.966 kuna Europski fond za regionalni razvoj
6.450.514 kuna Kircek
UKUPNO 10.101.481 kuna

20 %  povećanje ukupnih prihoda u odnosu na 2016. godinu
25 %  veći prihod od izvoza u odnosu na 2016. godinu
99 % svojih masivnih drvenih ploča Kircek izvozi 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje