Povežite se s nama

Život i društvo

I ove će školske godine naši srednjoškolci učiti o financijama, kreditima, štednji, poduzetništvu…

Objavljeno:

- dana

„Financijska pismenost i poduzetništvo“ naziv je projekta Savjeta mladih Varaždinske županije koji će se nastaviti provoditi u novoj školskoj godini u srednjim školama s ciljem da učenici steknu važna znanja o osobnim financijama, kreditima, štednji, a i o poduzetništvu.

Projekt se počeo provoditi prošle školske godine, a sada se s njegovim provođenjem nastavlja u obliku interaktivnih radionica i pub quizova, istaknuto je danas, 11. listopada, na predstavljanju u Županijskoj palači.

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak je naveo da Županija podržava projekt s obzirom na to da je važan za mlade ljude.

– Iako je predviđeno da učenici srednjih škola znanja o financijskoj pismenosti stječu u okviru građanskog odgoja, to područje je zanemareno. Projekt Savjeta mladih Varaždinske županije doprinijet će osvježavanju obrazovnog sustava, a mi u Županiji ćemo im omogućiti da lakše dođu do škola budući da ćemo projekt prezentirati i na Kolegiju ravnatelja – rekao je zamjenik Paljak.

Predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki je napomenuo da će ove godine pojačati komunikaciju sa školama.

– Projekt je prošle godine proveden u devet srednjih škola u Varaždinskoj županiji, a osobno mi je drago da je naišao na pozitivne reakcije javnosti. Odlučili smo pojačati komunikaciju sa svim školama kako bi omogućili svim učenicima da sudjeluju u radionicama – rekao je Lukavečki.

Voditelj radionica je profesor matematike Krunoslav Habunek. – Učenici će imati priliku naučiti nešto više o tome kako balansirati svoj osobni budžet, kako otvoriti račun u banci, naučit će o kreditima, školovanju i mnogim drugim bitnim financijskim pitanjima – najavio je.

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Motori su blagoslovljeni u Petrijancu, pa je uslijedila prava fešta u organizaciji MK Sjeverozapad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

MK Sjeverozapad u subotu, 27. travnja organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret održan je kod crkve u Petrijancu u popodnevnim satima, a potom je uslijedio druženje na prostoru Lovačkog društva Fazan u Optujskoj ulici.

Za sve je spremljen besplatan grah te rock svirka, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje