Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Varaždinski srednjoškolci kod Bihaća ušli u podzemne aerodromske tunele Željave

Vanja Borović

Objavljeno:

- dana

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i vrhunski pilot nadzvučnih borbenih zrakoplova Danijel Borović u subotu se odlično snašao u ulozi voditelja skupine srednjoškolaca koji su s njihovim njihovim profesora i mentorima odlučili razgledati aerodrom Željava.

Riječ je, podsjećamo, o kompleksu podzemnog objekta Klek, odnosno najvećem podzemnom aerodromu i nekadašnjoj zrakoplovnoj bazi Jugoslavenske narodne armije, lociranoj na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u blizini Bihaća.

– Varaždinska županija, kao dio ETC Hrvatska (European Talent Centre Croatia), danas ima 12 centara izvrsnosti, među kojima je i Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest, gdje učenik(ca) za jednu godinu bira jedan od deset ponuđenih modula. U Grupi za obilazak bili su ravnateljica 2. gimnazije Varaždin, prof. Višnja Horvat, voditelj Centra za izvrsnost nacionalne povijesti prof. Nikola Slunjski s još 5 mentora i tridesetak učenika – objasnio je Borović koji je za ovakvu prigodu bio logičan izbor jer  je ovaj umirovljeni pilot HRZ-a na spomenutom vojnom aerodromu službovao posljednjih 10 godina njegovog postojanja.

Dodajmo da je Domovinski rat jedan od modula, te su u 2. gimnaziji Varaždin, tijekom svibnja ove godine zajedničko predavanje održali dr. Ante Nazor i pilot Danijel Borović.

Stoga je i subotnja terenska nastava obilaska Aerodroma Željava i podzemnog objekt Klek nastavak tog predavanja, a kako je to sve izgledalo na terenu pogledajte u galeriji fotografija:

Foto i video

FOTO Snijeg učinio Varaždin još romantičnijim u adventsko vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Sinoć je i u kontinentalnom dijelu Hrvatske počeo padati snijeg.

Prema podacima DHMZ-a Varaždin se jutros probudio s 3 centimetra snijega, a on je i u jutarnjim satima nastavio lepršati na sjeveru zemlje.

Malo snijega dalo je dodatnu romatiku lijepo uređenom Varaždinu tijekom adventskog vremena.

Pogledajte fotogaleriju snijega u Varaždinu.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Iako nema puno snijega na krovu Zagorja vlada snježna idila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Zoran Stanko

Sinoć je u većem dijelu Hrvatske padao snijeg.

Jutros ga je na varaždinskom području bilo centimetar ili ga nije bilo upoće.

Ipak, na vrhu Ivanščice ga ima oko 5 centimetar, rekao nam je ivanečki fotograf i planinar Zoran Stanko. Naša je planina obasjana suncem, bijela i puna planinara. Temperatura je bila oko – 5 stupnjeva.

– Snježna idila na krovu Zagorja. Divna šetnja po stazi Pionir. Nadam se da će biti još takvih prizora u prosincu – poručio je Stanko.

Pogledajte prekrasne fotografije koje su snimljene na Ivaščici jutros, 3. prosinca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje