Povežite se s nama

U fokusu

Nezavisna lista Ivana Čehoka odgovara na “šest laži SDP-a”

Objavljeno:

- dana

Nezadovoljni komunikacijom SDP-ovih vijećnika, koja je ispod svake razine, i koji su iznijeli niz laži i zamjena teza te banaliziraju stvari, javnosti su se obratili predsjednik Kluba vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka Mario Lešina i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar kako bi odgovorili na “šest laži SDP-a”.

SDP laže kada kaže da JPP za škole u Varaždinu nije trebao stajati 180 milijuna kuna. Avar je predočio izračune godišnjih naknada prema kojima bi Grad za VI. OŠ godišnje plaćao 4,46 milijuna kuna, a za V. OŠ 2,8 milijuna kuna, i tako 25 godina, što u konačnici iznosi 181 milijun kuna.

– Da škole nisu rađene po modelu JPP-a možete provjeriti kod gospodina Čačića. Štromar po tom pitanju ništa nije radio, čekali su se izbori, a te škole u Županiji napravljene su po principu energetske obnove, koja je krenula 2017. godine. Mi smo obnovu VI. OŠ odradili, zajedno s opremom, za 17 milijuna kuna, i to su činjenice – ističe Avar.

– Rečeno je da koncesija nije nezakonita, a u dopisu tadašnjeg SDP-ovog ministra Lalovca stoji da je trebalo osigurati sredstva u proračunu prije raspisivanja koncesije. To je prva stvar koju ističu, a sve je to već sto puta „prožvakano“. Jasno je da je koncesija kao takva bila neprovediva – rekao je Avar, a Lešina se nadovezao rekavši da je to „eklatantan primjer zamjene teza“.

Osvrnuli su se i na trošak za intelektualne usluge koji je isplaćen iz proračuna Grada, na čemu je vijećnik Bosilj inzistirao da se točno specificira. Istaknuto je da je 2016. godine, kada je koalicija HNS-SDP bila na vlasti, trošak istih usluga iznosio 7.050.000 kuna, a 2018. godine je trošak bio 7,6 milijuna kuna. Navedeni su pritom brojni projekti na koje se odnose te usluge.

Kažu Lešina i Avar kako SDP-ovcima na sjednici nije bilo jasno zašto su se troškovi za plaće povećali ako se udio zaposlenih u gradskoj upravi smanjio. – Plaće su u 2017. godini, kad smo preuzeli upravljanje, bile više od 14 milijuna kuna samo za plaće gradske administracije. Godine 2018. taj je trošak iznosio skoro milijun kuna manje, to je konkretni podatak. Oni to znaju, no najlakše je praviti se lud – istaknuo je Avar i dodao da su se troškovi povećali zbog povećanja standarda u vrtićima i školama, odnosno povećanja broja pomoćnika u nastavi i učitelja u produženom boravku. Lešina se nadovezao rekavši da gradska uprava nikad nije bila mobilnija i efikasnija iako je 15 % ljudi manje.

Osvrnuvši se na komentar da 30 milijuna kuna stoji na računu Grada, Lešina je objasnio da to nije potrošački kredit kad se Grad zadužuje za neke projekte i onda novac stoji na računu Grada, nego banka plaća umjesto Grada i tek onda nastaje obveza Grada da novac u obrocima vrati banci.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje