Povežite se s nama

U fokusu

Pula se odužila pilotu Boroviću za sva vremena mega spomenikom. Što čekaju Kneginec i Varaždin?

Objavljeno:

- dana

Ono što su godinama propuštaju napraviti čelnici Općine Kneginec Gornji i Grada Varaždina, u petak su realizirali Puljani. Naime, u njihovom gradu je jučer, 15. studenoga, svečano otvorena vojarna Hrvatski branitelji Istre, čijim ulazom dominira spomenik koji simbolizira poduhvat legendarnog kneginečkog pilota Danijela Borovića.

U vojarni u Puli predviđen je razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, zatim Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Uz članove obitelji branitelja poginulih tijekom razminiranja aerodroma Pula, svečanosti su nazočilli predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i drugi predstavnici MORH-a te područne i lokalne samouprave.

Na početku svečanosti, ispred vojarne Hrvatski branitelji Istre otkriveno je spomen-obilježje u znak sjećanja na prelet borbenog zrakoplova MiG-a 21 pilota pukovnika Danijela Borovića, a otkrio ga je upravo pukovnik Borović zajedno s umirovljenim brigadirom Željkom Jelenićem.

Naime, riječ je o zrakoplovnom eksponatu koji simbolizira junački pothvat pilota Danijela Borovića koji je 4.veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava, unatoč svim nedaćama, borbenim avionom MiG-21 uspješno sletio u 92. zrakoplovnu bazu Pula.

U svom obraćanju okupljenima ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako se ovim strateškim projektom povratka Hrvatske vojske u Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin, Udbinu te Pulu, pobjednička Hrvatska vojska vraća tamo gdje prirodno i pripada – među svoj hrvatski narod.

U čast herojskom činu postavljen MIG-21 ispred ulaza u vojarnu u Puli

U ovoj prigodi, ministar obrane osvrnuo se i na spomen-obilježje ispred ulaza u vojarnu postavljeno u znak sjećanja na maestralni prelet pukovnika Danijela Borovića s MiG-om 21 te njegovo slijetanje u nekadašnju zrakoplovnu bazu u Puli.

– On se kao i njegov prethodnik Rudolf Perešin odlučio na taj beskompromisan čin, pokazavši svu snagu i odlučnost hrvatskog čovjeka u borbi za slobodu i u gotovo nemogućnim uvjetima postao prvi hrvatski vojni pilot koji je svojim zrakoplovom sletio na hrvatsko tlo – naglasio je ministar i podsjetio na značaj hrvatskih pilota i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za vrijeme Domovinskog rata.

– Kada su nam u operaciji oslobađanja juga pružili zračnu potporu, ništa nas nije moglo zaustaviti. Stoga bi bilo povijesno nepravedno da naš narod koji ovdje živi, bude lišen prisutnosti hrvatskog vojnika i Hrvatske vojske koju je taj isti narod stvorio u tako teškim trenucima – rekao je Krstičević.

A prave zračne potpore pobjedničkoj hrvatskoj vojsci ne bi bilo bez Danijela Borovića koji je zajedno s  Rudolfom Perešinom radio na formiranju 1. lovačke eskadrile HRZ-a čiji je zamjenik zapovjednika bio od 1993. do 1995. godine, a od 1995. do 2003. i njen zapovjednik.

Na tim funkcijama, Danijel Borović sudjeluje u svim važnim akcijama Domovinskog rata za koje dobiva i pripadajuća odlikovanja i pohvale.

Nažalost, u svojoj sredini Borović nije dočekao da se postavi adekvatno obilježje u spomen na njegov poduhvat iz Domovinskog rata, iako HRZ Varaždinu već godinu dana nudi čak dva HRZ-ova otpisana MiG-a 21. Dobit će ih drugi…

Više o svemu pročitajte OVDJE

 

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje