Povežite se s nama

U fokusu

Najveći projekt energ. obnove u Županiji: Minerva će zasjati u novom ruhu najkasnije do rujna 2020.

Minerva enegetska obnova

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu u četvrtak, 27. lipnja, potpisan je ugovor o izvođenju radova za trenutno najveći projekt energetske obnove u Varaždinskoj županiji, kako je najavljeno, Minerva će do rujna 2020. zasjati u novom ruhu.

Na konferenciji za medije koja je upriličena prije samog potpisivanja ugovora, župan Radimir Čačić istaknuo je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem, ali i nezadovoljstvo potrebnim vremenom za rješavanje dokumentacije.

– Prošlo je točno godinu dana od kada smo predali papire i kako bi se oni usuglasili da smijemo danas ugovoriti radove. Ugledna tvrtka Radnik dobila je zadatak da preko 30.000 kvadrata obnovi u istom vremenu u kojem su oni premetali papire. To nije država, to je sramota i zato sam nezadovoljan. To nam je nažalost standardna dinamika države. – naglasio je župan.

Riječ je o trenutno najvećem projektu energetske obnove u Varaždinskoj županiji: ukupna vrijednost projekta iznosi čak 82,5 milijuna kuna, pri čemu je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno bespovratnih 37,8 milijuna kuna, dok je iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova odobreno 10 milijuna kuna. Župan je rekao kako će naša Županija osigurati preostalih 35 milijuna kuna iako se radi o nacionalnom interesu s obzirom na to da čak 85% pacijenata nije iz Varaždinske županije.

Ovo je prvi u nizu objekata koji kreće u obnovu te će se na taj način Varaždinske Toplice pretvoriti u najveće gradilište u Varaždinskoj županiji.

Minerva je izgrađena 1981.godine, ukupno broji oko 400 kreveta u 260 soba. Posljednji veći zahtjev na zgradi Minerve bio je 2000. godine kada je bila rekonstrukcija 3.kata.

Ugovor o izvođenju radova potpisali su Mirko Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke Radnik građevinarstvo i građevinska industrija d.d. Križevci i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice dr. Denis Kovačić.

– Nakon gotovo 40 godina kreće se u obnovu naše Minerve. Minerva će promijeniti ruho, ali kako je i župan rekao samo, ruho nije dovoljno da bismo bili konkurentni na zdravstvenom i turističkom tržištu. Nakon energetske obnove ćemo početi raditi i na uređenju interijera. Ovo već sad diže standard, a truditi ćemo se to raditi i dalje. – naglasio je Kovačić.

Ovim projektom planiraju se zahvati u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade čime će se smanjiti troškovi za grijanje i električnu energiju, a poboljšat će se udobnost, kvaliteta zraka i zaštita od buke. Na postojećoj zgradi rehabilitacijsko-smještajnog objekta „Minerva“ za potrebe energetske obnove predviđeni su opsežni građevinski, strojarski i elektrotehnički radovi.

Energetska obnova uključivat će zahvate na toplinskoj ovojnici zgrade (vanjski zidovi, vanjski stropovi, grede i stupovi, vanjska stolarija, neprohodni ravni krovovi, kosi krovovi, prohodni ravni krovovi – terase) te popratne radove nužne za zahvate modernizacije strojarskih i elektrotehničkih sustava, zahvate modernizacije unutarnje rasvjete novom energetski visokoučinkovitom LED rasvjetom, izvedbu integrirane sunčane elektrane na krovovima zgrade te modernizaciju sustava GVHK – grijanje, ventilacija, hlađenje i klimatizacija te uspostavu centralnog nadzornog upravljačkog sustava.

Time će se godišnja potrošnja primarne energije smanjiti za 59,66 % u odnosu na godišnju potrošnju primarne energije prije provedbe mjera energetske obnove, a smanjit će se i emisija CO2 za 58,44 % te će zgrada iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred A+.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“

Na potpisivanju su prisustvovali i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije Slađana Miočić, predsjednik Upravnog vijeća SB Varaždinske Toplice Željko Bedeković i zamjenik ravnatelja Damir Mihalić.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje