Povežite se s nama

U fokusu

Suci u nadležnosti Županijskog suda u Varaždinu lani osudili najviše maloljetnika u državi

Objavljeno:

- dana

U nadležnosti Županijskog suda u Varaždinu tijekom 2018. godine najviše je osuđenih maloljetnika za kaznena djela u državi!

Podatak je to iz nacionalnoga statističkog izvješća Državnog zavoda za statistiku pod nazivom “Maloljetni počinitelji kaznenih djela, prijave, optužbe i osude u 2018. godini”.

Tema je zanimljiva i u svjetlu istrage protiv skupine mladića u Zadru koji su završili u istražnom zatvoru zbog silovanja maloljetne djevojke u slučaju koji je šokirao Hrvatsku.

U 2018. sva državna odvjetništva donijela su odluku u povodu prijave za 1196 maloljetnih počinitelja kaznenih djela, što je za 24,1 % manje nego u 2017. godini. Lani je bilo 347 optuženih maloljetnih osoba, što je za 8,7 % manje nego u godini prije.

U 2018. kazne i druge mjere izrečene su za 302 maloljetne osobe. Od toga su izrečene 264 odgojne mjere (87,4 %) te devet kazni maloljetničkog zatvora i 29 pridržaja maloljetničkog zatvora (nešto poput uvjetnog zatvora za maloljetnike). Od svih kaznenih djela koja su počinili maloljetnici u 2018., najveći je broj kaznenih djela protiv imovine. Udio ženske populacije kod osuda je 11,3 %.

Također, zanimljivo je da od 1999. do 2018. iz godine u godinu pada broj kazneno prijavljenih i osuđenih maloljetnika. Tako je 1999. osuđeno 697 maloljetnika, a lani njih 302.

Kad se govori o nadležnosti Županijskog suda u Varaždinu, žalosno je da je on je prvi u državi po broju kaznenih prijava, podignutih optužnica i osuda za navedena djela. Kada se vode statistike u ingerenciji Županijskog suda u Varaždinu, taj je sud zasebna institucija koja sudi teža kaznena djela građanima s područja Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije. Ali on je i nadležan za Općinski sud u Varaždinu, Općinski sud u Čakovcu i Općinski sud u Koprivnici.

Od već spomenutih 1196 kaznenih prijava u cijeloj Hrvatskoj, najviše ih je u nadležnosti Županijskoga državnog odvjetništva u Varaždinu, njih 165. Čak je i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu drugo po redu, iza Varaždina, sa 154 prijavljene maloljetne osobe. Ako dodatno seciramo varaždinsku brojku, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu prijavilo je sedam maloljetnika, a u njegovoj nadležnosti su i općinska odvjetništva. ODO u Čakovcu prijavilo je 80 maloljetnika, ODO u Koprivnici 45, a ODO u Varaždinu 33.

Nijedan maloljetnik u domeni ŽDO-a Varaždin nije prijavljen za ubojstvo, ali sedam ih je prijavljeno za nanošenje tjelesnih ozljeda. U najviše slučajeva kazneno su prijavljeni za krađu, visoko su zastupljena kaznena djela droge, a pojavi se i poneko razbojništvo. U slučaju dvojice maloljetnika radilo se o djelima protiv spolne slobode. U jednom lanjskom slučaju maloljetnik je kazneno prijavljen za silovanje, a u drugom za spolno uznemiravanje, ali ni u jednom navedenom slučaju optužnica nije podignuta.

Osuđeni

Od ukupnog broja kazneno prijavljenih maloljetnika, odnosno njih 165 koje je prijavilo ŽDO Varaždin, kod sudova u nadležnosti Županijskog suda u Varaždinu optuženo ih je 77, i to sedam kod Županijskog suda u Varaždinu, 35 kod Općinskog suda u Čakovcu, 26 kod Općinskog suda u Koprivnici i devet kod Općinskog suda u Varaždinu.

Osuđene su 74 osobe mlađe od 18 godina. Po svim navedenim brojkama na razini države prednjači Županijski sud u Varaždinu. Na Županijskom sudu u Varaždinu osuđeno je šest maloljetnika, na Općinskom sudu u Čakovcu 33, u Koprivnici 26, a na Općinskom sudu u Varaždinu devet. Od toga ih je sedam kažnjeno maloljetničkim zatvorom. Ovo je također velika brojka jer je u cijeloj zemlji izrečeno ukupno devet kazni maloljetničkog zatvora.

Sud u Čakovcu

Kada se gledaju sudovi pojedinačno tijekom 2018., najviše maloljetnika je osudio Općinski kazneni sud u Zagrebu, njih 62, a slijedi Općinski sud u Čakovcu s 33 osude. Velika je to brojka u ukupnom broju stanovnika za Međimurje, u kojem živi znatno manje ljudi nego na zagrebačkom području.

Policijska uprava međimurska već je napravila nekoliko istraživanja kretanja kriminaliteta na svom području, iz kojih je vidljivo da su u visokom postotku u izvršenje kaznenih djela uključeni pripadnici romske nacionalne manjine, ponekad i maloljetnici. Naravno, radi se o manjem, problematičnom dijelu manjine, a najčešća kaznena djela u koja su uključeni su krađe. U tom svjetlu mogu se protumačiti i brojke o velikom broju osuđenih maloljetnika na Općinskom sudu u Čakovcu. Osude na Općinskom sudu u Čakovcu čine gotovo polovicu svih osuda u ingerenciji Županijskog suda u Varaždinu.

Prethodne godine

I godinu prije, 2017., po osudama maloljetnika suci u nadležnosti Županijskog suda u Varaždinu bili su drugi u državi. Suci u nadležnosti Županijskog suda u Zagrebu osudili su 64 maloljetnika za kaznena djela, a varaždinski 50. U Hrvatskoj je 2016. godine osuđeno 365 maloljetnika, ponovno najviše kod sudaca u nadležnosti Županijskog suda u Varaždinu, 77. Prije tri godine na drugome mjestu sa 69 osuda bili su suci u nadležnosti Županijskog suda u Osijeku.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje