Povežite se s nama

Međimurje

Zdravlje iz povrća: rajčicom protiv visokog tlaka

Objavljeno:

- dana

Rajčica (Lycopersicon lycopersicum) je jednogodišnja biljka s crvenim plodovima, koji imaju neobičnu poziciju između voća i povrća. Ova vrlo hranjiva namirnica u Europu je stigla sredinom 16. stoljeća nakon otkrića Amerike.

Pradomovinom rajčice smatra se Peru. Uzgajali su je i Asteci u Meksiku, a upravo prema astečkoj riječi „tomathe“ što znači „punašno voće“, rajčica je dobila ime u mnogim svjetskim jezicima (npr. “tomato” – eng., “Tomaten”-njem.). Danas je poznato više od stotinu različitih sorti, a boja ploda može biti crvena, žuta, narančasta, ljubičasta…

Rajčica ne sadrži oksalnu kiselinu, što je korisna informacija za ljude koji imaju kronične probleme s reumom i upalom zglobova. Riječ je o namirnici koja povećava izlučivanje vode iz organizma, blagonaklono djeluje na srce i krvotok, snižava krvni tlak…

Potiče apetit, regulira probavu…

Rajčica je bogata pektinima i mnogim organskim kiselinama koje potiču apetit, reguliraju probavu i aktiviraju probavne procese te sprečavaju negativno djelovanje štetnih bakterija. U zrelim plodovima nalazi se i likopen, kojeg karakterizira najjače antioksidativno djelovanje, dvostruko snažnije od beta-karotena i deset puta snažnije od alfa-tokoferola u neutraliziranju slobodnih radikala, od svih karotenoida prisutnih u namirnicama.

Redovita konzumacija rajčice smanjuje rizik oboljenja od karcinoma za do 35 posto. Bogat je izvor vitamina C, B, E i K. Od mineralnih tvari u rajčici prevladavaju kalij, kalcij, natrij, magnezij, željezo i bakar.

Primjena rajčice u gastronomiji prilično je raznolika. Najčešće se koristi u pripremi umaka i raznih vrsta salata, ali rajčice se jednako tako ukusno mogu pripremiti i u pećnici, prženjem, kuhanjem ili pirjanjem. Pripremate li umak za tjesteninu ili rižu, preporuča se skidanje kožice. Sve vrste omiljenih i popularnih pizza nezamislive su bez rajčice. Još nedozrele, zelene rajčice mogu se kiseliti i tijekom godine poslužiti kao klasična salata.

Zrele rajčice mogu se rezati, sušiti i takve spremati u staklenke zalivene maslinovim uljem te kasnije poslužiti kao dodatak svim vrstama jela. Svojim okusom rajčica jelima s kojima se poslužuje daje potrebnu dozu svježine i punoće. Omiljeno su povrće u pripremi hladnih predjela. Rajčice se lagano spremaju i za zimu, bilo da se smrznu, pasteriziraju cijeli ili narezani plodovi, a mogu se pripremati i koncentrati ili sokovi.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje