Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski “slatkiši” žele živjeti i biti aktivni kao sva druga djeca

Objavljeno:

- dana

PODRŠKA

Na području Međimurske županije samo u prva četiri mjeseca ove godine registrirano je četiri nova slučaja dijabetesa tipa I kod djece, što znači da je u županiji ukupno 28 djece oboljele od ove autoimune bolesti.

Ovom problematikom odnedavno se na području Međimurja bavi udruga “Međimurski slatkiši” koja okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje. Djeluju gotovo godinu dana i vrlo su aktivni, a jedan od glavnih ciljeva im je međusobno pružanje podrške, osobito roditeljima koji se tek suočavaju s djetetovom dijagnozom, ali i edukacija učitelja i drugog školskog osoblja jer je potrebno da svi znaju da u razredu imaju dijete oboljelo od dijabetesa te kako reagirati ukoliko dođe do neke kritične situacije. Predsjednica udruge Željka Đeri i sama je majka djeteta kojem je prije pet godina dijagnosticiran dijabetes.

Željka Đeri: ““Djeca s dijabetesom mogu normalno živjeti ali uz pojačanu kontrolu”

– To je autoimuna bolest, ne znaju se točno uzroci i naravno da se svaki roditelj pita zašto baš moje dijete. U svijetu, pa i kod nas, bolest je u porastu, također se ne zna zašto, ali tome vjerojatno pridonosi i sve bolja dijagnostika. Mi smo iz Šenkovca i prije pet godina, kad smo saznali za dijabetes, nismo znali ni jednu drugu obitelj koja s time živi. Nama sada dolaze roditelji s oboljelom djecom da se posavjetuju jer liječnici su bitni, ali i savjeti roditelja puno znače, kako se nositi s nekim svakodnevnim situacijama – govori Željka Đeri objašnjavajući kako su roditelji djeci daju redovito inzulin, određuju dozu koja im treba u odnosu na veličinu obroka, ali je važno i da ih postupno osamostaljuju kako bi stekli naviku da si sami redovito kontroliraju razinu šećera u krvi i određuju dozu inzulina.

– Može se normalno živjeti, ali uz pojačanu kontrolu i važno je dijete ne isključivati iz aktivnosti u kojima sudjeluju njihovi vršnjaci – ističe ona dodajući kako se njihova djeca bave i sportom, idu na natjecanja i školske maturalce, ali škole često traže od roditelja da svoju djecu prate na putovanjima.

Traže pratnju

– To nije ništa čudno, mi to razumijemo i u našim je školama zasad sve super po tom pitanju, no ima slučajeva, kao jedan u Zagrebu gdje su djetetu jednostavno rekli da ne može ići na maturalac, bez objašnjenja – govori i o nekim problemima s kojima se djeca i roditelji suočavaju. Za osamostaljivanje djece zato je vrlo važan ljetni edukativni kamp za djecu dijabetičare koji se održava u Puli jer tamo odlaze bez roditelja, ali imaju osmišljeni program i podršku tima liječnika i medicinskih sestara. Ove je godine za kamp prijavljeno petero djece iz Međimurja pa svi željno iščekuju susret s drugom djecom iz svih dijelova Hrvatske.

Za više informacija o udruzi možete se obratiti gđi. Đeri na broj mobitela 091/360-2288 ili ih potražiti na Facebooku.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje