Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U potrazi ste za božićnim drvcem? Dođite k obitelji Cikač u Kućan Marof, izbor je velik!

Objavljeno:

- dana

Prekrasno božićno drvce u ovo je blagdansko vrijeme ukras svake kuće, a velik izbor svakako se može pronaći u prigradskom naselju Kućan Marof kraj Varaždina, kod obitelji Cikač.

– Sa sadnjom borova sam kao prvi u obitelji krenuo 2007. godine i mnogima nije poznato da, kad posadite bor, trebaju proći godine da naraste do željene visine. Tako da je prodaja krenula tek 2012. godine, kada su prva drvca – obične smreke, narasle do visine za prodaju. Tada smo krenuli i sa sadnjom srebrene smreke, nordijskih jela… – prisjeća se Davor Cikač. U svojim je početcima na obiteljskom zemljištu najprije zasadio 300 komada drvca, a taj se broj svake godine povećavao. – Kad smo počeli s prodajom, vidjeli smo što kupci traže pa smo se prilagodili. Prije je to bila obična smreka, srebrna, dok je danas sve tražena nordijska jela. Nordijske su jele, usporedimo li ih s običnom smrekom koja naraste za nekakvih pet do sedam godina ili srebrnom kojoj treba još nešto duže, takve da prodajne visine narastu za čak osam do deset godina, što je jako puno – objašnjava vlasnik Davor Cikač. Danas svim zainteresiranim kupcima nude obične, srebrne te nordijske smreke, kao i turske jele, frazeri jele, jele stjenovitih planina, plemenite jele, ali i korejske, no u manjim količinama. Kupiti se mogu i drvca u tegli. A da bi stigli do te doista raznolike ponude, osim što je trebalo proći mnogo godina, valjalo je i uložiti mnogo truda i ljubavi u održavanje. – Osnovna stvar kod uzgoja je da se polje redovno kosi te da se drvca tijekom rasta formiraju, od malena se moraju podrezivati dupli vrhovi kako bismo dobili pravilnu formu, a i treba voditi brigu oko nametnika, što zahtjeva prskanje. Uglavnom, ima posla kroz cijelu godinu. Puno ljudi zasadi drvca pa možete vidjeti po poljima da im uopće nije uspjelo, rijetki su. Nordijska jela je posebice zahtjevna, oko nje ima puno posla jer je treba obuzdati – navodi Cikač, čiji se nasad nalazi na ulazu u Kućan Marof. U ovo blagdansko vrijeme najviše je tražena nordijska jela jer njezine iglice ne padaju, već se smežuraju. Potražnja je dobra, a u odnosu na neke shopping centre, izdvajaju se po tome da kupac već u studenome ili prosincu osobno kod njih može navratiti i odabrati drvce koje se tek dan prije kićenja odreže i pripremi za odvoz kući. – Cijena obične smreke kreće se od 60 kuna za drvo od metar, pa do 120, 130 kuna za dva i pol metra visine. Cjenovno, iduća je srebrna smreka čija je cijena od 80 do 90 kuna za manje, do 200 kuna za dva i pol metra visine, i ako je pravilno formirana i prva klasa drva. Nordijske jele su najskuplje, jer i najduže rastu – one su od 130 pa čak do 350 kuna, i to za drvce koje je oko tri i pol metara visoko, sa savršenim granama – pojasnio je vlasnik. Božićna drvca Cikač nalaze se u Varaždinu, u Kućan Marofu, Marofska 47. S prodajom su već krenuli od subote, stoga ih na vrijeme posjetite. Nećete otići praznih ruku!  

Život i društvo

Korzo će sutra biti središte kulturne raznolikosti, bit će tu pjesme i plesa, ali i nepalske kuhinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježit će u subotu 18. svibnja 2024. godine od 10 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava (Korzo) Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj – predstavljanje nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije.

-Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju i uživaju u kulturno umjetničkom programu i tradicionalnoj gastronomiji nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije – istaknuli su u Gradu Varaždinu.

Na Trgu kralja Tomislava (Korzo) predstavit će se albanska, bošnjačka, slovenska i srpska nacionalna manjina te predstavnici Nepala i Ukrajine.

PROGRAM:

9:00 h – PRIJEM PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA I GOSTIJU, Gradska vijećnica, svečani salon, Trg kralja Tomislava

10:00 h – SLUŽBENO OTVORENJE MANIFESTACIJE, Trg kralja Tomislava – pozornica ispred Fakulteta organizacije i informatike

  PREDSTAVLJANJE NACIONALNIH MANJINA NA POZORNICI:

10:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina“

10:30 h – BOŠNJAČKA NACIONALNA MANJINA: Ženski pjevački zbor „Bulbuli“ – Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske

11:00 h – SRPSKA NACIONALNA MANJINA: SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac       

11:30 h – ALBANSKA NACIONALNA MANJINA: KUD Shkendija Zagreb 

12:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Slovensko kulturno društvo „Nagelj“          

* Ukrajina – predstavljanje kulture i tradicije

* Nepal – predstavljanje nacionalne kuhinje 

Nastavite čitati

Život i društvo

Pomolimo se: u subotu u Klenovniku hodočasnici polaze na tradicionalni svibanjski Marijin put

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svibanjski Marijin put u Klenovniku održat će se u subotu, 18. svibnja, s početkom u 14 sati.

Hodočasnici će se okupiti u župnoj crkvi Presvetog  Trojstva, te započeti pobožnost molitve krunice i hoda Marijinim putem prema kapeli sv. Wolfganga u Vukovoju. Po završetku pobožnosti bit će euharistijsko slavlje u kapeli sv. Wolfganaga.
 
Podsjećamo, grof Ivan IV. Drašković dao je postaviti 1672. godine, prije više od 3 i pol stoljeća, od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Vuka u Vukovoju, petnaest kamenih pilova s prikazima radosnih, žalosnih i slavnih otajstava krunice. Tijekom stoljeća pilovi su više puta obnavljani, a zadnja je obnova načinjena od 2008. do 2015. godine, kada su 4 pila rekonstruirana na temelju izvornog izgleda prikaza otajstava, a 11 postaja isklesano je u kamenu na novi način.
 
Od 2008. godine se redovito održavaju pobožnosti u Marijinim mjesecima – svibnju i listopadu zahvaljujući domaćem sinu mons. Nedjeljku Pintariću i tadašnjem župniku vlč. Josipu Jagarčecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje