Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Izložbom radova Dominika Višnjića otvoreni su ovogodišnji Dani hajdine u Kućanima i Zbelavi

Objavljeno:

- dana

Hrvatska mitologija i narodna predaja dva su glavna motiva izložbe 19-godišnjeg Dominika Višnjića iz Zbelave kraj Varaždina, koja je otvorena danas, 21. rujna, u Društvenom domu u Kućan Marofu, u okviru obilježavanja Dana hajdine.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi mladog studenta prve godine Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i člana Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kućana i Zbelave „Hajdina“ od njezinog osnivanja 2012. godine. – Izložio sam djela inspirirana narodnom predajom, coprnicama, a najbitnija je priča o braći blizancima Ljelji i Ljelju koji nisu znali da su braća pa su se oženili. Zbog tog grijeha njihovi roditelji su odlučili potopiti svadbu. Priča je tragična te je bila glavna inspiracija za ovu izložbu čiji je naziv „Krej Plitvice tri su bile, jel’ su to ponevke vile?“. Ponevke su vile koje su se u podne kupale na potocima, a odgovor na to pitanje je „ne, to su zapravo bile coprnice“. Ova priča nije vezana samo uz ovaj kraj, već uz cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, a pronašao sam ju u knjizi autorice Marije Novak „Tragovi hrvatske mitologije“ i zapravo sam svoj završni rad posvetio ovoj priči – objasnio je Dominik, dodavši da se na izložbi mogu vidjeti i portreti – povijesni, obiteljski, posvećeni emocijama…koje je sam izradio. Ljubav prema tradiciji usadili su mu djed Đuro i baka Nada Kobal, koji su se oduvijek bavili tekstilom. Vrlo se ponosi i vještinom izrade narodnih nošnji, pa je tako prema originalu iz Gradskog muzeja Varaždin izradio repliku nošnje Kućana i Zbelave. – Ovo mi je prva samostalna izložba, no izlagao sam već i skupnim. Bit će toga još, vjerujem – zaključuje ovaj bivši učenik grafičkog smjera Srednje strukovne škole Varaždin. Na otvorenju izložbe govorila je i njegova srednjoškolska profesorica Mateja Rusak, mag. likovne pedagogije, koja je s mnogo riječi hvale opisala Dominika i njegov rad. – Uporan je, marljiv i predan svome cilju. Bio je jednostavan učenik koji je u svim nastavnim predmetima briljirao, otvorenog je uma, spreman usvojiti nove ideje te je svakim radom je sve više rastao. Plesao je i folklor, tako da smo se pronašli i na tome polju jer je i meni to zanimljiv i blizak segment. Zaista podupirem takav način razmišljanja i rada kao što je Dominikov – rekla je prof. Mateja Rusak. Dani hajdine trajat će sve do 29. rujna, a cilj ovakve manifestacije je očuvanje tradicijske kulturne baštine, posebice onoga što je posebno za Kućane i Zbelavu, objasnila je predsjednica Udruge „Hajdina“ Ružica Levatić. – Prvoga dana osmih po redu Dana hajdine upriličili smo izložbu likovnih radova Dominika Višnjića, a do nje je došlo spontano. Na sastanku Udruge pokazao je radove kojima je primljen na Akademiju kao prvi na listi u praktičnim radovima i oduševio nas je. Riječ je radovima koji imaju svoju priču, prožeti su tradicijom koju Dominik izuzetno voli i drago nam je da je upravo ova izložba otvorila ovu manifestaciju. Njegova priča o mitologiji tiče se svih nas i ako promotrimo ta predanja, baštinu, vidimo da priču možemo pronaći i drugdje, ne samo u kulturi Hrvata – objasnila je Ružica Levatić. Izložba je otvorena do 26. rujna, a pojedinci i grupe mogu se javiti na broj mobitela 097/783-5633.

Što nas još očekuje na Danima hajdine? U utorak, 24. rujna – cjelodnevni posjet učenika Srednje gospodarske škole iz Križevaca, poljoprivredni smjer. Posjetit će OPG Pocedulić i OPG Petrović te VII. osnovnu školu Varaždin, U petak, 27. rujna – u društvenom domu u Kućan Marofu u 17 sati započinje „Hajdinska večer“, nastup Hajdina benna i Tamburaškog orkestra Varaždinske glazbene udruge, U nedjelju, 29. rujna – u šatoru iza ugostiteljskog objekta „Buba“ u 16 sati počinje centralna priredba Dana hajdine 2019. U 14 sati na redu je blagoslov u župnoj crkvi uskrsnuća Isusova u Kućan Marofu, a pola sata kasnije održat će se demonstracija žetve na polju heljde iza crkve. U 14:15 sati slijedi mimohod do mjesta priredbe, a u 15:15 sati očekuje se pucanj iz kubura kuburaškog društva „Glasna kubura“ Kamenica. U 15:20 održat će se demonstracija starih zanata, košaraštva, ručnih radova – lepoglavska čipka, rad na stopi… Od 16 sati nastupaju KUD Kupljenovo, zbor Kapela Paulina Warasdin, Folklorno tamburaški ansambl „MAK“ Trnovec, Sonja Mikulić i folklorna grupa VII. osnovne škole Varaždin.

Život i društvo

Varaždinci danas sve do podneva u centru grada mogu doznati sve o reanimaciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježava se 08. svibnja u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa  8.-15. svibnja.

 Društvo Crvenog križa Varaždinske županije tim povodom organizira niz aktivnosti. Jedno od događanja bit će prezentacija pružanja Prve pomoći unesrećenim osobama, odnosno upoznavanje sa pravilnim postupkom reanimacije. Tom prigodom, građani će se moći upoznati sa aktivnostima, radom i djelovanjem Crvenog križa.

Prisutnima će biti dostupno besplatno mjerenje vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka.

 Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenog križa čestitamo Svjetski dan crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Pozivamo sve građane da dođu 08.05.2024.godine na Franjevački trg, ispred Grgura Ninskog u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, na druženje uz kavu i sokove.

Očuvajmo humanost, spoznajmo važnost solidarnosti i zamislimo koliko bi svijet bio bolji kada bi svatko od nas dao svoj doprinos.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iz varaždinske Bolnice poručili: Budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 5. svibanj Svjetskim danom higijene ruku u zdravstvenim ustanovama i pokrenula globalnu kampanju „Spasimo živote – perimo naše ruke” koja se obilježava širom svijeta.

U kampanju se uključila i Opća bolnica Varaždin zajedno s Društvom za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi HUMS-a, prepoznavši važnost prakse higijene ruku, kao i aktivnog promicanja svijesti o ključnoj ulozi te praske u očuvanju zdravlja pacijenata i osoblja.

Svjetski dan higijene ruku u varaždinskoj bolnici tako je obilježen u utorak predavanjem na temu “Čiste ruke spašavaju živote”, a nastaviti će se 9. svibnja u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof i Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Željka Gajski, istaknula je kako je higijena ruku najstarija, najjednostavnija, najefikasnije i najjeftinija mjera smanjenja infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, istaknuvši kako je ona neizostavan faktor kada se govori o sigurnosti bolesnika u zdravstvenoj ustanovi.

– Naša bolnica posvećena je kontinuiranom unaprijeđenju standarda kvalitete zdravstvene skrbi, a higijena ruku jedan je od temeljnih stupova na kojima se temelji naša praksa. Kroz ove aktivnosti želimo podići svijest o važnosti higijene ruku među našim zaposlenicima -rekla je Gajski te dodala kako su u bolnici svjesni da su intrahospitalne infekcije ozbiljan izazov s kojim s suočavaju zdravstvene ustanove diljem svijeta.

– Opća bolnica Varaždin kontinuirano radi na implementaciji najviših standarda prevencije, uključujući pravilnu higijenu ruku, čišćenje i dezinfekciju prostora te edukaciju osoblja i pacijenata – poručila je Gajski.

Svjetski dan higijene ruku Opće bolnice Varaždin podržala je i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, Larisa Čmelak.

– Jedan od ciljeva Odjela za kvalitetu Opće bolnice Varaždin je promicanje svijesti o važnosti higijene ruku, zato smo jako ponosni na naše medicinske sestre iz tima za kontrolu bolničkih infekcija što su danas pripremile kvalitetno i edukativno predavanje o važnosti higijene ruku. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Spasimo živote – perimo naše ruke”. Podsjetila bih javnost i zdravstvene djelatnike na važnost racionalne primjene antibiotika. Zbog ljudske neracionalne primjene antibiotika, bakterije stvaraju pametne mehanizme pomoću kojih razvijaju otpornost na antibiotike, stoga imamo velik broj multirezistentnih bakterija s kojima se borimo svaki dan. Molim vas, budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno kako bismo spasili živote – poručila je Čmelak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje