Povežite se s nama

Međimurje

Ljubomir Grgec, načelnik Općine Kotoriba: „Privukli smo 1000 eura po glavi stanovnika iz različitih fondova!“

Objavljeno:

- dana

Kao malo koja druga jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, Općina Kotoriba se dokazala u privlačenju novaca iz europskih fondova. Kotoriba svoj procvat u svakom pogledu može zahvaliti upravo kvalitetno pripremljenim projektima, koji su prepoznati i nagrađeni na nacionalnoj i europskoj razini. Znanje i upornost općinskih čelnika, načelnika Ljubomira Grgeca i njegova zamjenika Roberta Ujlakija, kao i složnost čitavoga sastava Općinskog vijeća, pretvorili su Općinu Kotoriba u moderan europski prostor poželjan za život.

– U posljednje dvije godine privukli smo putem europskih fondova i drugih izvora vanjskog financiranja više od 46 milijuna kuna, što je oko 7500 kuna po glavi stanovnika, odnosno oko 1000 eura – pohvalio se na početku razgovora načelnik Ljubomir Grgec.

Riječ je o projektima osmišljenima u općinskim prostorijama koji su uspješno realizirani ili se još uvijek provode.

– Među najvrednije projekte svakako spada opremanje Poduzetničke zone Jug. Riječ je o investiciji vrijednoj 11,5 milijuna kuna, za koju smo iz europskih strukturnih i investicijskih fondova dobili bespovratnih 9,2 milijuna kuna, dok je razlika osigurana u općinskom Proračunu. Ovim projektom omogućili smo da Poduzetnička zona dobije javnu rasvjetu, prometnicu i sustav oborinske odvodnje, čime se poduzetnicima kao nositeljima gospodarskog razvoja Kotoribe omogućuju uvjeti za nesmetani rad i daljnji razvoj – ističe Grgec.

Takve uvjete prepoznali su gospodarstvenici pa je sve više zainteresiranih za pokretanje poslovanja upravo u Kotoribi.

– To se najbolje vidi po popunjenosti radnih mjesta jer je Kotoriba gotovo bez nezaposlenih. Svatko tko želi raditi, posao može i pronaći – dodaje zamjenik načelnika Roberto Ujlaki.

Uvjeti za poslovanje, ali i život stanovnika s obje strane rijeke Mure, u skoroj će budućnosti biti još kvalitetniji. Razlog je potvrđivanje odluke o gradnji mosta preko Mure. Spajanjem Kotoribe i mađarskog Murakeresztura, put od 50 kilometara koji je sada potrebno prijeći bit će smanjen na realnih pet kilometara.

– Izgradnja mosta je od strateške važnosti, ne samo za Međimurje već i za cijelu Hrvatsku, ali i susjednu Mađarsku. Stvorit će se pretpostavke za otvaranje novog prometnog pravca koji će skratiti put do autoceste, ali i omogućiti našim ljudima da više ne trebaju voziti okolnim duljim putem. Otvaraju se prilike za jačanje turizma i gospodarstva, privlačenja novih investicija… – ustvrdio je Grgec.

Kotoriba je jedna od prvih općina koja je započela s provođenjem konkretnih mjera kojima se olakšava život mladima i njihovim obiteljima. Iz općinskoga Proračuna sufinancira se gradnja ili uređenje prve stambene nekretnine, a u rad je pušten i uređeni, dograđeni i opremljeni Dječji vrtić Kotoriba.

– Za uređenje Dječjeg vrtića dobili smo 4,3 milijuna kuna, što je u cijelosti financirano iz Programa ruralnog razvoja. Problem je nastao prilikom odabira izvođača jer se na javni natječaj javio jedan ponuditelj s ponudom većom od iznosa predviđenih troškova. No, Općina je spremno uskočila i vlastitim proračunskim sredstvima namirila razliku, tako da su mališani i njihove odgojiteljice 2. rujna dobili priliku ući u obnovljene prostorije Dječjeg vrtića – ustvrdio je Ujlaki.

Kotoriba kao malo koja druga općina u Međimurskoj županiji, ali i puno šire, svojim mještanima nudi puni komfor blizine javnih usluga. Pošta, ured Fine, medicinski laboratorij… samo je dio onoga što mještani imaju na dohvat ruke.

– Ta je ljestvica sada podignuta i više otvaranjem ispostave Hitne medicine u Kotoribi. Općina je uredila i prilagodila unutrašnjost dijela zgrade ambulante te djelomično opremila prostor. U Proračunu je za tu namjenu osigurano 450.000 kuna, dok je preostali dio dao Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije. Ne treba niti spominjati kolika je važnost imati u blizini uslugu hitne medicinske pomoći i koliki su životi spašeni u kratkom vremenu – rekao je Grgec.

Općina je za projekt obnove zgrade stare Osnovne škole dobila 6,9 milijuna kuna od ukupno potrebnih 9 milijuna pa će se razlika namaknuti putem Proračuna. Uspješno su okončani i radovi na obnovi Duge ulice vrijedni 3,8 milijuna kuna.

Dani šibe i ribe

Puno prije nekih drugih sredina, Općina Kotoriba započela je s brendiranjem svoje najveće i najpoznatije manifestacije „Dani šibe i ribe“. Događanje koje je preraslo granice Međimurja, svake godine zabavnim i tradicijskim programom privlači sve veći broj posjetitelja.

– Riječ je o manifestaciji koja je uspješno spojila tri najvažnije odrednice Kotoribe tijekom njezine povijesti – šibu, ribu i vlak! Naime, niz godina organiziramo besplatni vlak od Varaždina do Kotoribe i natrag, koji osim što omogućuje posjetiteljima da se bezbrižno zabave i opuste u Kotoribi, podsjeća da je upravo ova pruga bila prva u Hrvatskoj izgrađena davne 1860. godine. Manifestacija na zabavan način prikazuje tradiciju kotoripskoga kraja i cijeloga donjeg Međimurja. Tako ne samo da čuvamo običaje od zaborava, već ih s ponosom prezentiramo domaćim i stranim gostima! – ističe Roberto Ujlaki.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje