Povežite se s nama

U fokusu

Kada će se mještani u blizini rijeke Drave konačno moći osjećati sigurnima od poplava?

Objavljeno:

- dana

Početak studenoga prije sedam godina mještani Pušćina i okolice s međimurske te Otoka Virje i okolice s varaždinske strane ne pamte po dobru.

Naime, iz Slovenije je u Hrvatsku tijekom noći s 5. na 6. studenoga 2012. stigao veliki vodeni val koji je stvorio brojne probleme pa je tako u Strmcu Bukevskom kod Velike Gorice duž zečjeg nasipa raspoređeno 15 tisuća vreća s pijeskom, dok kod Otoka Virje nasip koji je štitio mjesto od nabujale Drave nije izdržao pod pritiskom.

Zbog izlijevanja Drave zatvoren je Granični prijelaz Trnovec, iz istog je razloga, izlijevanja rijeke Mure, tada bio zatvoren malogranični cestovni prijelaz Sveti Martin na Muri – Hotiza, dok su u jedinicama lokalne samouprave kojima prolaze Mura i Drava proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Rekordni protok rijeke Drave tada je kod HE Varaždin iznosio čak 3300 kubičnih metara u sekundi, dok je vodostaj Drave na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije okarakteriziran pojavom do koje dođe “jednom u tisuću godina”.

Za buduće generacije

Posljedice neki mještani navedenih naselja osjećaju još i danas: brojne su kuće bile poplavljene, imovina pod vodom i uništena… no, rekonstrukcija nasipa tek predstoji.
– Prošlo je već sedam godina od poplave u Pušćinama, a nasipu, za koji su rekli da će ojačati, ni traga, ni glasa, samo je obnovljen onaj dio gdje je nasip prokopan… Bilo je riječi da bi sanacija išla odmah nakon poplave, a sad postoje glasine da će se izravnati ovaj dio od Pušćina prema Gornjem Hrašćanu – ogorčen je čitatelj Regionalnoga tjednika s područja Općine Nedelišće (podaci poznati redakciji).

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania odgovara da je “Općina postupala u sklopu svojih ovlasti i nadležnosti prilikom izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju nasipa, kao i kod postupka izrade Elaborata zaštite okoliša. Općina Nedelišće je također u suradnji sa Hrvatskom vodama, u svrhu ubrzanja postupka ishođenja potrebnih akata za gradnju predmetnog nasipa, sudjelovala u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima parcela – žitelja s područja Općine. Cjelokupna procedura izrade projektno-tehničke dokumentacije se odužila na predugi vremenski period, ako se u obzir uzme da su prvi razgovori oko potrebe rekonstrukcije predmetnog nasipa započeli još 2013. godine.”

Ocjena procjene

Nedavno je na mrežnim stranicama Međimurske županije osvanula Informacija o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za zahvat rekonstrukcije nasipa Pušćine. Budući da su Hrvatske vode, koje izvode radove, sve potrebne dozvole prikupile još 2015. godine, zanimalo nas je zbog čega radovi nisu započeli još tada. Iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije dobili smo sljedeći odgovor:

– Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije, po zahtjevu Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda (Varaždin, Međimurska 26b), 9. srpnja 2015. godine izdao je imenovanom podnositelju zahtjeva, sukladno propisima koji reguliraju upravno područje zaštite okoliša i prirode, rješenje da za namjeravani zahvat, rekonstrukciju nasipa Pušćine, nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš, niti je pak potrebno provesti glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, pri čemu je tim rješenjem određeno da isto prestaje važiti, odnosno da se ukida, ako imenovani nositelj zahvata u roku od dvije godine od dana izvršnosti tog rješenja ne podnese zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, odnosno drugog akta, sukladno posebnom propisu. Tim je rješenjem također određeno da se njegovo važenje, na zahtjev nositelja zahvata, moglo produžiti za još dvije godine, ako nije došlo do promjene uvjeta utvrđenih tim rješenjem.

U konkretnom slučaju, predmetno rješenje od 9. srpnja 2015. godine prestalo je važiti iz razloga što, iz službene evidencije ovog Upravnog odjela, proizlazi da imenovani nositelj zahvata nije podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole u roku od dviju godina od dana izvršnosti rješenja, niti pak je zatražio produljenje važenja tog rješenja za još dvije godine. Slijedom toga, kako je predmetno rješenje prestalo važiti ‘ex lege’, Hrvatske vode ponovo su od ovog Upravnog odjela zatražile izdavanje novog rješenja s osnova propisa kojima se regulira zaštita okoliša i prirode, točnije zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za rekonstrukciju nasipa Pušćine. Po tome zahtjevu Upravni odjel postupa i u postupku je rješavanja te je informacija o tome objavljena na službenim stranicama Međimurske županije.

Elaborat i izvedba

Kako stoji u Elaboratu zaštite okoliša za potrebe ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, koji je izradila tvrtka Geonatura iz Zagreba, nasip Pušćine se nalazi uz lijevu obalu rijeke Drave uzvodno od varaždinskih mostova. Početak mu se nalazi na spoju s trupom državne ceste D-3 kod Gornjeg Kuršanca, a na uzvodnom kraju se spaja s nasipom Gornji Hrašćan. Izgrađen 1966. godine, od plavljenja velikih voda rijeke Drave štiti naselja Pušćine i Gornji Hrašćan te Zonu male privrede Pušćine. Duljina predmetnog nasipa iznosi 3,9 kilometara. Sadašnja širina krune nasipa je tri metra, nagib pokosa na vodnoj strani iznosi 1:2, dok je pokos na branjenoj strani 1:1,5. Prilikom velike poplave u studenome 2012. godine pokazalo se da nasip svojom visinom ne štiti s dovoljnom sigurnošću te da je potrebno pristupiti njegovoj rekonstrukciji. Odlučeno je da se kruna nasipa podigne za pola metra iznad nivoa vode protoka od 2.900 kubičnih metara, koji je dobiven dvodimenzionalnim matematičkim modelom.

 

Stoga će se podizanje krune izvesti s pola na 1,5 metara. Kruna će se proširiti na četiri metra i bit će izvedena od tucanika, kako bi se njome moglo prometovati prilikom održavanja nasipa. Nagibi oba pokosa će se ublažiti i iznosit će 1:3. Uz nožicu nasipa s branjene strane formirat će se servisni put od šljunčanog materijala širine od četiri metra. Zbog podizanja krune nasipa, ublažavanja pokosa i formiranja servisnoga puta, doći će do značajnijeg povećanja dimenzija nasipa. Kako bi se nasip sa servisnim putom uklopio u postojeću česticu u vlasništvu Hrvatskih voda, bit će potrebno njegovo izmještanje na vodnu stranu za 12 – 20 metara. Zbog izmještanja položaja nasipa i spoja sa nasipom Gornji Hrašćan, nasip Pušćine skraćuje se s 3,9 kilometara na 3,5 kilometara.

Izmjene Zakona

Na upite o projektu te zbog čega valja izraditi novi Elaborat zaštite okoliša odgovorio nam je direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, Danijel Bunić, dipl. ing. građ.

– Pripreme za projektnu dokumentaciju započele su 2014., a izrada glavnoga projekta rekonstrukcije nasipa Pušćine je ugovorena godinu kasnije. Nakon toga su započele aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih radnji i otkupu zemljišta za proširenje. Tijekom provedbe procedure rješavanja imovinsko-pravnih aktivnosti došlo je do potrebe izmjene glavnoga projekta koja je ugovorena 2017. Glavni projekt rekonstrukcije nasipa Pušćine je dovršen u rujnu 2018. godine. Nakon toga su ishođene sve potrebne potvrde na glavni projekt od javnih tijela koja su izdale posebne uvjete građenja. U međuvremenu je zbog proteka vremena prestalo važiti Rješenje o uvjetima zaštite prirode iz srpnja 2015. i došlo je do izmjena Zakona o zaštiti prirode te je postojeći Elaborat za zaštitu okoliša postao nevažeći.

Radi toga je za dobivanje novog Rješenja o uvjetima zaštite prirode bilo potrebno izraditi novi Elaborat zaštite okoliša, koji će biti usklađen s važećom zakonskom regulativom. Hrvatske vode su ove godine naručile izradu novog Elaborata. Dokument je u rujnu 2019. predan u nadležni Upravni odjel na ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš te se u studenome očekuje dobivanje Rješenja, a nakon toga i građevinske dozvole.

Slijedom iznesenog, ova investicija bi bila spremna za početak u sljedećoj godini, a i završena u roku od dviju godina od početka. Ukupna investicija je procijenjena na 28,5 milijuna kuna – objašnjava Bunić.

Mještanima Pušćina i okolnih mjesta preostaje, dakle, samo da budu strpljivi dok birokracija ne odradi svoje. Nadajmo se samo da je teza o “jednom u tisućljeće” doista istinita…

U fokusu

Lepoglava: Klima se jako promijenila, a poljoprivrednici se još uvijek nisu prilagodili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domu kulture u Lepoglavi u srijedu, 8. svibnja, održan je prvi sastanak partnera u projektu – Utjecaj klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske, kojeg provode Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad, kao vodeći partner, te lokalne akcijske grupe Izvor i PRIZAG.

Kako je istaknuto na ovom sastanku, posljednjih godina svjedočimo klimatskim promjenama, koje posebno utječu upravo na poljoprivredni sektor, stoga je cilj ovoga međuteritorijalnog projekta suradnje lokalnih akcijskih grupa – podizanje svijesti poljoprivrednika o utjecaju promjene klime na poljoprivrednu proizvodnju te o nužnosti uvođenja agrotehničkih mjera i novih kultura kojima se ublažava utjecaj klimatskih promjena.

– Ovaj je projekt osmišljen iz potrebe. Svi naime, svjedočimo o klimatskim promjenama, a da se klima doista promijenila u posljednjih 30 godina potvrdila je i studija Državnog hidrometeorološkog zavoda. No, ono što se nije promijenilo su agrotehnološke mjere. Na terenu je vidljivo da naši poljoprivredni proizvođači nisu spremni na te promjene i da im se nisu prilagodili. Ovim projektom nastojimo pokazati kako je promjena klime utjecala na ratarstvo i povrćarstvo u ovom dijelu Hrvatske, gdje su te poljoprivredne grane najzastupljenije, te koje agrotehnološke mjere valja primjenjivati kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena – istaknuo je na otvaranju prvog sastanka o utjecaju klimatskih promjena voditelj ovog projekta, klimatolog mr. sc. Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Agrotehničke mjere za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena

Tijekom provedbe projekta na pet lokacija, u Bednji, Varaždinu, Ludbregu, Koprivnici i Novom Marofu prikupljat će se vrijednosti temperature tla na 7 dubina i vlažnosti tla na 5 dubina. Na temelju prikupljenih podataka te meteoroloških mjerenja nastalih u zadnjih 30 godina izradit će se sveobuhvatna analiza poljoprivrednih kultura i agrotehničkih mjera kojima bi se ublažio utjecaj klime i povećala poljoprivredna proizvodnja te tako osigurala održivost poljoprivredne proizvodnje sjeverne Hrvatske.

Projekt Utjecaj klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske, vrijedan je 136 tisuća i 200 eura, a financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (3. Natječaj za provedbu tipa operacije 19.3.2. »Provedba aktivnosti projekta suradnje«).

– Provedbom ovog projekta želimo povezati znanost i praksu, kako bi se naši poljoprivredni proizvođači što brže i bolje prilagodili klimatskim promjenama kojima svjedočimo. I ovog proljeća na području Grada Lepoglave proglašena je prirodna nepogoda zbog mraza, ponovo su pozebli vinogradi i voćnjaci, tako da ove godine nećemo imati oraha, trešnji, marelica, urod u vinogradima će biti ponovo manji. Suočeni smo i sa čestom pojavom klizišta, zbog obilnih padalina, ali i s dugotrajnim sušama. Klimatske promjene nanose ogromne štete našim poljoprivrednicima, ali i svim drugim dionicima na ruralnom području. Ovim projektom zato želimo i kroz provedbu informativno – edukacijskih aktivnosti podići razinu znanja o klimatskim promjenama te načinima za ublažavanje njenih utjecaja na poljoprivredni sektor na području tri lokalne akcijske grupe koje sudjeluju u ovom projektu – istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad i gradonačelnik Lepoglave.

Stare se navike moraju mijenjati

Projekt će se provoditi na području Koprivničko-križevačke županije, Krapinsko – zagorske županije, Međimurske županije, Varaždinske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

– Ovo je vrlo važan i zanimljiv projekt, jer napokon počinjemo ozbiljno govoriti o klimatskim promjenama koje doživljavamo. Klima koja se očito promijenila, promijenila je već puno toga u našim životima, a posebno u životima onih koji žive od poljoprivrede. No, tvrdoglavo ostajemo vjerni starim običajima, a moramo ih mijenjati. Ovaj će projekt pomoći da naši poljoprivrednici osvijeste tu nužnost i da se što bolje prilagode toj velikoj promjeni – rekao je Dubravko Bilić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Izvor i gradonačelnik Ludbrega.

O važnosti ovog projekta na prvom sastanku projektnih partnera govorila je i Nevenka Benjak, predsjednica Lokalne akcijske grupe PRIZAG.

– Ovaj će projekt biti od velike koristi ne samo poljoprivrednicima, nego i svim drugim dionicima razvoja na ruralnom području, a pogotovo onima koji kreiraju politike. Klimatske promjene su evidentne i svi im se moramo prilagoditi. Zato je ovaj projekt međuteritorijalne suradnje lokalnih akcijskih grupa, u kojem sudjeluje i LAG PRIZAG, od velike važnosti kako bi se stvorili uvjeti da poljoprivredni proizvođači promijene stare navade i da se prilagode klimatskim promjenama, kako bi u budućnosti ostvarivali veće prinose i kvalitetnije životne uvjete – naglasila je predsjednica LAG-a PRIZAG.

Tijekom provedbe projekta bit će izrađen i mrežni portal, online platforma koja će sadržavati informacije korisne za poljoprivrednike, koje će uključivati i smjernice te savjete za prilagodbu praksi uzgoja, a projektni partneri će organizirati i edukativne radionice za poljoprivrednike o klimatskim promjenama, novim agrotehničkim mjerama i novim poljoprivrednim kulturama. Projekt će završiti u svibnju sljedeće godine, a potom će se održivost projekta osigurati kroz redovnu djelatnost partnerskih lokalnih akcijskih grupa.

Nastavite čitati

U fokusu

Zašto su mirovine manje nego prošli mjesec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pojedini umirovljenici neugodno su iznenađeni manjim mirovinama na svojim računima nego prošlog mjeseca.

Stoga portal Mirovine.hr podsjeća da je riječ o usklađenjima.

Mirovine se usklađuju dvaput godišnje prema rastu cijena i plaća, u siječnju i srpnju, a u odnosu na prethodno polugodište. Isplata povećanog iznosa isplaćuje se kasnije sa zaostacima, jer Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje čeka podatke Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći, koja se za prosinac računa tek u veljači. Nakon toga HZMO donosi službenu odluku o većim mirovinama za ožujak, s isplatom u travnju, pri čemu isplati zaostatke za siječanj ili veljaču, piše Mirovine.hr.

Mirovine su od siječnja povećane za 4,19 posto. Primjerice, ako umirovljenik ima 480 eura mirovine, njegova mjesečna primanja rasla su za oko 20 eura. Njemu je u travnju tako isplaćeno 20 eura više za ožujak, ali isplaćena mu je i razlika za siječanj i veljaču po 20 eura, jer usklađivanje vrijedi od siječnja.

To znači da je u travnju dobio 60 eura veću mirovinu. Na isplati u svibnju, mirovina mu je manja za 40 eura, jer mu se nastavlja isplaćivati povećanje od 20 eura mjesečno, bez 40 eura za siječanj i veljaču.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje