Povežite se s nama

U fokusu

Uskoro počinje gradnja nove zgrade u krugu OB Varaždin koja će “udomiti” više hitnih ambulanti

Objavljeno:

- dana

Danas je u Općoj bolnici Varaždin, u zgradi Interne, održana početna konferencija projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 19.954.875 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 14.000.000 kuna, odnosno 70,31 %. Preostali iznos od 29,69 % osigurava Bolnica od čega mu 60% prihvatljivih troškova, odnosno 3.547.050 kuna dodjeljuje Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Ostatak osigurava Varaždinska županija.

Realizacijom ovog projekta doći će do izgradnje zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema omogućavajući smještaj hitnih prijemnih ambulanti – interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije na jednom mjestu. Ovo znači da će hitni pacijenti sve moći obaviti na jednom mjestu i poboljšat će se uvjeti rada za zaposlenike. Također, takva organizacija rada dovest će do učinkovitije i kvalitetnije zdravstvene skrbi za bolničke pacijente, a boljoj skrbi pacijenata pridonijeti će i osiguravanje nove i tehnološki suvremene medicinsko-tehničke opreme u novoizgrađenim prostorima.

Prostori objedinjenog hitnog bolničkog prijema nalazit će se u jedinstvenom objektu zajedno s Dnevnom bolnicom/jednodnevnom kirurgijom.

Podsjećamo da samo projekt Dnevne bolnice stoji gotovo 50 milijuna kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, u gotovo cijelom iznosu. Time ukupna investicija iznosi 70 milijuna kuna.

– Ova dva projekta bit će u istom objektu. Projekat je gotov. Sada ide javna nabava za izvođača radova i očekujem da ćemo tijekom ovog mjeseca imati odabranog izvođača. Ako ne bude žalbi možemo očekivati da će najkasnije za tri mjeseca početi radovi na gradnji novog objekta, a sve treba završiti do studenog 2020. godine. Neće se ujedinjavati službe i odjeli nego njihove hitne ambulante, jer trenutno se obrada hitnih pacijenata odvija na na devet različitih mjesta. Izgradnjom hitnog bolničkog prijema šest od devet radilišta bit će na jednom mjestu. Neće više biti lutanja, nego pacijent dolazi na jedno mjesto i tamo će biti kompletno “obrađen”. Preokrenuli smo priču, do sada su pacijenti išli liječniku, a sada liječnik dolazi pacijentu – objasnio je ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić.

Nova zgrada objedinjenih funkcija će biti neto površine oko 3000 četvornih metara, od čega se na objedinjeni hitni prijem odnosi 1000 četvornih metara. Nalazit će se kod glavnog ulaza u krug Bolnice, između zgrada Interne i Rendgena s mikrobiologijom.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić naglasio je da malo koja županija u Hrvatskoj u ovom trenutku ima toliko ulaganja u području zdravstva.

– Opća bolnica Varaždin napokon će dobiti objedinjeni hitni prijem, o kojem se priča više od 10 godina. Trebao je biti uređen u sklopu dogradnje i rekonstrukcije zgrade Kirurgije i drugih objekata u sklopu cjelovitog projekta izgradnje i uspostave svih sadržaja potrebnih Općoj bolnici Varaždin. Međutim, bivša županijska vlast taj projekt u osam godina nije uspjela realizirati. Mi smo uspjeli povući 14 milijuna kuna bespovratnog EU novca za uspostavu objedinjenog hitnog prijema, ali i dodatnih 50 milijuna kuna za uređenje prostora i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije. Sve to nalazit će se u potpuno novoj zgradi, a ukupno ulaganje vrijedno je 70 milijuna kuna – istaknuo je župan Čačić.

Na uvodnoj konferenciji prisustvovao je i pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić. Pozdrave su uputili i Jelena Spajić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao i Mislav Sovulj, pomoćnik ravnatelja SAFU-a.

– U drugoj fazi u planu je izgradnja zgrade centralnog operacijskog bloka s jedinicom intenzivnog liječenja, centralne sterilizacije, transfuzije i RTG-a, koji će spojnim hodnicima biti povezani s okolnim bolničkim zgradama. Projekt je vrijedan minimalno 300 milijuna kuna, a načelno postoji suglasnost Vlade da u sljedećem budžetu Europske unije omogući izgradnju bolnica – naveo je župan Čačić.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje