Povežite se s nama

U fokusu

Inspekcija rada: U VIS Promotexu nema nepravilnosti u odnosu prema stranim radnicima

Objavljeno:

- dana

Tijekom dvodnevnoga inspekcijskog nadzora varaždinskog društva VIS Promotex inspektori rada nisu utvrdili nikakve nepravilnosti iz radnopravnog statusa rada zaposlenika iz Nepala, stoji u opširnom zapisniku koji je Državni inspektorat dostavio Upravi ovoga varaždinskog društva.

Podsjećamo, VIS Promotex je putem pojedinih medijskih objava stavljen u negativan kontekst jer je odnos poslodavca prema stranim radnicima prikazan u potpuno drukčijem svjetlu od stvarnog.

Inspektori su nadzor poslovanja društva obavili temeljem ovlaštenja iz članka 3. i 61. – 66. Zakona o Državnom inspektoratu, te je pritom ispitano pet radnika državljana Nepala i Indije. Radnici su ispitani bez prisutnosti poslodavca, ali je uz njih bio ovlašteni sudski prevoditelj angažiran od strane Inspekcije.

Kako se navodi u zapisniku, intervjuiranim te svim ostalim radnicima iz Nepala su, između ostaloga, pregledane radne dozvole, a poslodavac je Državnom inspektoratu promptno dostavio na uvid njihove ugovore o radu i anekse, obračune plaća, Pravilnik o radu, prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, evidencije o radnom vremenu i ostalu radnopravnu dokumentaciju.

Inspektori su konstatirali da društvo trenutno zapošljava 208 radnika, a iz ugovora o radu s intervjuiranim radnicima iz Nepala vidljivo je da su od lipnja 2019. godine zaposleni na puno radno vrijeme od 40 sati tjedno za poslove šivača. Za to su s poslodavcem ugovorili bruto plaću u iznosu od 5090 kuna.

– Uvidom u obračune plaća za lipanj, srpanj, kolovoz, rujan i listopad 2019. godine utvrđeno je da se obračunava u bruto iznosu većem od Zakonom propisanog minimuma, odnosno obračunava se u ugovorenom iznosu od 5090 kuna bruto – piše u zapisniku koji je u posjedu Regionalnog tjednika.

Štoviše, u njemu je istaknuto da se stranim radnicima primanja isplaćuju redovito na tekuće račune te da im je svaki sat prekovremenog rada isplaćivan sukladno Pravilniku o radu.

Dodajmo i da su inspektori utvrdili da su strani radnici od lipnja do studenoga ove godine u pravilu radili 40 sati tjedno, dok su prekovremene sate (do najviše 10 tjedno) ostvarili u kolovozu i listopadu, što im je poslodavac dodatno platio.

Od Marija Bucine, člana Uprave trgovačkog društva VIS Promotex, doznajemo da su ovakvi rezultati inspekcijskog nadzora bili očekivani „jer tvrtka uvijek posluje u skladu sa Zakonom“.

– Žalosti nas činjenica da se tvrtku VIS Promotex, koja u Varaždinu razvija i štiti proizvodnju koja postoji već punih 90 godina, neopravdano proziva i šalju se lažne prijave Inspekciji rada, i to u godini kada smo ostvarili rekord u svojoj proizvodnji i prodaji i izvezli iz Varaždina više od 180.000 promotivnih suncobrana na više od 50 tržišta Europe i svijeta te pritom osvojili i nova inozemna tržišta u koja plasiramo i izvozimo svoje proizvode, a koje u potpunosti proizvodimo u zaokruženom proizvodnom procesu u vlastitim tvorničkim kompleksima u Hrvatskoj. U idućoj godini tvrtka planira ostvariti još veći prodajni uspjeh te izvesti još veću količinu promotivnih suncobrana na postojeća i nova strana tržišta diljem svijeta – rekao je Bucina.

– Uprava društva je postupala sukladno svojim pravima, obvezama i zakonskim odredbama. Inspekcijski nalaz je pokazao da naša tvrtka itekako vodi računa o svim zaposlenicima te da oni u bruto iznosu primaju 1300 kuna više od Zakonom propisane minimalne plaće. Zadovoljni smo što je dio medija korektno objavio našu stranu priče, no razmislit ćemo o podizanju tužbi protiv onih koji su nas klevetali, čime je nanesena šteta društvu i odgovornim osobama – zaključio je Marijo Bucina.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje